Waterlekkage door monumentale muur

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Een kennis van mij bezit een monumentaal pand. Onder het pand zit een “sluis” (kelder) waar vroeger (generaties geleden) kleine bootjes hun lading losten.

Deze sluis (onder het pand) is een gemetselde boog van ongeveer 5 meter breed, 20 meter lang en in het midden 2,5 meter hoog. Tijdens de restauratie 10 jaar geleden is er een vloer met opstaande randen tot 1 meter hoog gemaakt van beton. Deze “bak” is waterdicht.

De vloer van de sluis ligt aan de achterkant van het pand ongeveer 1,5 meter lager dan het straatniveau (of het plafond ligt 1 meter boven straatniveau het is maar net hoe je het zegt).

Langs het pand gaat de weg omhoog naar de voorkant van het pand. Aan de voorkant van de sluis ligt het plafond van de sluis ongeveer een halve meter onder het straatniveau aldaar.

Het probleem is dat er door de gemetselde boog water naar binnen sijpelt (al sinds het begin) in tijden van veel neerslag. Dit is alleen in het voorste deel van de sluis, aangezien dit gedeelte onder straatniveau ligt en het straatniveau gaandeweg de sluis afloopt.

De vloer van de sluis loopt ietsje af naar achteren toe, dus al het water verzameld zich daar. Regelmatig moet er dan ook water weggepompt worden.

De lekkageplekken zijn ooit al eens aangesmeerd met “iets”: vooraan hoog begonnen en naar achteren toe aflopend, gelijkblijvend met het straatniveau dus.

Dit heeft zeker al die jaren geholpen, want de lekkage verminderde aanzienlijk. Alleen bij veel neerslag komt het grondwaterpeil hoger dan waar er aangesmeerd is, waardoor het water naar binnen druppelt over de “stuclaag” heen die is aangebracht.

Mijn kennis is al bezig geweest met Remmers waterstop. Dit poeder wordt binnen 30 seconden keihard zodra het nat wordt. Het werkt, maar het aanbrengen is erg lastig. De boog is niet nat maar eerder vochtig met hier en daar een druppeltje. Het poeder is eerder gemaakt voor lekkages in de zin van “door een leiding heen geboord” (met veel water dus). Het handje poeder tegen de lekkage duwen (zoals voorgeschreven) levert dus maar een heel klein plekje op waar het poeder verhard, de rest van het poeder in je hand wordt niet nat en hard dus niet uit).

Weet iemand of er iets is wat op de boog gesmeerd kan worden (stuc, impregneer, noem maar op) dat de boog waterdicht maakt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In Utrecht hebben ze dezelfde problemen met de oude werfkelders, welke ook onder de straat liggen. Hier wordt de straat open gebroken, en wordt de kelder van buitenaf versterkt en waterdicht gemaakt.

Even een linkje naar de nieuwssite waar dit uitgelegd wordt:

Enige alternatief wat ik kan bedenken is om door het dak heen te boren, en door de gaten de grond achter de muur onder druk met waterglas oid te injecteren.

Iets erop smeren gaat in ieder geval niet helpen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De straat open halen en van buitenaf waterdicht maken zou aan 3 kanten kunnen, maar juist de zijde tegen de buren aan lekt het hardst.

Ik vind het van binnenuit injecteren wel goed klinken. Dit is zonde van het pand en ook van de prachtige ruimte. Je kan er niks mee want het ruikt er muf door het vocht en met liters water op de grond kun je er niks doen / neerzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu