Middelste schakelaar vervangen voor dimmer

Rotjeknors

  • #1
Ik heb een nieuwe lamp opgehangen en wil deze graag kunnen dimmen. De lamp heeft 5 led lichtbronnen. Er zitten 4 schakelaars bij elkaar en ik wil de middelste (de eerste grote knop) vervangen door een dimmer. Is dit makkelijk te doen? Wat heb ik hiervoor nodig? Ik ben niet bepaald een ervaren klusser.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het belangrijkste om te weten is, zijn de led lampjes wel te dimmen.
Niet alle led verlichting kan gedimd worden.
En als dat wel zo is, heb je ook een dimmer nodig die voor led verlichting geschikt is.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat Peter al aangeeft, is de led lamp te dimmen?

Zo ja?

Kun je de led lamp momenteel met de middelste schakelaar aan en uit zetten?

Zo ja?

Dan kun je de schakelaarknopjes van het binnenwerk af wippen met een schroevendraaiertje, vervolgens kun je het raampje verwijderen waardoor je de afzonderlijke schakelaars kan zien zitten, ze zitten met 2 schroefjes in de inbouwdozen bevestigd.
Je draait bij de middelste schakelaar de schroefjes los en je maak de draden (bruin en zwart) op de schakelaar los, waarna je de schakelaar kan verwijderen.
Je inbouwdimmer kun je vervolgens op dezelfde manier monteren zoals je de schakelaar hebt verwijderd, zorg er wel voor dat er geen blanke draad bij de aansluitingen uit steekt.

Voordat je met dit alles begint schakel je de groep, waarop de lamp is aangesloten in de meterkast uit, wees er zeker van dat je de juiste groep uit zet, en check dat ook, of dat je de juiste groep hebt afgeschakeld door te meten of te checken of dat de betreffende lamp echt uit is en niet meer met de schakelaar aan te krijgen valt, zekerheid boven alles.

Weet waar je mee bezig bent.

Ook kan de 2 andere dozen op een andere groep zitten waar bij het afschakelen van jouw groep gewoon spanning op blijft staan, houd hier rekening mee.

Als je eenmaal de boel spanningsloos hebt gemaakt, sluit dan de meterkast af en neem de sleutel mee of als het een oude stoppenkast is neem je de stop ook mee, voor het geval vrouwlief of iemand anders onwetend de stroom er weer op zet, terwijl je staat te sleutelen.

Op Youtube circuleren heldere filmpjes rond van het hoe en wat.
Zoek eens op bijvoorbeeld inbouwschakelaar vervangen voor dimmer.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
En daarbij, welk merk hebben de bestaande schakelaars en zijn voor deze serie schakelaars nog dimmers met de benodigde draai- of drukknop te leveren?

Een makkelijker alternatief is b.v. een draadloze led dimmer die je achter de bestaande schakelaar zet.
Het draadloze gedeelte van die dimmer hoef je niet te gebruiken, je gebruikt deze dus als standaard dimmer.
Zoek b.v. naar een goed merk zoals Qubino of Fibaro.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Volgens mij is dit Jung AS-500. Dat is nog verkrijgbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu