Meterkast: extra groepen plaatsen

paultjev

  • #1
Hallo,

ik zit met de volgende vraag en weet niet 100% zeker of het correct is dus vandaar dit topic.

Ik heb nu 8 groepen en een 1 fase kast en wil graag naar 11/12 groepen uitbreiden. Daarvoor heb ik een extra ALS nodig en wat automaten. ik heb gelukkig nog ruimte op de rails, alleen vroeg ik mij af : vanaf de hoofdschakelaar lopen al 2 draden naar ALS1 en ALS2. Om ALS3 aan te sluiten kan ik dan via de bovenkant van ALS1 de draden bovenlangs "doorlussen? de onderkant word met kammen door gelust zoals de rest in de meterkast.

heb even een plaatjes toegevoegd om het wat beter weer te geven:

Meterkast1.jpg


Is dit de juiste manier van aansluiten of moet het op een andere manier?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat is inderdaad de juiste manier. Wel op voorwaarde dat je volgens de specificaties van de ALS 2 draden in een klem mag steken. Als dat niet mag dan moet je twinhulzen toepassen.

Let er ook op dat je 6 mm2 dikke draad nodig hebt en als je soepele draad gebruikt dan moet je adereindhulzen toepassen.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even op de Hager website rond gesnuffeld, je mag bij kooiklemmen bij gebruik van massief draad 2 draden met dezelfde doorsnede in een klem gebruiken. Bij massief moet je, wat Vonkentrekker aangaf, adereindhulzen gebruiken (bij één draad in een klem enkele en 2 draden in een klem een dubbele adereindhuls).
Ter volledigheid, het door Hager aangegeven aandraaimoment is 2,7Nm.
Ik zou dan voor 12 groepen gaan, beter een te veel dan in de (nabije) toekomst net een groep te weinig.

Doe dit soort groepenkastklussen alleen als je er voldoende verstand van hebt en weet waar je mee bezig bent, sleutelen in een groepenkast is geen klus voor leken.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Jules1962 schreef:
Bij massief moet je, wat Vonkentrekker aangaf, adereindhulzen gebruiken
Typefoutje Jules, bij soepele draad pas je adereindhulzen toe natuurlijk :wink:
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb twee vragen.

Allereerst, 12 groepen is behoorlijk wat op een enkelfase groepenkast. Heb je er over nagedacht om een 3 fase aansluiting 3x25A aan te vragen. Dat kost in vast recht niets meer, je krijgt haast het dubbele vermogen van de netbeheerder en voor de kast die je nu hebt hoef je zo te zien alleen de hoofdschakelaar te vervangen door een vierpolig exemplaar.

Ten tweede, ben je van plan om (of misschien heb je die al) zonnepanelen aan te sluiten? In dat geval is er een behoorlijke kans op overbelasting van deze groepenkast. Als je van het net afgezekerd bent op 40 Ampere, en je zonnepanelen leveren nog eens maximaal 16 Ampere dan gaat er 56 Ampere lopen over de draden tussen de ALSen. Daar kunnen ze met 6mm2 niet tegen. Ook heb je kans dat de ALSen met 56 Ampere worden belast. Daar kunnen ze ook niet tegen want dit zijn 40 Ampere versies.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vonken_trekker schreef:
Typefoutje Jules, bij soepele draad pas je adereindhulzen toe natuurlijk :wink:
Precies Vonkentrekker, ik bedoelde soepel draad, het was nog vroeg, mijn hersenen lagen nog in de slaap modus.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Krunnie

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Krunnie, op zich mag 12 eindgroepen op een 1 fase aansluiting. Het ligt er inderdaad ook aan wat TS allemaal van plan is aan te sluiten.
Als TS over wilt naar 3 fasen, heeft hij op zich mooi de ruimte voor een vereiste 4 polige HS en zijn 4 extra groepen plus 1 ALS.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Klopt, het mag ook wel, maar vaak als je 12 eindgroepen plant ben je ook van plan die te gaan gebruiken. En dan is drie fasen gewoon comfortabeler met 75 Ampere totaal in plaats van 40 Ampere. En deze kast is toevallig zo opgezet dat dat heel eenvoudig met alleen een investering in een hoofdschakelaar is op te lossen.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

paultjev

  • #9
Hallo,

Super bedankt alvast voor jullie reacties!!

Ik heb voor de ALS de VKS151S gekozen daar zou als het goed is alle juiste bedrading bijzitten, dus dat moet goed komen maar zal er op letten! en let altijd goed op als ik in de meterkast werk en heb wel de nodige kennis om het voor elkaar te krijgen.

Op dit moment is het huis nog niet voorzien van zonnepanelen maar misschien in de toekomst. dus dan is het switchen naar een 3fase mogelijk wel een goed idee!! en ook goed om te horen dat ik daarvoor niet veel hoef aan te passen (alleen haal ik er dan een erkend vakman erbij, want met de hoofdschakelaar ga ik niet klussen!! en mag volgens mij ook niet)

De groepen die ik erbij wil plaatsen zijn voor de keuken. ik mis voor een cooker kraan en fornuisgroep net de groepen. De rest van de keuken is al netjes gescheiden in groepen (vaatwasser,oven), dus als het goed is telt een fornuisgroep als 1 en dan nog een extra voor de cooker: 8 bestaande + 2 nieuwe = 10, maar aangezien je max 12 groepen mag hebben wil ik nog 2 bestaande groepen splitsen naar 4 aangezien die wel aardig aan hun max zitten en de ruimte is ervoor en zo ook de kans op overbelasting kan verlagen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Als je nu een fornuisgroep wilt kom je straks met een 3 fase groepenkast misschien juist weer in de problemen. Want dan heb je maar 25 Ampere per groep wat te weinig is voor de meeste elektrische kookplaten. Als je toch denkt over switchen naar 3 fasen in de toekomst kies dan in ieder geval een kookplaat die zowel op een kookgroep, als op een drie fase aansluiting kan werken.

Of maak gelijk de switch naar 3 fasen, scheelt je nu een kookgroepautomaat kopen en straks weer weggooien.

Hoofdschakelaar hoef je niet zelf mee te klussen. Als de netbeheerder de meter komt wisselen naar 3 fasen geef je de nieuwe schakelaar aan de monteur van de netbeheerder en die zet hem er voor jou in. Want hij moet de drie fasen toch ergens op afwerken.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

paultjev

  • #11
mmm ja dat is inderdaad wel een overweging.. ook met het oog wat betreft zonnepanelen.

De kookplaat is geschikt voor 2 fase en 3 fase aansluitingen dus die moet op beide werken. Ga toch eens kijken wat de kosten zijn voor de switch naar 3 fase, want anders ben ik straks inderdaad weer aan het aanpassen terwijl ik nu alles in een keer kan doen!

fijn dat jullie meedenken :-) want zo had ik het inderdaad nog niet bekeken
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je was me net voor @Krunnie. Bij het lezen over een kookgroep gingen er bij mij gelijk dezelfde belletjes rinkelen.
Ik zou dan, wat Krunnie aangaf, gelijk overgaan op 3 fasen en de kookgroep achterwege laten en hiervoor gelijk een 4 polige (3 fasen) alamat nemen i.p.v. de kookgroep, je hebt gelijk veel minder gedoe met keuze in kooktoestellen, ik zie hier geregeld de verhalen voorbij komen, dat men met de kooktoestel en kookgroep in de knoei komen.
Mocht je buiten dit 3 fasenverhaal nog ruimte in je kast tekort komen voor een extra 2 polige ALS plus 2 polige eindgroepen en je budget laat het toe, kun je ook voor 2 polige nieuwe groepen alamats (aardlekautomaten) overwegen.

Als je in dit geval ALS 2 met bijbehorende groepen naar boven verplaatst, kun je op de onderste rail je 3 fasen HS en 3 fasen alamat kwijt en heb je daarnaast nog 4 DIN posities over, hier kun je dan kwijt.
  • 1 enkelfase ALS plus 2 enkelfase eindgroepen.
  • 2 enkelfase alamats voor 2 enkelfase eindgroepen (2 DIN posities per stuk).
  • 4 enkelfase alamats (1 DIN positie per stuk).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
12 groepen mag, maar als je die 12 ook echt nodig hebt dan goeie kans dat het niet mag. leesvoer:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
@Jackd verklaar je nader. Je hoeft niet 12 of meer groepen te willen hebben om ze allemaal tot de maximale 16 Ampere te gaan gebruiken. Het opdelen in meerdere groepen kan ook te maken hebben met gebruiksgemak bij onderhoud aan de installatie, mogelijkheid tot afschakelen van specifieke delen van de installatie (buiten WCDs bijvoorbeeld), veiligheid zodat bij uitval van één groep er nog een groot deel van de WCDs en lichtpunten spanning houdt, noodzaak van continuiteit van bepaalde groepen etc.

Zelf heb ik 16 groepen maar een aantal zijn bewust licht belast: netwerk < 100 Watt, buitenverlichting < 100 Watt, brandmelders < 100 Watt etc.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Is inderdaad even de vraag of er extra groepen komen omdat er meer vermogen nodig is of om overzicht of extra veiligheid te creëren. Ik heb bijv zelf thuis ook een groep waar de modem en NAS op zitten en een groep met enkel wat led tuinverlichting. Op die manier kom je niet aan zoveel vermogen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
@Krunnie: dan heb je ze niet echt nodig, maar vind je het handig om ze te hebben.
Bij elektra specialisten ziet het er thuis meestal iets anders uit dan in een gemiddelde woning, meestal zijn nieuwe groepen toch voor keuken uitbreidingen, sauna, autolader, ..

Er wordt gewoon te makkelijk gezegd dat 12 groepen toegestaan zijn, maar daar zitten wel voorwaarden aan.
Een 7000 watt kookplaat en een 2e oven erbij kan vaak eigenlijk niet.
(dat het meestal goed gaat is weer iets anders)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Ik ben benieuwd waar je het maximum van 12 eindgroepen vandaan haalt en welke voorwaarden daar aan hangen.

In de NEN1010 staat in 510.4 over de installatie en uitvoering in woningen dat er "voldoende eindgroepen moeten zijn voor gelijktijdig gebruik van voorziene apparatuur", met de toevoeging in 510.4.3 dat de omvang van de installatie moet worden afgestemd met de opdrachtgever en de toekomstige eigenaar/gebruiker. Zo ongeveer alle beperkingen die in de NEN1010 al stonden over aantallen groepen zijn verdwenen. De enige nog harde eis die genoemd wordt is maximaal vier eindgroepen per aardlekschakelaar.

De situatie van een 7000 Watt kookplaat met een tweede oven heeft niet zoveel te maken met aantallen groepen maar met de belasting. Met drie eindgroepen van elk 16 Ampere kun je een 40 Ampere aansluiting al overbelasten. Of als je een kookgroep als één groep telt zoals bij de eindgroepentelling gebruikelijk is, dan kun je met één kookgroep en een zware oven de hoofdzekering er al uitblazen. Dat klopt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
Waar zeg ik dat 12 de max is?

Wat ik zeg is dat er voorwaarden zitten aan het zomaar bijprikken van zware gebruikers, want dat is wat er in de praktijk gebeurt.
Hier zal niet snel een vraag gesteld worden over nieuwe groepen voor een netwerk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
TS zijn vraag is gericht op toevoegen van groepen voor grotere verbruikers. Maar dat wil niet per se zeggen dat de reeds bestaande groepen ook al flink belast worden.

De enige die weet of de uitbreiding een probleem gaat worden is TS zelf. Hij zal een optelsom moeten maken van het verbruik. Of in geval van een slimme meter aflezen op een piekmoment hoeveel stroom er dan loopt. Of met de amperetang aan de gang.

Wat betreft de techniek kan er prima uitgebreid worden zoals TS voor ogen had. Totaalvermogen en gelijktijdigheid zijn wel aandachtspunten inderdaad.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Krunnie

paultjev

  • #20
Ik zal inderdaad nog een optelsom maken wat betreft het totaalvermogen en gelijktijdigheid. Op dit moment zal ik daar niet aankomen (uit mijn hoofd, dus zal dit zeker nog even na rekenen, meten = weten)
Ook wil ik wat groepen opnieuw indelen en dan is deze optelsom ook handig om te hebben qua verdeling. Maar op het oog met de toekomst vind ik een verzwaring naar een 3 fase opzet nog mooier! dan weet ik zeker dat ik nu niet in de knel kom en nog ruimte heb in de toekomst wat betreft uitbreidingen
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu