Meterkast: extra groepen plaatsen

paultjev

  • #21
Allen, nog een extra check wat betreft de aarde aansluiting van de nieuwe groepen,

ik heb de grondkabels via de kruipruimte getrokken naar de meterkast. De grondkabel ga ik strippen en het laatste stuk via flexibele buizen omhoog (dus de mantel eraf en de bruin en blauwe draad in een flexibele buis naar de groepenkast) nu zie ik dat de aardpen + draad ook onder de kruipruimte zit vlak naast waar ik de kabels de meterkast inleid.

mag ik de aardlitze van de grondkabel (schoentje erop) via een aardrails gelijk aan de aarddraad vastmaken? of moet ik toch een draad ook richting de groepenkast laten gaan en daar op de aardkam aansluiten?

direct aansluiten in de kruipruimte heeft mijn voorkeur alleen weet ik niet of dit volgens de richtlijnen mag?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #22
Ik zou de aardedraad altijd via dezelfde route laten lopen als de fase en nul zodat het overzichtelijk blijft. Over 10 jaar weet niemand meer dat de aarde in de kruipruimte is aangesloten. Dat kan gevaarlijk worden tijdens werkzaamheden. Of als er ooit een nieuwe aardpen wordt geslagen en men denkt dat de oude blanke draad naar de oude aardpen weg mag en een nieuwe aardedraad naar de hoofd aard rail volstaat.

Als je de mantel afpelt voor het laatste stuk dan wel even de aardlitze isoleren. Om hoeveel meter lengte gaat het dan nog? Klein stukje kun je met tape doen, langer stuk zou ik met krimpkous doen. Die kun je per meter krijgen, ook in groengeel.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev

paultjev

  • #23
Thanks voor je reply en inderdaad wel net zo veilig alles via 1 rail aansluiten, en voor nu is het niet veel extra werk.

Het zal niet een heel lang stuk zijn hooguit een meter dus een lange krimpkous heeft wel mijn voorkeur.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #24
Inderdaad, wat Vonkentrekker aangeeft, alle aders van een stroomkring dienen dezelfde route te volgen.

Mooi voorbeeld van het werken met grondkabel.
In dit filmpje wordt de mantel d.m.v. een kniptang ingekerfd
Het ontmantelen van de kabel kun je ook met een scherp mesje doen door de mantel iets in te kerven (niet tot aan de losse aders, anders beschadigen deze) en vervolgens kun je de mantel rondom de inkerving heen en weer bewegen totdat deze vanzelf los komt.
Hier zijn er ook speciale kabeltools voor in de handel.
Tot ongeveer 7.30 minuten heb je een duidelijke indruk van het werken met grondkabel in een doos, daarna gaat het over het gieten, hier niet van toepassing.

Wil je met gewoon XMVK kabel verder, dan kun je de aardlitze met een kroonsteen doorverbinden met een stukje massief 2,5mm2 aarderdraad, die je dan weer verder met een lasklem of lasdop met de andere aardedraden doorverbindt.
Of.
De aardlitze verbindt je met een speciale lasklem, waarmee je ook soepel draad kan lassen, door met de overige aardedraden.
lasklem soepel draad.jpg
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #25
Gezien dit in de kruipruimte zit waar verder nog geen lasdoos zit (wat juist goed is, anders is die lastiger bereikbaar in geval van een storing!), zou ik ervoor kiezen om de kabel niet te onderbreken. Dus zoals TS beschreef , de mantel afpellen, krimpkous om de litze heen en dan in een leiding richting groepenkast. Zo heb je mooi geen omkijken meer naar die kruipruimte.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #26
Wat ik al eerder opperde @Vonken_trekker, beter geen doos in de kruipruimte om de reden die je noemt, een kabel door de kruipruimte maakt niet uit.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #27
Alhoewel ik ooit bij een zus een kabel voor de buitenboel door de kruipruimte naar achter heb gebracht, en deze in een doos in de kruipruimte (tegen de achtergevel) liet overgaan naar grondkabel naar buiten. Deze doos heb ik toen wel zo hoog mogelijk gemonteerd, en gelijk onder een toegangsluik, mocht er in die doos wat gebeuren, ik er gemakkelijk bij zou kunnen zonder de hele kruipruimte door te moeten. In ruim 20 jaar dat het er ligt heb ik er nooit meer hoeven te wezen. Teken dat ik het dan toch goed heb gedaan.:oops:
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #28
Om het formeel nog even te bevestigen, in NEN 1010 artikel 542.4.1 wordt gezegd dat er een hoofdaardrail of klem aanwezig moet zijn die gebruikt moet worden om de beschermingsleidingen op aan te sluiten. Dus beschermingsleidingen niet rechtstreeks op de aardpen.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #29
Mantel kun je in de meterkast gewoon door laten lopen tot in de groepenkast, je hoeft de kabel in de meterkast niet te ontmantelen, heb je ook geen flex nodig.
 
  • Like
Waarderingen: paultjev en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #30
Is wat lastiger werken met bochten en het invoeren in de groepenkast zelf maar dat is inderdaad ook een optie!
 
  • Like
Waarderingen: paultjev

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #31
Ik denk dat dat best meevalt, als je de kabel, als die nog vrij van de wand is, van te voren op de juiste lengte met wat overlengte inkort, op de juiste lengte de mantel pelt, buigt en in de groepenkast invoert, en dan pas op de wand vast zet, kost het veel minder moeite, is mijn ervaring.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en paultjev

paultjev

  • #32
Ga morgen de boel aansluiten en even kijken qua flexibiliteit wat fijner werkt, het liefst de kabel zo ver mogelijk brengen en niet te hoeven pellen, maar bedankt voor alle suggesties dat moet helemaal goedkomen!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu