Metalstud vrij van (kelder)muur

Sake909

  • #1
Mijn kelderruimte, ongeveer 3 x 4m wil ik voorzien van metalstud en gips. Bedoeling is de metalstud iets van de muur te zetten ivm ventilatie achter de wanden.

Hoe zorg ik er voor dat de metalstud constructie voldoende stevigheid krijgt als deze niet aan de muren verankert zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Daar zorgt de plaat voor die je erop schroeft.
 

Sake909

  • #3
Ok ik denk aan 8mm osb met daarover gipsplaat. Dat gaat dus stevig genoeg zijn voor een solide wand?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoe hoog is de kelder?
Welk C profiel gebruik je als stijl?
Is zou wel 12 mm osb gebruiken
 

Sake909

  • #5
Kelder is 2 meter hoog. Weet nog niet welke C profielen ik ga gebruiken, heb je advies in deze?

Moet de C profiel perse in de vloer geschroefd worden? Dit doe ik mijn geval liever niet aangezien ik bang ben voor vochtproblemen (hoog grondwater).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Op de vloer kan je het profiel ook plakken.
Ben je niet bang voor roestvorming aan de metal stud als het zo vochtig is?
 

Sake909

  • #7
Het is redelijk droog in de kelder maar weet niet wat de gevolgen zijn als ik gaten boor in de vloer of muur.
 

Sake909

  • #8
Na wat onderzoek ben ik van plan de studs op een punt met een klosje hout o.i.d. aan de muur te bevestigen. Toch nog de volgende vragen:

- Zijn 50mm studs voldoende?
- Zorgt een laag gipsplaat (12mm) voor voldoende stevigheid?

Rekening houdend met: hoogte studs +/- 190cm, verankering aan vloer, plafond en halverwege de stud aan de muur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Metalstud krijgt zijn volledige sterkte door 2-zijdige beplating.
 

Sake909

  • #10
Tweezijdig gaat in mijn geval niet lukken aangezien de studs dicht tegen de muur komen.
 

Ralph

  • #11
Waarom ga je dit doen? Een kelder is niet waterdicht maar waterondoorlatend.
Dat wil zeggen, het laat zoveel vocht door als het kan verdampen.
Daarom moet een kelder goed geventileerd worden, nu ga jij dat opheffen door er een wand bij voor te zetten.
 

Sake909

  • #12
Er is een ventilatierooster naar buiten. Dat blijft open.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Is dit werk inmiddels in uitvoering? Ik ben zelf ook in een kelder bezig geweest het afgelopen jaar. Vocht blijft altijd een uitdaging, met name condensatie op de koudste plaatsen. Geen problemen met condens achter de wand of vocht in hout of gips? De vloer is overigens meestal het koudst. Ventilatierooster kun je in de zomer (als temperatuur buiten hoger is dan binnen) volgens mij beter dicht houden want daarmee blijf je vocht juist aanvoeren. Afvoeren met een ventilator via dat gat helpt vaak ook niet omdat je dan warme lucht vanuit je huis aanvoert met hetzelfde resultaat. Een goede programmeerbare luchtontvochtiger kan wonderen doen (kosten ongeveer 250 euro). Ook dan ventilatierooster sluiten anders blijft dat ding draaien.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Sake909

Sake909

  • #14
Ben momenteel met het project bezig. Metalstuds zijn opgezet, plafond grotendeels dicht met gipsplaten. De luchtvochtigheid en temperatuur is redelijk constant in mijn kelder. Ventilatiemogelijkheid is beperkt in mijn kelder, zit een klein roostertje in een raam dat niet open kan. De luchtvochtiger is een goede tip!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het is in een kelder altijd goed om op zn minst een thermometer / hygrometer te hebben. Geeft heel veel nuttige info. Bedenk dat de luchtvochtigheid relatief is en de warme lucht in de zomer veel meer vocht kan bevatten dan de koude lucht in de winter. Ik heb zelf een helemaal dichte kelder (in een keer gestorte bak), als ik ergens vocht heb is het condens. Bij mij zijn dat alleen in de zomer de voegen van de vloertegels, kennelijk is dat de koudste plek. In de winter slaat de luchtontvochtiger bijna niet aan, zomer wel. De grootste luchtvochtigheid heb ik dus in de zomer, dan kan het in de kelder 19 graden zijn met relatieve luchtvochtigheid van rond de 66, dat is teveel; resultaat is dan die vochtige voegen. Luchtontvochtiger zet ik dan op 55 of 60, koekoeks altijd dicht, dat gaat prima, alle condens weg en de ruimte merkbaar frisser. Je zou er zelfs kunnen slapen, als het echt heet is zoals afgelopen jaar zijn we er overdag in ieder geval regelmatig. In de winter daalt de temperatuur tot 11 graden en heb ik geen condens, ook niet met koekoeks open (tenzij het een warme winter is met heel vochtig weer). Je zult van elke kelder "expert" een ander verhaal horen over wat verstandig is, het is vaak een kwestie van op verschillende momenten in het jaar op je thermometer en hygrometer kijken en uitvinden wat het beste werkt met ventileren / lucht ontvochtigen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
In een kelder / onder maaiveld gebruik je alleen materialen die tegen vocht kunnen. Metal stut en gipsplaten zijn dus ongeschikt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
Je hebt kelders en kelders..... Als je niet zeker bent of de kelder echt dicht is zou ik niet aan gips, metaal en hout beginnen. Als de kelder wel dicht is heb je alsnog te maken met condens waar je maatregelen tegen moet nemen. Kiezen voor tegels of andere materialen die tegen vocht kunnen is altijd het beste (bedenk dat een kelder ook nog kan onderlopen), al zijn bij mij hardhouten plinten, deuren en trap na 30 jaar ook nog als nieuw. Goede test (naast meten....); leg wat papier / kranten in je kelder op een tafel. Als de kranten na een paar dagen niet meer knisperig aanvoelen weet je ook wel ongeveer wat er met gips of spaanplaat etc gaat gebeuren. Bezint eer ge begint in dat geval.
 
  • Like
Waarderingen: Sake909

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu