Metalstud ook geschikt voor tussen de draagbalken?

Esmeraldadelavega

 • #1
Ik ben bezig met de renovatie van een oud huis. Hierin willen we het tussen de draagbalken zoveel mogelijk geluidsdicht isoleren. Nu heb ik hier
al veel op het forum over kunnen lezen, maar ik ben benieuwd of dat in mijn situatie ook wel geschikt is, aangezien ik tussen de balken werk. Werkt het metalstud systeem ook tussen de balken?
Zoniet is het dan een goede oplossing om twee keer rockwool en twee gipsplaten er tussen te zetten?

MVG.
 

Roman

 • #2
Heb je enig idee wat MetalStud (MS) is?
 

Esmeraldadelavega

 • #3
Als je het op deze manier zegt, begin ik te twijfelen... Maar naar mijn idee is het een ophanging systeem , waar gipsplaten aan bevestigd worden. Als ik het mis heb moet jij het me misschien maar vertellen........
 

Floris01

 • #4
Dat klopt, maar blijkt niet uit je vraag. (lijkt of het geluidsisolatie betreft).

gaat het om isolatie tussen verdiepingen of onder een (plat) dak?

MS kan ook tussen de balken, maar afhankelijk van de hart-op-hart afstand is vuren misschien wel handiger. houdt rekening met een h-o-h afstand van 30 cm, dampdichte folie, en bij plat dak: ventilatie
 

Esmeraldadelavega

 • #5
Hey Floris,
Het is idd. een tussenverdieping. En het gaat om de isolatie tussen de balken, we wilden wel weer gewoon gipsplaten terugplaatsen en rockwool ertussen zetten. Maar ik wilde weten ivm gehoorigheid of we dit misschien met MS systeem of idd gewoon vuren tengels. Ik had bij een ander bericht op dit forum nl. gelezen dat MS systeem erg funtioneel is bij gehorigheid..., maar volgens mij werkt dat alleen als het gehele plafond daaraan hangt en niet als je dit tussen de balken plaatst.

Groetjes,
EdlV
 

Floris01

 • #6
Ligt de vloer op de verdieping erboven er al in? andere mogelijkheid is nl. die vloer te isoleren.

met MS en rockwool kan je aardig isoleren, dan wel afdichtingsband tegen contactgeluid tussen de balken en de studs gebruiken.
 

Esmeraldadelavega

 • #7
Die vloer is van de buren en dus niet meer te isoleren. Bedankt voor je antwoord hier ga ik verder mee aan de slag!!
 

Jisodi

 • #8
Ik zit met hetzelfde probleem; het verschil is alleen dat ik zelf op de bovenliggende vloer loop en dus min of meer controle heb over het geluid. Als dat niet zo zou zijn, zou ik ervoor kiezen om niet tussen, maar onder de balken gipsplaten (al dan niet een dubbele laag) aan te brengen (een strak plafond dus), met isolatie ertussen. Ik weet natuurlijk niet of dat voor jou een optie is.
 

Esmeraldadelavega

 • #9
We hebben net met bloedzweet en tranen het verf vanaf 1700 eraf gehaald, omdat het zulke mooie balken zijn, maar mijn vriend heeft idd me wel gewaarschuwd dat de boel een stuk gehoriger zal worden. Het is altijd puzzellen met die oude huizen tussen mooi authentiek en praktisch. Een zware strijd.

Bedankt voor je antwoord en ook sukses met het isoleren!!
 

Roman

 • #10
Esmeralda,

Ik wil toch nog even reageren op je vraag.

MetalStud (MS) is een materiaal speciaal gemaakt om een frame mee te bouwen. Dit kun je ook met vurenhout doen. Qua isolatie maakt het niet zo veel uit.

MS is eenvoudig aan te brengen en heeft als voordeel dat je er direct een plaat isowol in kan bevestigen (doordat het profiel zo is gevormd).

Je schrijft dat je de oude balken zichtbaar wilt houden, en terecht. Niets zo mooi als een oud pand met zichtbare draagbalken.
Hoe diep zijn deze?
 

Esmeraldadelavega

 • #11
Roman bedankt voor je antwoord, de balken zijn gemiddeld 25 cm hoog en breed. Als het qua geluidisolatie weinig uitmaakt denk ik toch dat vuren een betere oplossing is (financieel gezien dan). Wel begreep ik uit jouw antwoord aan Ganz dat jij een tussen ruimte van 6mm adviseerd rondom voor de kitnaad, ik had zelf twee in gedachten, maar dan word dat 6 mm. En wat vind jij van het idee om twee gipsplaten opelkaar te gebruiken, het leek mij zo nutteloos ivm geluid, toch adviseerde iemand mij dit.
 

Roman

 • #12
25cm is diep genoeg om nog een verlaagd plafond tussen te plaatsen eventueel. Maar ik zou beginnen met het plafond eerst te verstevigen met minimaal 2, jup inderdaad meerdere lagen, gipsplaaten van min 12mm. Zo ben je slechts 10% van je ruimte kwijt. Da's goed te doen lijkt me.
De platen strak tegen het plafond aan zonder tussenruimten en/of wol.

Indien je ook nog een verlaagd plafond er tussen gaat doen, mocht de geluidsreductie niet genoeg zijn, dan heb je een "frame" nodig. Qua kosten maakt het niet uit of je hout of MS gebruikt.

Het plaatsen van platen tegen je huidig plafond vereist wel wat werk om het goed te doen. De 6mm is om de kit tussen te zetten, eerst op vullen met vulrug om zo een betere las te maken EN minder kit te verliezen. De kit is nodig om het geheel gegarandeerd goed dicht te maken. Doe je dit niet dan hou je naden en daar gaat lucht (lees:geluid) door heen.

De platen eerst met losse spijkertjes in de balken vast zetten. Onder de laatste plaat kun je dan houten balkjes plaatsen die het geheel op z'n plaats houden. Tenzij je genoeg "grip" hebt voor schroeven om in het bestaande plafond te kunnen schroeven.

Ik kan eventueel nog een plaatje of 2 plaatsen van hoe je dit zou moeten doen allemaal. Het is een werkje, maar levert wel wat op :)

Je hebt massa nodig voor isolatie, dus ja meerdere gipslagen is altijd goed. Gips is een goedkope massa. Daarom wordt het ook zo veel gebruikt. Ik heb dit al meerdere keren geschreven op dit forum. (tip: zoek nog eens op "geluidsisolatie" etc. ;) )
 

Esmeraldadelavega

 • #13
Super, bedankt voor deze info Roman. We gaan hier mee aan de slag!

MVG
EsdlV
 

Roman

 • #14
Veel suc6 en laat nog wat van je horen (foto's tijdens de bouw zijn ook altijd super)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu