Afvoerproblemen douche

Tjerk

  • #1
Goedemorgen,

Bij het renoveren van de badkamer heb ik klaarblijkelijk een fout gemaakt want met enige regelmaat loopt het water in de douche niet weg.

De leidingen lopen zoals onderstaand:

1697519742083.png


Tijdens de bouw was de douche al klaar maar de wastafel nog niet, ik heb toen de afvoer van de wasbak met een plug luchtdicht afgesloten en toen waren er geen problemen met de afvoer van het water. Pas nadat ik de wastafel geplaatst had gebeurde het af en toe dat het water in de douche niet weg liep. Als ik dan de kraan van de wastafel even laat lopen en de stop van de wastafel dan een paar keer open en dicht doe dan loopt de douche meestal wel weer door.

Het vreemde is dus dat toen de afvoer van de wastafel luchtdicht afgesloten was er geen problemen waren, maar nu soms wel. Het lijkt wel alsof er een soort luchtbel of vacuum in de leiding zit. De wastafel loopt overigens altijd zonder problemen door. In eerste instantie had ik een ruimtebesparend sifon geplaatst die vrij kort is en die heb ik al vervangen door een langer exemplaar, ik hoopte dat iets meer water in het sifon misschien meer tegendruk zou geven waardoor het probleem opgelost zou worden.

De 110 mm afvoer komt uit op de standleiding (in een afgesloten koof) en ik weet niet meer of daar nou een ontluchting op zit. Ik heb er niets aan gewijzigd en in de oude situatie had ik nooit problemen met de afvoer.

Niet op de tekening: links loopt nog een afvoer van de wasmachine.

De leidingen liggen (uiteraard) in de vloer en zijn zonder hak- en breekwerk niet meer bereikbaar.

Heeft het zin om bij de afvoer van de wasmachine een y-stuk op afvoer te plaatsen om zo voor ontluchting te zorgen? Er is dan wel een open verbinding met het riool dus ik vraag me af of dat een optie is? In het uiterste geval kan ik met wat hak- en breekwerk wel in de koof komen maar ik zoek uiteraard het liefst een oplossing zonder al teveel sloopwerk.

Of, vergeef me mijn onwetendheid en het door elkaar halen van beluchting en ontluchting, zou ik een sifon met beluchter bij de wastafel moeten plaatsen?

Ik weet het niet meer, er is duidelijk iets met lucht in de afvoer van de wastafel dat zorgt voor problemen maar ik ben te onwetend om te bepalen wat het is dus vandaar mijn (wellicht wat lang ingeleide) vraag: hoe los ik dit op?

De leidingen liggen overigens op afschot en de douche is een 25 cm stortdouche dus er komt aardig wat water naar beneden.

Tot slot: de volgende keer laat ik het inderdaad aan de professionals over.....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor bochten in liggende leidingen kies je voor 2x 45 graden ipv 1x 90 als je een hoek van 90 graden moet maken.

Lees ook het handboek binnenriolering (vrij te downloaden) er maar eens op na.

Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een probleem met de beluchting. Met dank aan @Henk253 :



Enige juiste oplossing is alles eruit en weer opnieuw beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: Tjerk

Charel

  • #3
Vooraleer te breken zou ik dan toch eerst die kleine moeite doen om een beluchter te plaatsen onder de wastafel.
Als proef zou je eerst de sifon bij de wastafel kunnen demonteren zodat daar geen waterslot meer is en lucht vrij kan instromen bij het douchegebruik. Als je dan geen problemen hebt met de doucheafvoer dan is een beluchter daar de oplossing.
De wasmachine is wellicht verder stroomafwaarts op de buis van 110 aangesloten ? In dat geval betwijfel ik het of een beluchter op die plaats iets kan oplossen.
 
  • Like
Waarderingen: Tjerk

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Hier kan je zien wat het doet als verlopen onder in geplaatst van vanaf 1minuut.
Install-tv_ Aanleg binnenriolering - YouTube
Omdat je een liggende 110 leiding hebt en je wilt de afvoeren van douche laag hebben dan word de fout gemaakt dat men onder in de verloop zet.
Doordat je wc door trekt dan komen er ook fecaliën voor die pijp te liggen.
Anders laat eens een dikke ontstopping veer door raggen.
Of de voorste leiding te veranderen van standleiding en van wc zodat de verloop boven in komt, scheelt badkamer open breken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu