Massief parket - vloerverwarming - vocht

Pigion

  • #1
Wij overwegen massief parket te nemen in combinatie met vloer-bij-verwarming. In princiepe kan dit.
Onder vloer staat regelmatig in het winterseizoen 10 cm water.
Het huis is van 1976 met een vloeropbouw van T-liggers en lichtgewicht betonbroodjes, afgestort en daarp een dekvloer. Het is bedoeling dat de vloerverwarming wordt ingefreesd.
Vraag:

- Krijgen we nog problemen met opstijgend vocht??

Als het massief beton zou zijn geweest, dan ben ik daar niet bang voor. Nu heb je een opbouw met poreuze broodjes en een dekvloer. Ik neem hierbij aan, dat op de rug van de broodjes geen beton zit dat met het vullen van de naden v.d. T-liggers is gestort.

Onder het motto meten is weten zou ik natuurlijk nu een stukje uit het tapijt kunnen snijden (ik vertel het tevoren niet aan moeders) en meten.

- Bestaan er goede meetinstrumenten voor dit doel en is de 1 meting representatief/betrouwbaar? Ik kan moeilijk nu 10 gaten in het tapijt maken, het moet nog een paar maanden liggen.

Vr. groet,
Pigion
 

Fiesiekus

  • #2
Je verwarmt de vloer waardoor dat probleem van opstijgend vocht juist minder wordt. Overigens iets voor garantiebepalingen; dus bespreken met de vloerleverancier/legger. Misschien raadt hij/zij wel een folie aan.

Punt is dat ik in je beschrijving de vloerisolatie aan de onderzijde v.d. verwarming mis
 

Pigion

  • #3
@Fiesikus,
De vloer is aan de onderzijde uiteraard geïsoleerd. Dit is uitgevoerd met 5 cm wol + 6 cm XPS, met messing en groef. De binnenmuren zijn meegenomen in de isolatie-drang met een strook van 30 cm XPS, dik 6 cm., stijf op de muur geschroefd en goed aansluitend aan de vloer.

Op de buitenmuren durf ik dit niet te doen. Er hangen daar waterdruppels aan. Achteraf had ik misschien beter 5 cm PUR kunnen laten aanbrengen, is gelijk een goede dampremmer. Ca. 6 jaar geleden heb ik eens een PUR spuitfirma gevraagd, doch hij overtuigde mij dat het geen pay-out zou hebben.

Als ik het niveau in de kruipruimte ophoog met zand en schuimbeton laat aanbrengen, kom ik wel van het water af, kost een paar €€€€....

- Blijft dat het een broodjesvloer etc., dus toch nog kans op vocht-migratie??

Vr. groet,
Pigion.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik kan het me moeilijk voorstellen (het vochttransport bedoel ik); maar overleg met de vloerleverancier over een evt. toe te passen vochtscherm.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de vloer verwarmd wordt, dan wordt die kurkdroog. 's Zomers zou je in theorie wel een probleem kunnen krijgen, maar ook dan is de vloer warmer dan de rest van de kruipruimte. Ik denk dan ook niet dat je problemen hoeft te verwachten. Als je zeker van je zaak wil zijn, pas dan een goede dampdichte folie toe onder het parket. De warmte wordt daardoor niet tegen gehouden. Een massieve parketvloer isoleert in ieder geval veel meer dan de folie.

Groeten, Hein
 

Part

  • #6
Die dekvloer zit die direct tegen de muren?
Zo ja gaat dit dan probleem geven met het uitzetten en wegdrukken van de muren als het beton warm word?
 

Pigion

  • #7
@Hein Weijers
Gelukkig heb ik 's-zomers geen water onder de vloer staan.

@Part
Zoals gebruikelijk voor eem normale dekvloer zit deze tegen de binnemuren. Het infreezen wordt al meer dan 15 jaar gedaan en ik heb nimmer gehoord van problemen met de dekvloer. Het is GEEN ZWEVENDE VLOER!
Nu was ik trouwens van plan aan de omtrek langs de muur een sleuf van 3 cm te maken in de dekvloer. Dit uit oogpunt van transmissie van de warmte naar de spouw. De spouw is n.l. slechts geïsoleerd met 3 cm wol, de norm voor 1976. Door deze onderbreking te maken, is alleen geleiding van de warmte via de T-liggers en vulling. De broodjes zijn van lichtgewicht beton. Deze hebben een redelijke K-waarde.
Dank en groet,
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu