Massief parket op 20 cm balken op zandgrond, kan dat?

Abdij

  • #1
In ben in Frankrijk bezig met het weer bewoonbaar maken van een stuk wat voorheen als schuur en zo'n 200 jaar geleden als woonhuis is gebruikt.

De vloer is nu zand en kiezel. Er ligt geen oude vloer meer onder. De vloer is altijd droog geweest.

Ik wil balken leggen en meteen daarop het 2,2 cm dikke parket. De balken zijn van vurenhout. balken zijn 15 en 20 cm hoog bij 6 cm breed. Het parket is eiken.

Vraag; Is het verstandig om eerst een plastic folie op het zand te leggen en dan pas de balken met hun eventuele stenen om alles op 1 niveau te krijgen? En ten tweede voordat ik het parket zweefend leg dan eerst een folie met schuim tussen de balken en het parket?

Alvast dank voor Uw reactie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou eerst eens met Doe het Zelvers en bouwers gaan buurten en zien hoe hun het daar over het algemeen doen. Voor ons is Frankrijk nogal groot en hebben alle soorten gebieden van hoog tot laag en daar zullen, lijkt mij, verschillende oplossingen worden toegepast.

Waarom folie verwacht je toch vocht onder de vloer.
De balken worden die zowel met keien op de grond en in de muur gesteund/dragend aangebracht.
Zwevend aanbrengen op houten balken kan dat. Op beton lijkt mij OK maar iets zwevend aanbrengen op iets wat verend is.
Ik lees net op een site dat zwevend aanbrengen een paar beperkingen kent.
 

Abdij

  • #3
Dank voor reactie. Ligt 100 km onder Limoges. In de buurt gaan de balken gewoon zonder menie op de grond. Van isolatie is ook weinig sprake. En nee, ik ben eigenlijk niet bang voor vocht, maar wil graag wat warmte vasthouden. Daar het een landklimaat is (in de winter -7) en ik behalve vloerverwarming in de badkamer (beton) geen andere verwarming dan houtkachel wil, dacht ik misschien toch iets meer te doen aan isolatie. De muren zijn 60 cm dik en ik laat de stenen ook binnenin zien, daar zal het grootste deel van de warmte dus weer door verdwijnen.

Ik kan het parket ook schuin vastschieten in de groef op de balken en dan wel een cm van de wanden afblijven. De balken veren niet, liggen op 40 cm van elkaar en zijn 7 m lang. Maar is het wel of niet zinvol om een folie ertussen te leggen?

mvg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben niet zo van de vloeren misschien een ander. Ik zou informeren wat de parket leverancier graag wil hebben.
Je kan tussen de balken isolatie aanbrengen en daar bovenop een dampremmende plastic. Kan geen kwaad volgens mij. Ik zou nog even Googlen want die veren bij zwevende vloeren hebben ook een beperkte werking. Ze hebben te weinig kracht om lange lengtes vloerdelen op hun plaatst te houden, heb ik even snel ergens gelezen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het zand kan wel droog lijken maar is het meestal niet, als het echt droog is moet het zo tussen de vingers weg lopen, zelfs dan kan er voldoende vocht in zitten om de balken aan het rotten te krijgen als u folie op de balken legt en daarop de vloer.

Als u dikke folie legt en daarop de balken kan er niets mis gaan, isoleren tussen de balken zal het comfort behoorlijk verhogen.
Op de balken is folie niet nodig, condens zal niet neerslaan op de vloer omdat de dikke koude muur als opvang voor de condens dient, de vloer zal warmer zijn dan de muur.
 

Tiho

  • #6
Als er op een punt een dauwpunt is, condenseert het daar evengoed ook al is het een meter verder kouder.
 

Abdij

  • #7
Als conclusie, na opzoeken van dauwpunt, besloten om dus een dik folie aan te brengen op de zandvloer en hierop de balken te leggen.
Het folie maak ik vast aan de muur ter hoogte van bovenkant balk. Krijg ik dus een soort van plastic bakje.

Als er iemand nog een idee heeft wat voor een isolatie ik hier dan in kan stoppen houd ik me aanbevolen.

Dank voor jullie reacties.
 

MvanV

  • #8
Ik zou een laag XPS of piepschuim kwaliteit 100 of hoger er onder leggen.

Dan houdt je veel meer warmte vast en komt het douwpunt niet zo snel in de vloer zelf
 

Abdij

  • #9
Kan er eerst platen piepschuim onder leggen. Ik neem aan dat je bedoelt op het zand piepschuim, dan de dikke folie en daarop de balken en dan de parketvloer.

dank voor jullie reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu