Juiste ondervloer voor massiefeiken vloer bij beton op staal

Reishein

  • #1
Ik vind op het forum wel vragen die lijken op de mijne, maar niet precies hetzelfde. Toch maar even een nieuw topic dus. Mocht ik met de neus gekeken hebben, mijn excuses.

Ter achtergrondinformatie:
Sinds augustus ben ik de trotse eigenaresse van een rietgedekte woonboerderij, bouwjaar ca 1830, gerenoveerd in 1976 maar weer toe aan een 'grote beurt'.

De constructie is beton op staal (dus geen kruipruimte o.i.d.) met een zandcement smeervloer op de begane grond. We zitten hier op de klei, aan de rivier dus het is een vochtige woning en tijdens de nu lopende verbouwing gaat daar de meeste aandacht (en bakken geld, zucht) naartoe. Grindkoffer met drainage rondom (i.v.m. rietkap), iedere binnen/buitenmuur aan de voet geïnjecteerd, tijdens uitgraven grindkoffer ook de oude gemetselde fundering rondom vochtwerend behandeld tot iets boven maaiveld, binnen langs de eensteens gevels (een deel is sinds 1976 wel spouw) her en der voorzetwanden geplaatst helemaal volgens het boekje, enz enz.

In de woon- en eetkamer (totaal 95 m2) lag een naar mijn smaak lelijke strokenparketvloer, verlijmd op spaanplaat broodjes die weer 'vastgeplakt' zaten in een soort bitumen op de smeervloer. Die bitumen was vast ook gebruikt met een vochtwerende functie in het achterhoofd, vermoed ik.

Deze gehele vloer is/wordt verwijderd tot op de kale smeervloer (ca 3 cm dik), om vervolgens weer netjes opnieuw te beginnen. Ter info: in 1976 is een nieuwe betonplaat over de oude betonplaat gegoten, met een tempex laag ertussen (gaatje gehakt, voelde me net een archeoloog). En op die 'nieuwe' 1976-betonvloer is destijds dus ook de 3 cm smeervloer gezet. Vochtwering rondom hebben we nu wel onder controle, maar in die vloer trekt natuurlijk ook van onderaf vocht en daar kunnen we van onderaf niet bij...

De 92 m2 woonvloer wordt massief eiken (20 dik, 270 breed, vallende lengtes van zo'n 300). Kostbaar vloertje, ja. Het is dan ook belangrijk dat het vocht eronder vandaan gehouden wordt.

Mijn idee:
- de zandcement vloer voorzien van een epoxy vochtscherm (PE 460)
- daarover een ondervloer van V313 (vochtwerend) spaanplaat
- daarop de eiken delen vol verlijmen en nagelen

Twee vragen:
1. heeft iemand een beter idee?
2. als dit een goed idee is, welke lijm gebruik ik dan het best om de spaanplaat op de epoxy te verlijmen? Want wellicht is er een lijmlaag die als prettig bijverschijnsel ook vochtwerend werkt (à la de ouderwetse bitumen)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat zit er, 3cm tempex?
Betonvloer er ook uit.
Dan uitgraven, isolatie, folie en beton.
 

Reishein

  • #3
Beste Rola,

In een ideale wereld is jouw rigoureuze voorstel ongetwijfeld de beste oplossing! En als ik het geld en de tijd had, zou ik het zeker overwegen. Maar dat zou ook betekenen een geheel nieuw netwerk van cv- en waterleidingen, die in de bestaande betonvloer liggen, het verwijderen van alle voorzetwanden die net rondom op die betonvloer gezet zijn en - het meest ingrijpende - het neerhalen van de spouwmuren die op de betonplaat staan (de boerderij is in 1976 grotendeels nieuw opgemetseld). Dat staat mijn portemonnee simpelweg niet toe. Dus ervan uitgaande dat de bestaande betonplaat (met smeervloer) blijft liggen, zou ik graag adviezen krijgen over de beste manier om daar bovenóp een vochtscherm te creëren. Maar dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu