Tweedehands massief houten vloer

Mrt_Piet

  • #1
Hallo!

Over een paar werken krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. Nu ligt er op de slaapkamers vloerbedekking die we eruit gaan halen. Omdat we niet zo fan zijn van laminaat willen we graag een echte houten vloer. Na ons verdiept te hebben in vloeren met de prijsklasse van (declassé) grenen willen we toch liever voor een eiken vloer gaan. Daarvan zijn de prijzen wel 'wat' te fors om op de slaapkamer en zolder te leggen. Een tweedehands vloer is nog wel voor een redelijke prijs te vinden.

Ik had me bedacht dus een tweedehands eiken vloer aan te schaffen. Deze vloeren gaan er natuurlijk niet voor niets uit en hebben vaak een opknapbeurt nodig. Nu lees ik op het forum wel verhalen van mensen die een tweedehands vloer leggen om hem daarna te schuren, met wisselende meningen over de resultaten daarvan. Het lijkt me in ons geval juist handig om alles te schuren vóórdat we de vloer leggen, en evt. zelfs te lakken. We hebben bedacht om enkel de massieve planken vloeren (met vellingkant) te overwegen, juist omdat we dan voldoende dikte hebben in het geval de vloer al een keer geschuurd is etc. Is er iemand die daar ervaring mee heeft, of weet waarom we dat beter wel of niet kunnen doen?
 

Willem52

  • #2
Met lakken zou ik nog even wachten. Er loopt zo lak in de mes- en groefverbinding.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De losse vloerdelen zou ik eerst grondig reinigen (ontvetten).

Daarna is het het mooiste als u ze door een schaafbank kunt halen. De planken zijn dan allemaal even dik en ontdaan van de oude toplaag.

Hiermee heeft u onbehandelde vloerdelen waar u zelf weer alle kanten mee op kunt qua afwerking. Een lokale houtwerkplaats of timmerbedrijf wil dit wellicht voor u doen.

Misschien mag u het zelfs zelf doen, tegen gereduceerd tarief waarbij u alleen het gebruik van de machine betaalt. In dat geval werkt het het snelste met 2 personen: een persoon voert de planken in (als de eerste plank er een stukje in zit de volgende, en daarna al de derde, enz.). De andere persoon aan de andere kant van de machine pakt de planken die klaar zijn op en stapelt deze op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu