Marmox als ondervloer voor badkamer, ervaringen?

DanielW

  • #1
Beste allen,

Ik ben bezig met het renoveren van de badkamer. Ik ben op dit moment bezig met de vloer. Het gaat hier om een betonnen vloer (dikte circa 20 cm, gewapend) die direct gefundeerd ligt op de grond (de woning is dus op staal gefundeerd). Op deze vloer lag een circa 5 cm dikke dekvloer van zand/cement, waar de oude tegels direct op waren gefixeerd.

Ik heb inmiddels de oude tegels en de dekvloer verwijderd, en de betonnen vloer met egaline vlak gemaakt. Op deze ondergrond moet de nieuwe vloer komen, marmeren tegels van 30 bij 70 cm, dikte 2 cm. Er moet bovendien elektrische vloerverwarming komen, de dikte van deze kabel is circa 8 mm. De totale hoogte van de vloer (gerekend vanaf de betonnen vloer) moet circa 6,5 cm worden.

Natuurlijk moet er isolatie worden gelegd tussen de (koude!) betonnen vloer en de verwarmde bovenvloer, anders ben ik voornamelijk het beton en de grond daaronder aan het verwarmen. Mijn oorspronkelijke idee was om dit te doen door eerst een aluminium folie met een dunnel laag schuim te leggen. Daarop zouden de vloerverwarmingskabels moeten komen, daarover een zand/cement dekvloer van circa 4 cm. In deze zand/cement dekvloer zou ook een aardingsmat worden gelegd, onder meer bedoeld om de dekvloer te wapenen, hetgeen (naar mijn mening) geen kwaad zou kunnen nu de zand/cement dekvloer in essentie zwevend zou liggen. Op de zand/cement dekvloer zouden de tegels worden verlijmd met speciale tegellijm voor marmer.

Ik heb de nodige twijfels bij deze constructie. Ten eerste wordt ik niet gelukkig met het zwevende karakter van de vloer, zeker niet nu de badkamer 3 bij 3 meter groot is. Ik vrees voor scheurvorming. Ten tweede lijkt mij het isolerend vermogen van de folie vrij beperkt. Ten derde moet al met al toch nog een vrij dik pakket worden verwarmd door de vloerverwarming.

Ik ben dus aan het zoeken naar alternatieven. Ik meen deze nu te hebben gevonden in de zogenaamde marmox platen. Ik kan echter maar weinig documentatie vinden op de website van de fabrikant, en ik kan al helemaal geen ervaringen met deze platen terugvinden. Vandaar dat ik mijn nieuwe idee graag aan jullie wil voorleggen ter commentaar.

Mijn idee is om op de betonnen vloer de marmox plaat van 20 mm te lijmen met behulp van normale tegellijm op cementbasis. De marmox platen worden daarna aan elkaar getaped met glasvezeltape. Op de marmox plaat wordt vervolgens de verwarmingskabel vastgelegd. Hierop komen de vloertegels, die op een vrij dik bed van de tegellijm voor marmer (circa 10 mm, het betreft schonox msk) worden gelegd. Dit relatief dikke bed is noodzakelijk om de verwarmingskabels volledig te bedekken.

Na dit lange verhaal mijn vragen! Hebben jullie ervaring met een dergelijk systeem? Zie jullie problemen bij deze constructie?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Daniel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb er geen ervaring mee maar ik kwam dit tegen. (helaas niet meer online)
 

Bbtb77

  • #3
Ik kan je dit persoonlijk aanraden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu