Marmer vloer opknappen als een professional: stappen € tools?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een marmere tegelvloer in de gang die ik zelf wil opknappen:

- Is ca 8m2, tegels 2 cm dik, 30x30 cm
- Carara marmer, ingelegd in cement (dus geen tegellijm), ca 3 mm voeg.

Ik wil deze vloer eens flink opfrissen, door reinigen, schuren met machine, polijsten daarna en dan impregneren.
Eventueel wil ik nog een stap verder gaan (als het mogelijk is), de voegen ook uitkrabben en vernieuwen.

Als dit zelf enigszins te doen is voor een (goede) doe-het-zelf klusser, dan doe ik het graag zelf :-)

Graag zou ik willen weten, hoe een goede professional dit aanpakt.

1) Wat zijn dan de verschillende stappen?

2) Welke tools (voor schoonmaak en schuren) heb je dan nodig?

3) Wat is het te gebruiken schuurmiddel (en korrelgrootten) die je moet gebruiken voor het eerst deels afslijpen van de tegels en daarna het (medium-glanzend) polijsten van de tegels?

4) Hoe pak ik het vervangen van de oude voegen aan? Nu zit er denk ik witte tegelvoeg in die over de jaren vergeeld is door vocht (kalk) en vuil.
Ik wil dit vervangen door witte of lichtgrijze voeg en daarna goed impregneren.

5) Is het een goed idee om na de opknap de hele vloer te impregneren (om vuil en vocht zoveel mogelijk uit de tegels te houden)?

6E151DD3-3F06-4D1B-A8DC-9EDF21A23728.jpeg
F64C2DE1-4B93-420B-81BB-DF1AC267D723.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik heb dit bij een vriend gedaan maar dat was maar een klein stukje van de voorhal.
Voegen er uitgehaald met een voegenkrabber (een soort stevig stanleymes met wolfraam oid. er op)
Daarna de vloer eerst schoongemaakt met een multitool met schuurzool en schoonmaak middel (vloeibaar schuurmiddel) om alle verkleuringen er uit te halen (en ook evt. beschadigingen van het voegen te verwijderen weggepoetst).
Uiteindelijk met een polijstpad met korrel 3000 alles weer mooi glanzend gemaakt en daarna de voegen weer ingevoegd.
Was een halletje van goed 1,75m2 maar ben er wel een middag mee bezig geweest voordat het er weer als nieuw bij lag.
Belangrijk bij het polijsten was dat de ondergrond vochtig bleef (niet te nat want dan spettert het alle kanten op) dus gewoon telkens met de plantenspuit in de nevelstand iets vochtig maken.
Vooral de hoekjes waren een probleem want daar kon ik niet met met ronde polijstschijf bij komen, maar daar bood de multitool met polijstmiddel voor natuursteen weer uitkomst.
 

Marc-S

  • #3
Heel veel dank voor het delen van de ervaring! Ca 1.75 m2 lijkt mij goed te doen. Bij mij is het iets van 8 m2. Ben vooral benieuwd of dat een beetje te doen is als particulier, of dat je beter de professional met zijn speciale tools kan laten langskomen.

Was de vloer die jij deed ook marmer?

Aangezien ik ook de voegen wil vernieuwen ben ik ook benieuwd of je die voor het schuren/polijsten van de vloer er uit moet halen of vooral er na? Heeft iemand hier tips over?

En als ik het allemaal door de professional laat doen, zijn die ook bereid alle voegen er netjes uit te halen, of willen ze daar eigenlijk niet aan beginnen omdat het een nogal tijdrovend en precies klusje is voor ca 8 m2 vloer?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is wel een hele klus, zoals de vorige poster ook al aangeeft. Een paar korrels zand kunnen je hele werk verknoeien. Als je vloer iets ongelijk is wordt het ook monnikenwerk want dan moet je eigenlijk tegel voor tegel gaan doen en krijgt steeds de hoekjes niet goed waardoor je meer glanzende en meer doffe randen en hoekjes krijgt. Muur even afplakken ivm spetteren. Ik zou gewoon eerst eens een tegel proberen en kijken hoe het gaat. Ik heb er zelf al heel snel voor gekozen het uit te besteden, maar had wel een heel groot oppervlak. De meeste bedrijven die dit doen doen vloerrenovatie, die doen de voegen ook, maar een klein oppervlak is ontzettend duur (soms bijna net zo duur als er nieuwe tegels in leggen).
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je niet onhandig bent en denk dat je best wat kan klussen zou ik het volgende doen.
Deze klus op een lijst zetten voor de wat langere termijn.
Je gaat op zoek naar mensen die zelf in de praktijk deze werkzaamheden hebben uitgevoerd zodoende kan je gelijk zien wat ze bereikt hebben. Belangrijk zou je daar tevreden mee zijn.
Dit lijkt een klus die wel te doen is maar waar je goed moet weten waar je mee bezig bent.
Zo'n mooie vloer kan je alleen maar verprutsen. Toch.
Wie weet komen er nog meet tips van lezers met ervaring. Misschien kan je verder op het internet wat info vinden.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Marc-S

  • #6
Dank iedereen voor de al gegeven input!
Goed idee om eerst eens een tegeltje te doen: hier achter de deur van de kelder zit ook een rijtje tegels (dus uit zicht van de hal).
Denk dat in dat eerst eens moet proberen.

Ik denk dat zo’n klus wel zelf te doen is, maar ben er nog niet zeker van om het helemaal uit te besteden (ca 8 m2) of zelf te doen. Vandaar dat ik erg benieuwd ben naar de ervaringen van anderen hier op ‘t forum, ook om een idee te krijgen hoeveel tijd ik in totaal er mee kwijt zal zijn voor ca 8 m2. Incl alle voegen vervangen, verwacht ik dat t zo maar eens 2-3 dagen werk kan zijn, is dat reeel?

De marmervloer hier ligt er denk ik zo’n 30 jaar in, ligt netjes vlak, heeft er vloerverwarmingsleidingen onder en ziet er nog best redelijk uit.

Alles vervangen zal waarschijnlijk het mooiste en snelste resultaat hebben, maar dan moet alles er uit en wordt t dan ook meteen het duurste. Alles ligt hier op zwaluwplaten met een laag dekcement er op, vloerverwarmingsslang, 2 cm marmertegels en ook mooie dunne (7-8 mm) marmer plinten rond de hele vloer wat natuurlijk weer gelijmd zit tegen het stucwerk…
Dus als ik die vloer zou vervangen wordt het een heel project, met ook behoorlijk wat kosten…

Dus eigenlijk wil de huidige vloer opknappen en alle voegen ook vernieuwen en de boel dan ook (weer) impregneren…

Mijn algemene conclusie is dat marmere tegels in een hal mooi kan zijn, maar het is niet echt praktisch met vocht en vuil. Eigenlijk moet je zo’n vloer eens in de 1 a 2 maanden dan goed schoonmaken met water (groene zeep toevoegeb?), eens in de 2 jaar of zo een impregneer-behandeling geven na eerst goed schoonmaken, en eens in de 10 jaar of zo weer opnieuw schuren en polijsten.

Heel belangrijk is dat de gehele vloer ten alle tijden goed afgesloten is (door de impregneer), zodat water en vuiligheid niet in het (toch enigszins( poreuze marmer kan trekken.

Bottom-line, marmer kan erg mooi zijn, maar is eigenlijk niet geschikt voor vloeren waar het regelmatig vochtig en vuil kan zijn (hal, badkamer, WCs, keukenvloer).
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Klopt helemaal ik heb een heel huis vol marmer en graniet omdat de bouwer toevallig een groothandel in natuursteen had, maar ik zou daar zelf nooit voor kiezen. Voor een hal in normaal huishouden idd niet geschikt, je kunt elke 2 jaar wel schuren, polijsten en impregneren. Het is dat wij altijd via de garage en bijkeuken het huis binnengaan, anders had ik die hal er waarschijnlijk al lang uit gehaald. Als je dit door een bedrijf laat doen (voegen, schuren, polijsten, impregneren) kun je net zo goed een nieuw vloertje laten leggen, dat is niet duurder. En bij zelf doen trek daar idd zeker 3 dagen voor uit. Meestal is het ook niet in 1 keer naar wens en ga je het toch nog maar eens doen….
 

Marc-S

  • #8
Dank voor je reactie! Het bevestigt mijn vermoeden dat ondanks marmer erg mooi kan zijn, het voor vloeren waar makkelijk vocht en vuil kan zijn, het daar eigenlijk niet moet liggen. Ik had hier heel mooi Carrara marmer op de vloer liggen, ook in de WCs, de hal en in 2 badkamers. In de keuken heb ik t allemaal vervangen door mooie composiet tegels. Alle voegen heb ik daar 2x geïmpregneerd en dat ga ik zeker om het jaar weer doen. In de badkamers is alles nog erg mooi, maar zie ik op de vloer ook hier in daar wat vergeling: komt denk ik uit de kalk van douche-water.
Bij de WCs ga ik het er op termijn ook uit (laten) halen.
De hal ga ik denk ik wel opknappen als t een beetje zelf te doen is. Alle voegen wil ik dan ook vernieuwen. Gaat dan wel ff een klusje worden! :-)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
In plaats van schuren en polijsten, kun je de vloer ook laten kristalliseren.
Dat kost een hele hoop minder als schuren en polijsten, en je vloer ziet er weer als nieuw uit.

Ik zou wel eerst de voegen vervangen, voordat je een behandeling gaat doen/laten doen.
Ook zal er eerst een stripper gebruikt moeten worden, om de oude zeep en impregneer middelen te verwijderen.
 
  • Informatief
Waarderingen: Klussen.

Marc-S

  • #10
OK, klinkt interessant!
Dus eerst een stripper om oude zeep en impregneer te verwijderen. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Is dat spul voor het ‘diep reinigen’ van natuursteen wat ik zo hier en daar op internet ook lees?
is dat spul ook geschikt voor de lichtere Carrara marmers (ik heb hier Bianco)?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik ben beveiligingsmonteur dus ook zeker niet iemand die dit dagelijks doet.

Vloer wat ik gedaan heb was inderdaad ook marmer en de dorpel was van graniet.
Eerst de dorpel aangepakt want de voordeur sleepte over de dorpel en had daar flinke krassen in gemaakt en dit weer helemaal glad geschuurd en gepolijst. (allemaal met de multitool)

Daarna de bruine/gele vlekken (looppad) uit de vloer gehaald en wat opviel is dat het meeste vuil gewoon bovenop het marmer zat en er vrij makkelijk af te halen was met vloeibaar schuurmiddel.
Dat zou je zelfs nog met een schuursponsje kunnen doen mits je de gehele tegel maar gelijkmatig behandelt om zo doffe plekken te voorkomen.
Belangrijk is om de vloer nat te houden en regelmatig het slijpsel te verwijderen zodat je kunt zien hoever je bent en andere korreltjes geen kans krijgen je vloer te beschadigen tijdens het polijsten.
Vriend heeft de vloer naderhand nog wel behandelt met iets zodat de bovenlaag niet meer poreus is en ook water er bovenop blijft liggen.
Belangrijker is denk ik wel dat hij nu over het looppad een luxe loper heeft gelegd zodat je niet meer met natte schoenen op het marmer hoeft te gaan staan en ze bij elke binnenkomst de vloer moesten dweilen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Hangt wel van de mate van beschadiging en de aard van de vlekken af of kristalliseren kan (en van de steensoort, maar ik denk dat dat niet het probleem is). Je impregneert het dan met iets wat een reactie aangaat met de mineralen in de steen en daarna wordt het nog licht gepolijst, maar eigenlijk is het iets wat ze bij een vloer die diepere krassen of oneffenheden heeft niet doen en wat je regelmatig moet herhalen. Kan idd alleen als de steen goed is gereinigd. Althans zo vertelde de specialist die bij mij de vloeren deed. Heb daar toen zelf niet voor gekozen.
 

Marc-S

  • #13
En wat doet ‘kristalliseren’ trouwens? Kan dat ook bij Bianco Carrara?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ja dat kan met carrara, zie verder mijn vorige post.
 

Marc-S

  • #15
OK, veel dank! Goed om te weten.

@ Gerrit, ook hartelijk dank voor jouw laatste reactie. Dus eigenlijk zou ik eerst eens een stukje tegel moeten proberen met vloeibaar schuurmiddel voor marmer. Je schrijft dat ik het met een schuursponsje zou kunnen proberen. Heb je daar zelf ook ervaring mee?

Elders lees ik dat het gebruiken van schuursponsjes erg wordt afgeraden. Of is dat vooral commentaar van professionele bedrijven die hun eigen diensten proberen te verkopen? :-)
 

Marc-S

  • #16
En misschien hoef ik ook niet alle voegen er uit te halen. Op enkele plekken zijn ze wat slecht/open gebroken. Die zou ik wat kunnen open maken en nieuw voegen.

is er een middeltje waarmee je oude voegen die wat vergeeld zijn weer wit kan maken, zonder t marmer aan te tasten (iets van een waterige verfoplossng)?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
Die middelen bestaan maar ik vind het resultaat bijna altijd tegenvallen. Daarnaast zijn middelen om bij te kleuren doorgaans niet geschikt om op poreuze en kalkhoudende tegels te gebruiken en lossen de reinigingsmiddelen ook vaak kalk op, zeker als er iets van bleekmiddel (chloor) in zit. Mijn advies: beter niet aan beginnen. Nieuwe voeg geeft veel mooier resultaat.
 

Marc-S

  • #18
Voor het weer wat witter maken van de voegen ben ik met je eens dat een schoonmaakmiddel niet echt de oplossing is voor marmer vloeren (is veel te agressief). Ik zat meer te denken aan iets van een papje van witte muurverf op waterbasis. Is goedkoop en denk ik ook niet slecht voor marmere tegels.

Het beste is uiteraard alle oude voegen er uit en dan nieuwe er in. Maar voor ca 8 m2 ben ik denk wel ruim een dag daarmee bezig ;-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
Met een schuursponsje kun je krassen krijgen en doffe vlekken als je het ene stuk meer schuurt dan het andere stuk.
Vandaar ook mijn waarschuwing dat je dan alles hetzelfde moet gaan behandelen.
Ga je naderhand polijsten dan heb je er meer werk mee om alles weer hetzelfde te krijgen.
Heb je alles goed gepolijst dan is het oppervlak ook een heel stuk gladder en laat je er water op vallen dan blijft dit er bol opstaan ipv. dat het meteen in het marmer trekt.

Als je voegen wit maakt ga je vuil en vergeling ook sneller zien, maak je de voegen dezelfde kleur als de donkere tinten in het marmer (dus grijs tot blauwachtig) dan zie je dat veel minder snel en blijft het langer mooi.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #20
Er zijn wat semi professionele middelen in de handel om voegen te kleuren, maar het probleem is dat de voegen bij marmer er te smal voor zijn, te hoog liggen en het spul ook in de porien van het marmer trekt. Niet aan beginnen, is nog duur ook. Met gewone verf of zo is zinloos, slijt er meteen af.
Wat @Gerrit B zegt is ook mijn ervaring, voegen in een van de donkerdere tinten van de steen maken. Lichte voegen moet je sowieso niet hebben in een hal toilet of keuken.
Met schuursponsjes of staalwol krijg je kleine krasjes inderdaad, heb het ook wel eens uitgeprobeerd, geen aanrader.
En het gaat allemaal veel tijd kosten, ook dat schuren / polijsten......
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu