Rubberen sportschoolmatten effectief als geluiddemping?

florisk1000

  • #1
Hi,

Ik woon in een (100+ jaar oud) studentenhuis.
De huisgenoot onder mij heeft veel last zowel contactgeluid als luchtgeluid vanuit mijn 20m2 grote kamer, in de vorm van kraken van de houten vloer (ik weeg 95kg) en het doordringen van mijn (zware) stem, muziek op beperkt volume, mensen over de vloer, en andere leefgeluiden. Een 20cm holle ruimte tussen mijn vloer en haar plafond fungeert hierbij als versterkende klankkast. Toen er een vloerkleed lag leek het alsof de vloer minder kraakte en mijn stem en leefgeluiden niet zo hard doordrongen. N.b. Ik heb inmiddels ook een groot hoogpolig vloerkleed aangeschaft die ik spoedig wil neerleggen.

Ik heb de mogelijkheid om een paar rubberen matten van 1,5 cm dikte over te kopen van een sportschool, van ongeveer 2 m2 per stuk. Het is geen granulaat maar dik en zwaar solide rubber, zie foto's. Voor mijn studentenbudget is het nog wel een aardige investering (ongeveer 150 euro), dus ik wil me goed inlezen en weten of dit effectief zou zijn voordat ik zou overgaan tot de aanschaf hiervan. Als het effectief zou zijn zou ik de matten neerleggen en aan elkaar kitten, en daar bovenop het hoogpolige vloerkleed plaatsen.

Foto's:

20220905_144315 (1).jpg
20220905_144335 (2).jpg
IMG-20220902-WA0014.jpg


Mijn vragen zijn:
- Zouden deze rubberen matten - als extra toevoeging onder het vloerkleed - effectief zijn tegen contactgeluid door het gewicht van mijn lichaam te verdelen over een groter oppervlak zodat de vloer minder snel kraakt?
- Zouden de matten - als extra toevoeging onder het vloerkleed - effectief zijn om luchtgeluid zoals het doordringen van mijn stem en muziek tegen te gaan?

Groet,
Floris

P.S. Uiteraard weet ik dat de huisbaas dit eigenlijk moet oplossen maar het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn gaat gebeuren, dus dit laat ik even buiten beschouwing.
 

Bernhard

  • #2
Geluidsoverlast = 1x overspraak en 1x kontaktgeluid.
Met het vloerkleed demp je het geluid in je eigen kamer. Als je dan de muziek weer harder zet heeft het vloerkleed geen effect.
Overspraak reduceer je met het aanbrengen van een materiaal met een hoog gewicht/massa. Rotsblok.
Overspraak kan ook via een omloop naar de buren gaan. Spouwmuur of trappenhuis.
Ik denk dat jouw voorstel zeker de moeite waard is om te proberen.
 

florisk1000

  • #3
Dag Bernhard,

Bedankt voor je gedachten hierover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu