Marmer vloer opknappen als een professional: stappen € tools?

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #41
De afzuiging gaf bij mij geen probleem want de polijstschijf zelf is dicht dus er valt niets door de zool op te zuigen.
Waar je meer mee komt te zitten is dat het hoe dan ook een beetje spat en dan met name omdat in de voegen wat meer water blijft staan dan op de tegels zelf en dat met slijpsel en water op je machine geeft al snel een smeerboel.

Wat plaksel van lijm betreft is het een kwestie van goed plakband gebruiken en dat plakband vooral niet te lang laten zitten maar direct na de werkzaamheden te verwijderen.
 

Marc-S

  • #42
@Edwinnn, die kit had ik ook al gevonden ;-) Je moet idd wel kit hebben voor natuursteen.

Betreffende het kitten zelf, ik ben denk ik niet ervaren genoeg / heb niet echt een vaste hand, dus denk dat ik toch moet gaan afplakken. Zeker direct na het werk verwijderen.
Ik ga denk ik op zoek naar een goede, zuur-vrije afplaktape voor gevoelige ondergrond. Dat zal vast wel goed werken.
 

Marc-S

  • #43
En idd, tijdens de schuurklus de muren afplakken met plastic tot voldoende hoogte tegen het spatten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #44
Natuursteen tegel en plinten liggen vaak niet zo recht als "gewone" tegels, voegen zijn vaak ook wat onregelmatiger en heel smal. Mijn ervaring is dat de natte vinger dan vaak een beter resultaat oplevert dan werken met tape. Anders gewoon even uitproberen of oefenen....
 

Marc-S

  • #45
Goeie tip!! Ga ik proberen. Veel dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #46
Kitten doe je niet door alleen maar met je vinger af te strijken, dan smeer je de kit alleen maar uit over de oppervlakten.
Er zijn handige hulpmiddelen om de kit mee af te strijken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #47
Goed kitten is een kunst op zich.
Het begint al met de juiste hoeveelheid kit aan te brengen, niet te veel zodat het uitsmeert bij het afstrijken en niet te weinig zodat je het goed in de voeg kunt drukken.

In de praktijk zie ik de schilder met zijn stukje elektrapijp wat schuin is afgezaagd met een oud verfblik met zeepsop, maar ook de professionele kitter die in een mum van tijd een gehele woning heeft afgekit en gebruik maakt van een plantenspuit en een siliconen afstrijk hulpje.
Bij beide zie ik regelmatig dat iets even bijgewerkt wordt met de natte vinger.
 

Marc-S

  • #48
Oke, dank voor de reacties. Ik ben geen professioneel kitter, maar heb het in thuis wel vaker gedaan met erg goed resultaat. Ik gebruikte dan wel aan beide zijden afplaktape, zo’n plastic kit tool, en een licht zeepsopje om met vinger netjes na te strijken. Dit werkt uitstekend maar kost natuurlijk meer tijd dan wat de goede professional doet (die volgens mij niet afplakt).

Zie een klein voorbeeld hieronder van hoe de naden er hier nu uitzien. Dit is ca 30 jaar geleden gekit, het spul is inmiddels volledig hard, hier en daar er uit en geel. Totaal voor de gangvloer is dat ca 15 m kitlengte (de overgang van vloer naar plintstukken) wat ik hier moet doen…

455B0B54-147E-4C4B-8994-30A3AD12F132.jpeg
2C58E1B5-D626-4956-9772-CD6418D23788.jpeg


De kit is er destijds op veel plekken er ook te dik en te breed opgezet. De marmere plintdelen zijn namelijk zo’n beetje direct op de tegels gezet en ik wil graag dat veel smaller afkitten zoals ze bijv. ook vaak heel strak doen bij keukenblad naar plint.

F2B0842C-829D-4E6E-B098-546AA4754853.jpeg


Dus net dat kiertje strak dicht zetten met een smal en strak kitnaadje.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #49
Daar ben je nog wel even mee bezig,
Vooral om eerst de oude kit allemaal te verwijderen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #50
Niet te dun kitten, want dan scheurt de kit los omdat er geen rek in zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu