Marmer vloer opknappen als een professional: stappen € tools?

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #21
Dat het veel tijd kost kan ik alleen maar beamen maar ja de vloer er uitbreken en nieuwe tegels leggen kost ook veel tijd en nog veel meer geld vooral als je echt marmeren tegels van 2 cm dik wilt gaan leggen.
Maar kun je machines gebruiken dan maakt dat het werk een heel stuk lichter.
Ik heb dus veel de excentrische schuurmachine en de multitool gebruikt en moet zeggen dat het resultaat toch heel aardig is geworden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #22
Een marmeren vloer kun je op veel manieren bewerken.
Het ligt er ook aan welke glans dat je er op wilt, en hoe ver het oppervlakte is beschadigd.
Hoe hoger dat je de glans wilt, hoe meer en langer je zult moeten schuren en dan ook nog eens met verschillende diamant slijpstenen.
Je hebt polijsten en zoeten.
bij polijsten schuur je net zo lang met steeds fijnere schuur stenen totdat je hoog glans hebt.
Bij zoeten gebruik je minder verschillende slijpstenen en grovere.
Bij kristalliseren wordt de glas hoger door gebruik te maken van een emineraliseer vloeistof en daarna licht gepolijst met een pad van staalwol.

Bij het polijsten en zoeten van de vloer haal je een laagje van de marmer af, zodat diepere krassen en oneffen tegels weer glad worde.
Bij kristalliseren wordt er door de vloeistof een minimaal laagje van de marmer afgehaald zodat lichte krasjes weg zijn, en dan opgepolijst .
Daarna wordt er ook nog een impregneer middel aangebracht die het indringen van vuil tegen gaat.

Maarja marmer is een hele zachte natuursteen soort en voor al de witte bianco.
Dus als er veel met schoenen over gelopen wordt heb je weer snel dat het dof gelopen wordt.
Dus vooral in een hal zou ik dan gaan voor zoeten, of je moet tegen iedereen zeggen dat ze de schoenen uit moeten doen als ze binnen komen.
Maar op sokken lopen op een spiegelgladde vloer is ook weer niet veilig, dan glij je zo uit.
Persoonlijk vind ik het wel mooi, als een marmeren vloer spiegelglad gepolijst is, zodat je je zelf kunt zien in de vloer.
 

Marc-S

  • #23
Dank voor alle tips / delen van ervaringen.

Update van gisterenavond: terwijl de family vooral geïnteresseerd was in een oude Kerstfilm ben ik even een uurtje aan t werk gegaan :-)

1 teiltje met warme groene zeep oplossing.
1 ander teiltje voor het afvalwater.
En een pan met schoon extra spoelwater.
Keukenpspierrol.

Met de zachte kant van een keuken-schuursponsje steeds 2 tegels flink schoon boenen met de groene zeep, het afvalwater daarvan zoveel mogelijk in het afvalteiltje uitknijpen, dan schuursponsje ook door de pan met spoelwater halen en nog eens de tegels onderhanden nemen. Direct daarna de tegels droogmaken met keukenpapier om te voorkomen dat vuil water in de voegen of de tegels trekt.
Dit verder ook zo doen met de andere tegels van de vloer.

Ik was verbaasd hoe goed resultaat dat opleverde!!

Met staalwol of schuurkant van een schuursponsje moet je idd marmer niet behandelen, dat levert kleine krasjes op en maakt de marmer mat.

Mijn vloer is al een heel stuk beter en er hoeft praktisch niet zoveel meer aan opgrknapt worden, al zijn de voegen natuurlijk niet mooi wit zoals origineel. Als ik die echt mooi wil hebben zou ik die moeten uitkrabben met een elektrische tool daarvoor. Dan zou ik ze niet meer wit afvoegen maar heel licht grijs.

Ik heb nog wel 3-4 tegels die ik wil schuren om ze een stuk mooier te krijgen. Ik wil dit met een multitool doen. Zijn daar speciale opzetstukken voor voor de schuurschijven om natuursteen tegels mee te schuren?
Is er voor de multitool ook een opzet stuk waarmee je excentrische kan schuren of zijn daar weer andere handmachines voor?

En je moet natuurlijk met verschillende korelgroottes schuren (van grof naar zeer fijn).

Kan iemand daar iets over zeggen: welke korrelgroottes moet je gebruiken voor de schuurpads?

En uiteraard nat schuren met vloeibaar schuurmid
 
Laatst bewerkt:

Marc-S

  • #24
Een bijkomend vraagje: voor het handschuren een excentrische schuurmachine gebruiken en geen vlakschuurmachine?

Ik neem aan dat de excentrische schuurmachine er een moet zijn met een remmechanisme? En met wat voor uitslag, 3 of 5 mm?
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #25
Met groene zeep breng je een vette laag op de tegels aan.
Ze zullen dan inderdaad meer gaan blinken en de kleur zal dieper worden.
Maar door de vette laag die er op blijft, wordt die weer sneller vuil.
 

Marc-S

  • #26
OK, dat is dus ook niet zo’n goed idee. Dus geen groene zeep gebruiken. Waarmee moet je een marmervloer dan mee schoonmaken, of beter helemaal geen schoonmaakmiddel/zeep en alleen regelmatig stofzuigen en met wat lauw water?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #27
Je kunt best groene zeep oid. gebruiken maar je kunt beter te weinig zeep toevoegen aan je sopje dan teveel.
Gebruik je teveel dan krijg je het vettige laagje wat Peter ook aangeeft.
Na het schoon maken wel tekens de vloer meteen weer droog maken met een zachte oude handdoek oid.
Ik hou altijd aan dat hoe witter de vloer is des te zachter het marmer en hoe voorzichtiger je de vloer moet behandelen, is een vloer donker gemarmerd dan is hij vaak ook veel harder en kan hij ook beter tegen schuursponsjes en andere slijpende materialen, nadeel is wel dat als je hem dan wilt polijsten het ook minder snel gaat.
Er zijn in de bouwmarkt ook speciale marmer reinigers te koop maar die zijn vaak een stuk duurder maar hebben als voordeel dat ze vaak ook meteen kalk ed. verwijderen.

Kwam de bon voor de polijstpad met korrel 3000 nog tegen en deze koste mij 2 jaar geleden € 14,95
Je kunt nog verder gaan met korrel 5000 maar degene waar ik het gebruikt heb vond het met korrel 3000 al mooi genoeg.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #28
Ik gebruik de stoomreiniger en nooit schoonmaakmiddelen. Gaat prima. Heb de vloer trouwens ook niet geimpregneerd. We lopen binnen wel nooit met schoenen. Maar is 4 jaar na opknapbeurt nog heel mooi glanzend, hier en daar wat hele fijne krasjes, maar dat heb je altijd, marmer is zacht. Bij een inloophal zul je meer slijtage hebben, maar dat blijft eigen aan het materiaal.
 

Marc-S

  • #29
OK, veel dank allebei voor de reacties. Lauw water dus (eventueel met heel klein beetje groene zeep), of met stoomreiniger, of speciaal schoonmaakmiddel voor marmervloeren.

Elders op t internet las ik ook enkele keren, dat impregneren helemaal niet hoeft of zelfs afgeraden wordt. Weet iemand wat daar het verhaal bij is?

Eigenlijk hoef ik hier maar 3-4 tegels echt op te knappen. Is dat een goed idee, of kan je dat maar beter niet doen omdat je anders teveel verschil gaat zien met de andere tegels van de vloer (beter dan alles te laten doen door een professional)?

En als je wel de 3-4 tegels zelf wilt doen, dan met een excentrische schuurmachine?
Of kan ik voor die 3-4 tegels ook een verbetering bereiken door deze te kristalliseren?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #30
Als je een excentrische schuurmachine hebt zou ik die gebruiken, moet je die er speciaal voor kopen dan kun je ook een dagje sportschool overslaan en de handen even uit de mouwen steken en met draaiende bewegingen die 4 tegels schoonmaken.
Maak je tussendoor regelmatig schoon dan kun je zelf zien of de tegels waar je mee bezig bent niet juist veel schoner worden dan de omliggende.
 

Marc-S

  • #31
Interessante gedachte! De hele vloer laten doen is uiteraard het beste en mooiste, maar ik zou al heel tevreden zijn als die 4 tegels (30x30) wat opgeknapt zijn. Gaat dat net de hand lukken? Kwestie dan van het juiste schuurpapier (met oplopende korrelgroottes) en een schuurblok en vloeibaar schuurmiddel voor marmer?

Anders is er waarschijnlijk wel een bedrijf/bouwmarkt waar een kleine excentrische schuurmachine te huur is voor een halve dag.
 

Marc-S

  • #32
Of bestaan er ook excentrische schuur opzetstukken die je met een goede boormachine met traploos toerental kan gebruiken?
Iemand daar ervaring mee?
 

Marc-S

  • #33
En weet iemand met wat voor toerental je ongeveer moet werken?

Ik zie net een excentrische schuurmachine bij 1 van de supermarkten voor een paar tientjes. Die heeft een toerental instelbaar tussen ca 15000 - 25000 RPM. Ik weet niet of dat te hoog is voor (nat) schuren/polijsten van marmer.

Al is t dingetje vast niets voor de professional, als ik mijn 4 tegels er mee kan doen is t wellicht een ‘fit for purpose’ oplossing :-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #34
schuurdingen op je boormachine is behelpen en gaat vaak mis dus zou er niet aan beginnen, weggegooid geld.
Welk toerental van mijn machine ligt tussen de 4000 en 10.000 rpm maar is dan ook een 150mm en ik heb het laagste toerental gebruikt, hij heeft daarnaast een soft start en dat is wel handig om te voorkomen dat je aanzetplekken krijgt.
Machine huren moet je mee oppassen want je gebruikt wel een machine in combinatie met vocht/water welke daar niet echt voor gemaakt is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #35
Een elektrische excenterschuurmachine kun je meestal inderdaad niet met water/vocht gebruiken, omdat ze een ingebouwde afzuiging hebben. Het zal een beetje aan de machine liggen of dat ook daadwerkelijk problemen geeft. Voor dit doel zijn schuurmachines op perslucht uitgevonden; als je al een compressor hebt zijn die overigens relatief goedkoop.
 

Marc-S

  • #36
Gerrit, Impie, veel dank! Goed om te weten.
Ik zag ook op internet dat een toerental van ca 3500 RPM de voorkeur heeft (en ik neem aan met een slow start), aangezien een veel hogere RPM de schuurschijf en het steen teveel zou kunnen verhitten (ondanks de koeling van het schuurwater).
Dus een goedkoop excentrische machine met 15000-25000 RPM wordt dan vast niets en zal ook wel niet waterdicht zijn.

Voor de moeilijke hoekjes/kleinere stukken, gebruikt de professional daarvoor ook een excentrische schuurmachine of weer een andere tool? En gebruikt hij dan elektrische (220), of op accu of op perslucht?

De compressor optie is interessant, ik heb zo’n ding hier staan :-)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #37
Kijk eerst even hoeveel lucht je compressor kan leveren.
Een schuurmachine vraagt behoorlijk veel lucht per minuut, meestal meer dan een kleine compressor kan leveren.
 

Marc-S

  • #38
Yep, ik moet dat even gaan uitzoeken, de specs van de compressor.

Waar ik vooral benieuwd naar ben is wat voor soort handschuurmachine een professional gebruikt voor opknappen van de kleinere stukjes/hoekjes marmer. Is dat een excentrische schuurmachine, en met wat voor toerental moet je dan ongeveer werken? Of gebruikt hij een ander type schuurtool voor het kleiner werk?
 

Marc-S

  • #39
Conclusie is volgens mij dat voor het kleinere werk een hand excentrische schuurmachine met een regelbaar toerental tot ca 3500 RPM de voorkeur heeft voor het beste resultaat (elektrisch of met perslucht).

Als laatste vraag ik me af of er afplaktape bestaat voor marmer/natuursteen als je de overgang van vloer naar een plint (ook van marmer/natuursteen) wilt afkitten? Er mogen nl. geen lijmresten van de tape op het marmer achterblijven.

Of doet de professional dit kitten allemaal zonder afplaktape?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #40
Is hele goede natuursteenkit voor, ik gebruik een bekend Duits merk met een O. In 46 natuursteenkleuren. Iets vergelijkbaars kan natuurlijk ook. Waarom afplakken?
Wel eerst polijsten uiteraard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu