Makelaar (balk) verwijderen bij dakconstructie?

R573790*

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig om het tweede stuk van mijn vliering (boven de zolder) beloopbaar te maken. Het dak betreft een gordingendak . Op de foto's zijn de gordingen niet te zien. Wat je wel ziet zijn de spantbenen die precies ten hoogte zitten van de overgang beloopbare vliering naar niet beloopbare vliering.

Ik zou graag de doorgang tussen deze twee delen groter willen maken zodat het makkelijker is om spullen te verplaatsen (ikzelf kan nu net tussen de makelaars (balken) door). De makelaar precies in het midden zou ik b.v. kunnen laten zitten. Maar de staande balken daar links (2 stuks, de meeste linker zie je niet op de foto) en rechts (ook 2 stuks, de meeste rechter zie je niet op de foto) daarvan (heten die ook makelaars?) zou ik weg willen hebben? Zou dat qua constructie kunnen? Let niet op de electra, dat moet nog helemaal aangepast worden.

Veel dank.

Rick

2.jpg 1.jpg dak.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Niet op afstand te beoordelen.
Een plaatje van internet plukken en dat vergelijken heeft geen zin.
Vraag het aan een constructeur.
 

R573790*

  • #3
Ja, ik snap dat dat lastig is. De eerste twee plaatjes zijn niet van internet maar mijn situtatie. De derde is een voorbeeldplaatje inderdaad. Ik ben bij meerdere buren wezen kijken maar die hebben deze verticale balken allemaal nog zitten. Constructeur vragen kan zeker, maar ik dacht misschien is het een inkoppertje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
dat is geen makelaar maar een half gesloopte houten wand die waarschijnlijk dragend is en een stabiliserende functie heeft in de kap.

dat kan je aanpassen en je kan aan de andere kant mogelijk ook een vloer realiseren
maar dat moet je wel even iemand bij halen met verstand van constructies.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Laat de constructeur ook meteen even controleren of er nu een vloer in zit of een verlaagd plafond.
 

R573790*

  • #6
Thanks! Wat je ziet is isolatie dat ligt op een verlaagd plafond. Dat dunne latje achteraan in het midden is denk ik om het plafond op spanning te houden.

Ik ben van plan om nieuwe balken aan te brengen die net boven het verlaagd plafond komen te liggen. En daarop dan 18mm platen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat geeft extra gewicht op het spant. Grote kans dus dat het spant ook verstevigd moet worden. Twee vliegen in een klap met het verwijderen van die spantdelen :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu