Maat Finoven

Margo_aoife

  • #1
Hallo,

Wij zijn van plan een finoven te plaatsen tussen twee ruimtes in (in een muur van 50 cm natuursteen) - de 2 ruimtes hebben een totale oppervlakte van 50 m2.

Nu beweert de ene firma dat een kleine kachel van 1500 kg genoeg is terwijl de andere zegt dan een grotere noodzakelijk is omdat het anders te snel afkoelt en je dus 2x per dag moet stoken ipv 1x (2000 kg).
Natuurlijk is de kleinere kachel wel 1500 euro goedkoper :-)

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik heb een speksteenkachel van 1300 kg op een kamer van 36m2 plus een keuken van 9m2. Hij verwarmt ook nog een stukje studeerkamer mee maar dat reken ik maar even niet mee.
De afgelopen winter stookten we 2 maal per dag.
De afgelopen maand 1 maal per dag (een 6 tot 8 kg per keer).

Wij wilden niet een grotere kachel ivm de ruimte die het neemt.
Verder vinden we het stoken wel leuk en het gaat heel makkelijk, de kachel blijft warm dus hij brandt echt direct goed met 1 lucifer, 1 prop krantenpapier (om het raampje schoon te maken) en 1 aanmaakblokje.

Nadeel van een grotere kachel is dat als hij afgekoeld is hij ook langer tijd nodig heeft om warmte af te geven.
Dus of je nou in 1 keer 12 tot 14 kg stookt of in 2 keer 6 tot 8 kg maakt niet zoveel uit voor het werk dat je er van hebt.

Verder is het een lange termijn investering dus die € 1500 moet je wel hebben maar over 4 tot 5 jaar is het € 1 per dag. Dus kijk ook vooral wat je mooi vindt.
Ik zal je per pb een link sturen naar een bedrijf waar ik heel goed advies heb gekregen. Doe er je voordeel mee.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Het voordeel van 2 keer opstoken is dat je minder temperatuur schommelingen hebt .ook verbruik je minder hout met twee keer opstoken , de grote van de finoven hangt ook af van de isolatie van de woning, ook grote glasoppervlakken hebben invloed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu