Cv ketel rendement vergelijken of welke aanvullende maatregel (cv technisch)

Tikra

 • #1
Nog een vraag .. en beroep op de hier beschikbare kennis.
Wij hebben een Remoha quinta 45 (40KW combiketel?) - met een stikker erin van Gaskeur HR en SV en achter HR een 107 -> wat bekend dat?
Nu is deze ketel van 2001 (functioneert prima) maar er zijn natuurlijk inmiddels veel betere ketel op de markt - bijvoorbeeld de remeha ace 45 (zelfde vermogen maar alleen een soloketel). Wij gebruiken deze ketel alleen voor de verwarming en in een huis van 1875 met stenen vloeren is dat vermogen ook zeker nodig.

Hoe kan ik nu berekenen of de aanschaf van een nieuwe ketel vanuit het efficiency oogpunt zinvol is. 3750 m3 gas bij de huidige prijzen - dat hakt er in ;) .. radiatoren op 75 graad - of is het beter naar een hybride systeem te kijken, dus uit te breiden met een warmtepomp of elektrisch (wij hebben 8000 kWh beschikbaar door onze zonnepanelen) ...

alle tips / opmerkingen zijn welkom
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  De oplossing voor het reduceren van de energie-nota is het isoleren van de woning.
  De capaciteit van de warmteopwekkers, ketel en of warmtepomp wordt dan kleiner en daarmee gaat het rendement hoger worden.
  De nieuwe ketels zijn niet zuiniger, nihil.
  Met het vergroten van de warmteafnemers wordt de benodigde watertemperatuur lager.
  Dat kan met oversized radiatoren, vloerverwarming of plafondverwarming.
  Voordeel van plafondverwaming is:
  - beschikbare m2 plafond is groter dan bij vloer
  - geen beperkingen keuze en eventuele
  wijziging van de vloerbedekking
  - geen verhoging van de vloer en aanpassingen van
  drempels
  Stappenplan is:
  - alle mogelijk heden van isolatie in kaart brengen
  - een warmteverliesberekening laten maken in combinatie
  met de toe te passen isolatie
  - plan voor installatie ontwerp
   
  • Informatief
  Waarderingen: Tikra

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Een Remeha Quinta 45 is ook een soloketel. Dat is verder een prima toestel en vervangen door een vergelijkbare cv ketel levert geen besparing op.

  3750 m³ gas valt ook nog wel mee voor een Quinta 45. Dat is een 43kw ketel en ik neem aan dat je dus ook een behoorlijk fors vermogen nodig hebt voor verwarming.

  Begin met isoleren, dat levert het meeste rendement op. Daarnaast kun je overwegen een warmtepomp te plaatsen. Dan heb je het echter wel over investeringen die stevig zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Tikra

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Het enige waar je misschien zuiniger in kan worden is het verbruik van de pomp.
  De pompen van tegenwoordig zijn energiezuiniger als de pompen uit 2001.

  HR 107 is het theoretische rendement van 10&% op bovenwaarde.
  De nieuwste generatie ketels zijn de HR ketels. Het verschil met de gewone CV-ketel (centrale verwarming) of VR-ketel (verbeterd rendement) is het benutten van de warmte uit de waterdamp (via condensatie) die vrijkomt bij de verbranding van gas. ... Het getal 107 staat voor het rendement, in dit geval 107%.

  Ik houdt het niet bij, maar vermoedelijk is dat bij de nieuwe ketels niet (veel) beter.
   
  • Informatief
  Waarderingen: Tikra

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Een Quinta 45 en een Quinta Ace 45 zijn in de basis dezelfde ketels. Beide hebben het HR 107 label. Theoretisch kan een Quinta een rendement van 109% en een beetje halen. Dat is zo ongeveer het maximaal haalbare rendement en dat haalt de oude ketel dus ook al.

  Besparing op de pomp is ook relatief, een deel van extra elektriciteitsverbruik van de oude pomp wordt omgezet in warmte en draagt dus bij aan de ruimteverwarming.
   

  Tikra

  • #6
  Gezien het feit dat het elektrische rendement minder zwaar weegt door de hoeveelheid zonnepanelen dan houden wij het bij deze ketel.
  Wij hebben al behoorlijk wat maatregelen genomen, overal dubbel glas, daken zijn geïsoleerd - een aan de vloer willen wij niets doen - het zijn meer dan honderd jaar oude tegeltjes ... ik denk dat wij nog bij de radiatoren zelfs iets kunnen doen ...
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Kijk eens goed naar de kierdichting van de woning. Daar valt meestal enorm veel te winnen.
   

  Lammy1

  • #8
  Wat tegenwoordig belangrijk is bij keuze vd ketel is het onderste modulatiebereik … hoe dieper de ketel kan terug moduleren hoe minder start/stops , hoe zuiniger hij gaat branden
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu