Luchtvochtigheid kelder omlaag brengen

MennoZ

  • #1
Wij hebben een kelder onder het huis van ca 70m2. Deze bestaat uit 2 even grote ruimtes met een deuropening ertussen zonder deur.
op dit moment schommelt de luchtvochtigheid in de ruimte rond de 81-82%. (gemeten met een temp/vochtmeter via Home Assistant)

voor ventilatie zijn er 10cm pvc pijpen naar buiten zonder enige mechanische ventilatie.beide ruimtes hebben voor en achter een pijp naar buiten.

zou het voordeel bieden deze te voorzien van een buisventilator en wat zou dan de beste setup zijn?
ik denk zelf aan 2 die frisse buitenlucht naar binnen zuigen en dan de andere 2 aan de andere kant van het huis die de binnenlucht juist weer naar buiten blaast.

zou dit een redelijke winst kunnen opleveren of is de toevoer/afvoer hiervoor simpelweg te klein?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Wat is gemiddeld de luchtvochtigheid buiten?
 

MennoZ

  • #3
Dat varieert natuurlijk nogal.
in de winter is deze veel lager dan nu in de zomer maar met het natte weer van afgelopen tijd was het natuurlijk erg vochtig. Onderstaand is het verloop deze maand van de luchtvochtigheid buiten.
luchtvochtigheid.png


maar als ik kijk naar het verloop van de kelder vanaf januari dit jaar is het laagste punt 76% en het hoogste 84% wat betreft luchtvochtigheid.

ik begrijp dat een kelder altijd vochtiger is als andere, bovengrondse, ruimtes maar gezien de grootte, en het gebrek aan een zolder, willen wij een deel toch ook graag als opslag gebruiken en waar mogelijk de luchtvochtigheid enigzins onder controle houden.
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Dus gemiddeld gezien is de luchtvochtigheid in de kruipruimte niet zoveel anders als in de buitenlucht.
Heeft ventileren met buitenlucht dan wel enig nut?
 

MennoZ

  • #5
In de rest van het huis ligt de vochtigheid veel lager. komt dit omdat het daar warmer is en dus minder condenseert?

Zou het in ons geval helpen(buis)ventilatoren aan te zetten op het moment dat de buiten luchtvochtigheid lager is dan in de kelder en weer uit te schakelen als dit weer hoger wordt? Daarbij aangetekend dat de ventilatiebuizen niet afgesloten worden. (Dit lijkt me ook niet wenselijk ivm frisse lucht)

Of moet ik sowieso naar een andere oplossing zoeken als ik het echt omlaag wil brengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat weet je van de temperatuur. Condens is een zaak van luchtvochtigheid en temperatuur.
Staan de muren van de kelder volledig onder de grond. Wat voor een woonruimte is er boven de kelder. Neem aan dat het plafond kelder de vloer van de woonruimte is. Welk materiaal is het plafond.
Zijn er nog maatregelen genomen, vloer en wanden, omdat het een bestaand ontwerp is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Het enige wat helpt is om de kelder warmer te krijgen. Maar waarschijnlijk is deze niet geïsoleerd, en is het stoken tegen de bierkaai... Bedenk ook dat op alle plaatsen waar weinig tot geen ventilatie is (waar spullen tegen de wanden staan) er alsnog schimmel zal ontstaan.
 

MennoZ

  • #8
De temperatuur is vrij stabiel rond de 18 graden in de zomer en 15-16 in de winter. Wat betreft het temperatuur verschil zou condens dan denk ik wel logisch zijn als er warmere lucht de kelder in komt.

de muren van de kelder zijn geheel ondergronds en in ons geval loopt de kelder onder het gehele huis. De helft hiervan heeft een betonnen vloer tussen de woonruimte en kelder en de andere helft, de woonkamer, nog een houten vloer die we nog willen gaan isoleren.

schimmel en schade aan bezittingen is de grootste reden dat we hiermee bezig willen gaan. Zou ondanks de vochtigheid door luchten, en dus frisse lucht, in elk geval schimmel tegen kunnen gaan?
Ik begrijp dat op dagen dat het veel warmer is buiten de vochtigheid ook zal stijgen aangezien er altijd wat warme lucht de kelder in zal komen. Maar ondanks dat neem ik aan dat frisse lucht toch wel aan te raden is om mufheid en erger te voorkomen.

En zou een ontvochtiger boven een bepaalde vochtwaarde wellicht nog iets kunnen betekenen? Om op erg vochtige momenten bij te springen zeg maar.

we hebben nu nog niet acuut een schimmel probleem maar we zouden dit op de langere termijn natuurlijk wel graag voorkomen.
 

MennoZ

  • #9
Overigens moet ik zeggen, als leek, dat de vloeren en muren helemaal niet vochtig aan doen/voelen al heb ik daar geen graadmeter voor. maar voor kaal beton ziet en voelt het er bijzonder droog.
daarom had ik ook vooral het idee dat het om luchtverversing o.i.d. zou gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Nee, het is echt de temperatuur van de vloer en de wanden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
MennoZ schreef:
Wat betreft het temperatuur verschil zou condens dan denk ik wel logisch zijn als er warmere lucht de kelder in komt.
Hier eens mee stoeien. Dauwpunt is het toverwoord.
Realiseer je dat een warmtestroom van warm naar koud gaat. Dus van de woning de kelder in.
Als ik jouw was zou ik een infrarood thermometer kopen daarmee kan je de temperatuur van allerlei oppervlakken meten. Je krijgt een hele goede indruk wat er aan de hand zou kunnen zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Wat Wgb ook aangeeft het dauwpunt.
Warme lucht kan meer vocht bevatten en blaas je dat de kelder in dan zal dat vocht neerslaan op wanden en vloer en daarkrijg je dan vanzelf het schimmel probleem.
Verwarmen zou dan een optie kunnen zijn maar met muren tegen het koude zand aan moet je er flink wat warmte in stoppen of moeten gaan isoleren.
Alternatief kan ventilatie (in de ruimte zelf dus geen lucht van buitenaf aanvoeren of deze moet droog zijn) in combinatie met ontvochtigen zijn.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Met deze weersomstandigheden is een luchtvochtigheid van 80 procent en temperatuur van 19 graden in de kelder helemaal niet raar (als die niet geisoleerd is). Ventileren gaat weinig helpen; zowel lucht uit de woning als lucht van buiten gaan in deze tijd van het jaar voor hoge luchtvochtigheid en evt. condensatie tegen wand of eerder vloer zorgen. Plaats een goede, programmeerbare luchtontvochtiger en ventileer minimaal. Als de nachten kouder worden kun je weer eens een koekoek of ventilatieschacht open zetten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik zou dan eerst uitrekenen wat een ontvochtiger aan energie gaat kosten.

In verse lucht krijg je niet snel schimmel. O.a. daarom wordt een kruipruimte bij voorkeur geventileerd.

Ik heb ervaring met een voorheen vochtige muffe kelder waar nu lucht afgezogen wordt via een enkele buis, de verse lucht komt uit het huis. Dat zou dus niet goed mogen gaan, maar dat gaat al jaren goed. Het ruikt er normaal en geen problemen meer.
Even rekenen laat zien dat dat kan bij een lage relatieve vochtigheid in huis.
Stel in huis 20 graden en 40%
Dan wordt dat bij 12 graden in de kelder 65%
Hoewel het hier eerder zoiets zal zijn:
20 graden en 50% wordt 15 en 68%

Maar diezelfde 20graden en 50% wordt bij 10 graden in de kelder 93% (met een online reken tool berekend)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #15
De meeste ontvochtigers zijn tegenwoordig programmeerbaar en voelen bijvoorbeeld elk uur of er werk te verzetten is. Die van mij (2 kelderruimtes samen 60m2) staat nu op 60% en gaat ongeveer 8 maal per etmaal even aan, na een minuut of 4-5 is de gewenste luchtvochtigheid meestal wel weer bereikt, die loopt in een uur hooguit met 2-3 procent op en blijft dan vaak nog net binnen de marge die het apparaat aanhoudt. Energieverbruik is bij mij niet echt een issue, het is gewoon een koelkast die af en toe even aanslaat..... Als je het reservoir gebuikt en niet de afvoerslang krijg je bovendien een goed beeld van hoeveel water je eigenlijk uit de lucht haalt. Als je ziet dat je nauwelijks water opvangt, weet je ook dat de stekker er wel weer een tijdje uit kan.... (voorjaar/najaar)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als je de kelder niet wilt gaan verwarmen
is een elektronische luchtontvochtiger de manier om de relatieve vochtigheid omlaag te brengen
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #17
Een automation om op geschikte momenten extra te ventileren (met buitenlucht of uit de woning) is prima te doen. Je moet dan alleen niet naar de relatieve vochtigheid kijken, maar de absolute waarde in gram per m³ lucht.

In Home Assistant kun je dat relatief eenvoudig doen met een template sensor en onderstaande formule. Daarna is het een kwestie van de ventilator aanzetten als de vochtigheid buiten lager is dan in de te ventileren ruimte. Zelf doe ik dat bijvoorbeeld met de ventilatiebox in de badkamer.
YAML:
platform: template
sensors:
  absolute_humidity_bathroom:
    friendly_name: Luchtvochtigheid Badkamer
    value_template: >-
      {% set Temp = float(state_attr('climate.thermostaat_badkamer', 'current_temperature'), 20.0) %}
      {% set Rh = float(state_attr('climate.thermostaat_badkamer', 'current_humidity'), 50.0) %}
      {{ (13.2471488 * (e**((17.67 * Temp) / (Temp + 243.5))) * Rh / (273.15 + Temp)) | round(2) }}
    icon_template: "mdi:water-percent"
    unit_of_measurement: "g/m³"
  absolute_humidity_outside:
    friendly_name: Luchtvochtigheid Buiten
    value_template: >-
      {% set Temp = float(state_attr('weather.buienradar','temperature'), 20.0) %}
      {% set Rh = float(state_attr('weather.buienradar','humidity'), 50.0) %}
      {{ (13.2471488 * (e**((17.67 * Temp) / (Temp + 243.5))) * Rh / (273.15 + Temp)) | round(2) }}
    icon_template: "mdi:water-percent"
    unit_of_measurement: "g/m³"
Dan krijg je zoiets (er hangen meer automations aan de ventilatiebox, dus soms gaat hij om andere redenen aan/uit). Als de paarse lijn onder de blauwe komt, zou het helpen om te ventileren.
1692277187246.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
hangt er vanaf wat je wilt in de kelder?
de vrijwel constante temperatuur kan erg handig zijn.
die beinivloed je behoorlijk als je vocht gestuurd grote hoeveelheden gaat ventileren met lucht vanuit je woning of met buitenlucht.

een ontvochtiger heeft dat nadeel niet en kan altijd zijn werk doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Een oplossing zou kunnen zijn zoeken naar een afwerking voor je vloeren die wat dampdichter is.
Vooral het deel vloer van hout is behoorlijk dampdoorlatend.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #20
Pas er wel mee op om een vloer dampdicht te maken.
Buurman was het zat om de altijd korrelende vloer aan te moeten vegen en had als oplossing om de vloer te gaan schilderen.
Probleem daarna was dat de vloer niet korrelde maar dat de vloer spekglad was geworden door de condens die er op bleef staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu