Muffe geur in kelder ?

Karine

  • #1
Ondanks een vochtigheidsgraad van 60% en een temperatuur van 16-17 graden hebben we toch last van een muffe geur in de kelder.
Huis staat er inmiddels 22 jaar maar hebben hier nooit zoveel last van gehad dat de muffe geur duidelijk aanwezig is bij het betreden van de kelder. Wel kleding die in de kelder in een kast lag opgeborgen die een muffe geur had. Verder ook nooit vochtproblemen gehad.
Nu heb ik een half jaar geleden een warmtepompboiler in de kelder geplaatst die momenteel lucht uit de kelder haalt en de koude lucht naar buiten blaast maar dit lijkt geen verschil te maken. (ik zou denken dat er dan al zeker een beter ventilatie in de kelder aanwezig is)
Er zijn voldoende verluchtingsgaten aanwezig in de kelder lijkt mij.
De gele strepen in de buitenmuur zijn gaten van diameter 20cm naar buiten en in de binnenmuren zijn gaten van 19*19cm in de bovenste laag stenen. Rode strepen zijn niet van toepassing.

Zelf dachten wij van eventueel op het uiteinde van de kelder een ventilator in het verluchtingsgat te plaatsen die nog voor een beter luchtverplaatsing zorgt.
Een andere optie om eventueel de warmtepompboiler zijn koude droge lucht in plaats van naar buiten gewoon in de kelder te laten blazen.

Heeft iemand een idee wat de beste oplossing zou kunnen zijn ?

verluchting7.jpg verluchting buitenmuur.jpg verluchting binnenmuur.jpg
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Door je warmtepompboiler is de temperatuur in de kelder waarschijnlijk wel fors naar beneden gegaan aangezien je nu geforceerde ventilatie hebt door de warmptepomp, met erg hoge debieten.

Afgelopen weken was het barslecht weer met hoge luchtvochtigheid. Voorheen daalde deze luchtvochtigheid in je kelder waarschijnlijk omdat de lucht opwarmde, nu niet.

Stel dat het heel de nacht 8 graden is, en je warmptepomp aanslaat, en hierdoor de voorwerpen in je kelder afkoelen tot een graad of 10. Vervolgens komt er overdag met dit regenachtig weer lucht naar binnen van 15 graden, met 99% luchtvochtigheid. Zodra dit in aanraking komt met de koude voorwerpen zal het vocht hierop condenseren.

Ik ben bang dat dit je muffe lucht veroorzaakt.

Meer ventileren is dan zeker niet de oplossing, je warmtepomp in de kelder uit laten blazen waarschijnlijk ook niet, dan worden de voorwerpen alleen nog maar kouder. Zodra er weer natte lucht binnenkomt gaat het weer fout.

Waarschijnlijk zul je moeten verwarmen, of terug naar de oude situatie, en de warmtepompboiler van buiten lucht aan laten zuigen.
 

Karine

  • #3
Wat wij momenteel doen is in de zomer warme lucht van buiten halen en de koude lucht in de kelder blazen. In de winter halen we de warmere lucht uit de kelder en blazen de koude naar buiten.

Jij schrijft : terug naar de oude situatie, en de warmtepompboiler van buiten lucht aan laten zuigen.
je warmtepomp in de kelder uit laten blazen waarschijnlijk ook niet, dan worden de voorwerpen alleen nog maar kouder.

Dus je zegt terug naar de oude situatie gaan en lucht buiten aanzuigen en de koude lucht binnen blazen en dan zeg je dat de lucht in de kelder laten blazen waarschijnlijk ook geen optie is.
Of bedoel je dit anders ?

Dus wanneer we nu in de winter de lucht van buiten zouden aanzuigen gaan we toch net de koude droge lucht in de kelder blazen ?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Oude situatie doel ik op geen warmtepomp die aan- of afzuigt in de kelder. Dus zowel aanzuigen als uitblazen buiten de kelder. Ik zou eens kijken of je dit eventueel tijfelijk profesorisch voor elkaar krijgt en je probleem hiermee opgelost is.

En ja dan gaat de COP omlaag in de winter, en verbruikt hij dus meer stroom, maar aan de andere kant ben je nu je kelder aan het verkoelen waardoor je vloer meer warmteverlies heeft, dus moet je weer meer warmte in je huis stoppen om dit te verwarmen.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Karine schreef:
Huis staat er inmiddels 22 jaar maar hebben hier nooit zoveel last van gehad dat de muffe geur duidelijk aanwezig is bij het betreden van de kelder.
Misschien moet je gaan meten. De temperatuur in een kelder is over het algemeen 15 gr. Tot nu toe zakt bij ons in de kamer de temperatuur van 20,5 naar 18 gr.
Dus wat is de temperatuur in de kelder en heel belangrijk wat is de relatieve luchtvochtigheid.
 

Karine

  • #6
Waar de wp boiler staat is er maar 1 gat naar buiten in de betonen kelder. Dus ofwel ingang of uitgang.
Vorige week was de luchtvochtigheid 55% bij een temperatuur van 18 graden, waarschijnlijk door de vele regen de laatste dagen, vandaag hebben we een luchtvochtigheid van 60% bij 16,5graden.

Moeilijk probleem maar het lijkt inderdaad dat de wp boiler mede oorzaak is.
Ik heb trouwens enkele maanden geleden een dampkap filter in elk verluchtingsgat gestoken om fijn stof buiten te houden maar dat heb ik vorige week er terug uitgehaald om de ventilatie te bevorderen daar ik dacht dat dit het probleem zou oplossen.
 

Karine

  • #7
Je zou toch denken met die dampkapfilters in de verluchtingsgaten en dan de wp boiler die zijn koude lucht buiten blaast dat er niet veel vocht meer binnen kan geraken ?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Ik heb niet zoveel verstand van damkapfilters, maar het lijkt me niet dat een dampkapfilter veel vocht tegenhoud. Dan zou het bij het koken, zeker met pannen kokend water regenen uit de dampkap.

Ik sluit me aan bij WGB dat je moet gaan meten. Bij voorkeur wil je temperatuur en luchtvochtigheid binnen en buiten weten. Dan kun je patronen gaan zien.

Wellicht is de oplossing een tweede afvoer naar buiten realiseren, maar voor je dat doet zou ik eerst gaan meten om te zien of de warmtepompboiler echt de boosdoener is.
 

Karine

  • #9
Het enige wat die dampkap filters gedaan hebben is fijn stof en redelijk wat buitenlucht tegenhouden, dus door die filters was er een stuk minder ventilatie in de kelder. Op datzelfde moment werd er door de boiler lucht uit de kelder genomen en naar buiten geblazen.
Ik begrijp dan ook niet dat de kelder muf gaat ruiken want de ventilatie is net verminderd.

Betreft de metingen blijft in de kelder alles redelijk stabiel.
Vandaag weer een vochtigheid van 62% bij een temperatuur van 15,4 graden.
Buiten een vochtigheid van 53% en 9 graden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Je kelder wordt natuurlijk niet vacuüm gezogen door die warmtepompboiler. dus ook met die filters, komt er gewoon evenveel lucht de kelder in als dat er uit gaat zodra de warmtepomp aanspringt. En de debieten van de warmtepomp zijn nou eenmaal gigantisch veel hoger als dat natuurlijke ventilatie doet in een kelder.

Enige risico wat toeneemt is dat de lucht vanuit ergens anders aangevuld wordt. Aangezien de lucht van de plek met de minste weerstand zal komen. Dat zou ook je huis kunnen zijn. Dit moet je voorkomen, deze lucht is veel warmer en bevat over het algemeen veel meer vocht.

dit is ook iets wat je kunt testen, zodra de warmtepomp aanspringt met een kaars controleren of er tocht ontstaat vanuit kieren vanuit leefruimte naar de kelder.

De jou gegeven meting lijkt inderdaad niet echt problematisch. Meet je de gehele dag? Ik ben ook benieuwd hoe koud voorwerpen in je kelder zijn nadat de warmtepomp klaar is met een run. Mocht je een infrarood temperatuurmeter hebben zou je na zo'n run enkele voorwerken kunnen meten.
 

Karine

  • #11
De test met de kaars is negatief. Er is in het sas op gelijkvloers niets van luchtverplaatsing merkbaar wat er op duidt dat de wp boiler al zijn lucht uit de verluchtingsgaten haalt.

Even een andere redenering. Wanneer je googled op"muffe geur kelder" krijg je steeds het resultaat om meer te verluchten maar in mijn geval zou dat dus net verkeerd zijn vanwege de wp-boiler.

Wat als ik nu eens het huidige systeem aanhoudt, lucht uit kelder zuigen en koude lucht buiten blazen maar het aantal verluchtingsgaten halveer ?

P.S : heb jij een idee van het resultaat van een luchtreiniger in de kelder te plaatsen.
Ik veronderstel vanwege de grote oppervlakte weinig resultaat. (155m² of 378m³)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu