Vraag mbt waterbestendige coating (keldermuren)

Bas V

  • #1
Hoi allen,

Ook bij mij vochtproblemen in de kelder.
Ik merk de laatste jaren een toenemend probleem van vocht in de kelder na flinke regenbuien.
Er sijpelt dan op meerdere plekken langzaam water door de muren naar binnen, met een klein laagje water op de vloer tot gevolg.
Gebeurt ongeveer 1 tot 2 keer per jaar, dus de grootte van het probleem valt enigzins mee.

Eén van de plekken waardoor water naar binnen sijpelt is een gat dat met cement is dicht gesmeerd, althans zo lijkt het.
Ik vond nog een blik reparatiecoating (eigenlijk meer voor daken) en vroeg me af of ik dat eventueel zou kunnen gebruiken om stukken van de muur beter water bestendig te maken?
Wat me opviel was dat het NIET op beton gebruikt mag worden, volgens de beschrijving, iemand enig idee waarom dat zo is?
Of kan ik er beter gewoon niet aan beginnen met dit spul :)

Alvast bedankt.

photo_5870753706021076679_y.jpg
photo_5870753706021076684_y.jpg
photo_5870753706021076682_y.jpg
photo_5870753706021076683_y.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dat spul werkt niet op muren, daarbij is het heel lastig om met een product aan de binnenkant van de kelder eea waterdicht te krijgen omdat de volle grondwaterdruk er continu tegenaan staat
 

Bas V

  • #3
Dank voor het antwoord Marcn. Dan ga ik tzt een betere manier proberen te vinden om een deel v/d muren van binnenuit waterdicht te maken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
De verf / pleister en alle loszittende delen er vanaf kappen en de hele muur bezetten met een laagje cementmortel die je aanmaakt met een waterdichtend middel is je beste kans (ik mag geen productnamen geven). Liefst in 2 lagen werken, zodat je zeker weet dat je overal voldoende dichting hebt. Absolute garantie is nooit te geven. Je gaat in de zomer wel meer condens krijgen op dat soort waterafstotende oppervlakken.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Bas V

Bas V

  • #5
Dank Edwin voor je suggestie. Ik denk dat ik hier in de zomer een projectje van ga maken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Is de andere kant van de muur niet van buiten of via de kruipruimte te bereiken?
Wil je een muur waterdicht maken dan is de buitenzijde van de muur toch meestal de meest aangewezen weg om daar te beginnen.
Is een muur nl. eenmaal verzadigd met water dan moet je wel een heel erg goede laag aan de binnenzijde hebben om het water tegen te gaan houden en met een raapplaag van 0,5 tot 1 cm dik wordt dat toch wel moeilijk.
Ik vergelijk het altijd met een deur openen:
- duw je een deur open richting de draairichting dan kun je eenvoudig veel kracht zetten
- moet je een deur open trekken in de draairichting dan gaat dat best moeilijk.

met een waterkering werkt het hetzelfde:
- breng je dat aan aan de kant waar het water vandaan komt dan werkt het optimaal omdat het water het materiaal wat het water tegen moet houden nog meer richting de muur duwt.
- breng je het aan aan de kant waar je het water niet wilt hebben dan moet het zeer stevig aan de muur zitten omdat het er anders afgeduwd wordt en bij het verzadigen van de muur met water kan het steeds eenvoudiger van de muur geduwd worden.

feit blijft natuurlijk dat je er wel eerst bij moet kunnen komen, lukt dat dan is er spul wat lijkt op wat je nu zelf hebt gevonden wat je in 2 lagen op de muur kunt smeren om hem dicht te maken maar simpel een stuk dakleer/bitumen tegen deze muur branden is vaak ook een afdoende manier.
 
  • Like
Waarderingen: Bas V

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als ik trap en waarschijnlijke positie deur bekijk, is dat geen buitenmuur....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Misschien dan toch een kruipruimte aan de andere kant, met een poiniers-schep een gat graven, muur 2 x coaten, laten drogen en het gat weer dichtgooien.
Scheelt bovendien toch zeker een paar keer een bezoekje aan de sportschool.
 

Bas V

  • #9
Dank voor de aanvullende reacties. Het is geen buitenmuur. Dit is een uitgegraven kelder in een rijtjeshuis. Er is maar 1 van de 4 wanden gelegen aan de straatkant, en dus buitenmuur (met ±8 cm spouw). Dit gedeelte van de kelder is uitgegraven en er is een betonnen vloer gegoten. Ik heb het idee dat het vocht omhoog komt langs de randen, en misschien deels door de zijmuur die grenst aan de buren. Ik kan op geen enkele plek er van de buitenkant bij helaas.

Ik denk idd dat ik langs de 4 muren al het pleisterwerk / verf los moet kappen, en hier te werk moet gaan met een coating. Langs de muur en een gedeelte v/d vloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu