Luchtbellen in stuclaag

Bass

  • #1
Beste medeklussers,

Gisteren heb ik een slordig gemetselde, slecht gevoegde kalkzandsteenmuur glad proberen te stucen. Ik moet zeggen dat het op zich aardig ging totdat ik bezig was met de laatste fase, het gladstrijken met een plakspaan.

Er kwamen allemaal bobbels in de stuclaag. Het waren luchtbellen, want ik kon ze doorprikken en gladstrijken. Helaas ontstond er daarna weer ergens anders een bel waardoor het een oneindig proces zou worden.
Het waren geen luchtbellen in de gipsmortel zelf (door verkeerd mengen o.i.d.), maar echt dieper in de stuclaag.

Kan iemand mij zeggen wat ik fout heb gedaan. Zelf denk ik eraan dat ik misschien lucht heb ingesloten in de diepe open voegen die bij het vlakstrijken alsnog door de stuclaag naar buiten wil.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Welke stuckenner heeft hier antwoord op ?
 

Ace

Specialist Wanden
  • #3
Ik denk te ongeduldig. Heb je NA de laatste fase de stuclaag iets op laten drogen? En daarna weer wat vochtig gemaakt en toen gladgestreken?
 

Bass

  • #4
Ja, zo heb ik het gedaan. De bellen kwamen er ook helemaal op het laatst pas in. Het zijn nu eigenlijk bobbels met een doorsnede van 1 a 2 cm en een dikte van 1 a 2 mm.
 

152jurgen

  • #5
Beste,

volgens mij is het probleem hier inderdaad dat je niet lang genoeg wewacht hebt.
Eerst je bezetsel aanbrengen en ongeveer glad zetten, dan wat laten drogen. Hoe lang juist hangt een beetje van het weer af, en van hoe vochtig je je bezetsel hebt aangemaakt. Maar reken meestal enkele uren (het mag ook nog niet echt hard zijn geworden, in de zomer kan het echt wel veel sneller gaan). Dan bevochtigen en met een plastic soort plankje opwrijven tot je een soort "papje" erop krijgt en dat dan weer opentrekken.

Vertoont je muur dan daarna wat ik "cellulitis" noem (dit is ongetwijfeld niet de correcte benaming, maar dat is waar het mij aan doet denken) dan heb je niet lang genoeg gewacht, MAAR GEEN PANIEK, dit kan je nog corrigeren (hoewel het niet ideaal is en het resultaat is niet volledig gegarandeerd). Bevochtig je muur gewoon opnieuw (met zo'n verstuiver-pompje) en wrijf opnieuw op met je plastic plankje en trek weer open. Het kan wel zijn dat je muur een beetje een raar kleurtje krijgt (grijsachtig bij mij want mijn plankje is zwart) omdat er natuurlijk een heel klein beetje van je plastic wordt afgesletendoor het wrijven op een reeds ongeveer uitgeharde muur, maar dit zie je later niet meer eens het geverfd is. Het is wel een tamelijk vermoeiende bezigheid, maar ja... dat is bezetten sowieso al.

(ik heb dit zelf ook al voorgehad en ik kan je zeggen dat zelfs na één of twee weken je dit nog steeds kan doen, maar het is zeker en vast niet ideaal en te vermijden)

Hopelijk helpt dit je verder
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zou dit nog helpen na 13 dagen ?
Beetje mosterd na de maaltijd :?
 

152jurgen

  • #7
Ik denk wel dat het nog kan, maar zolas gezegd is het zeker niet ideaal. Misschien nog een kleine tip die ik er niet bij heb vermeld: Je moet het stukje per stukje aanpakken. Je krijgt uiteraard niet meer een goed "papje", eerder een waterig goedje, en als je probeert een groot oppervlak te bewerken is alles reeds droog voor je het kan open trekken. Er komt best wel relatief veel water aan te pas.
Bevochtigen, wrijven, ondertussen nog bevochtigen en voor je probeert het open te trekken waarschijnlijk weer bevochtigen.

EN, belangrijkste les: volgende keer wat langer wachten, maar dat had je denk ik nu al wel begrepen.

Groetjes en veel sterkte in de armen :lol:
 

Bass

  • #8
Bedankt voor de reacties!

Ik denk inderdaad dat ik te ongeduldig ben geweest. Ik had het gips al wat aan de dunne kant aangemaakt, en ik heb het te snel proberen af te werken. Het tweede wandje ging al beter.

De eerste keer was ik gewoon te bang dat alles veel te snel zou uitharden. Maar ik heb nu in de gaten dat je lang kunt en zelfs moet wachten!
 

EdP

  • #9
Of het met dit probleem iets mee te maken heeft weet ik niet, maar vergeet ook niet het gips even te laten "drinken" een paar minuten voordat je gaat roeren.
 

Bass

  • #10
Dat is ook een goede tip maar dat is denk ik niet de oorzaak van het probleem dat ik in het begin had.

Gisteren heb ik weer een wandje gedaan en ineens had ik de slag te pakken van zowel het aanbrengen als het afwerken. Aan het eind van de avond was het echt zo glad als een spiegel.

Enige probleempje: in één hoekje was het niet helemaal strak en leek het alsof er 'kippevel' op de stuclaag staat. Ik heb dat trouwens ook wel gezien bij wanden die door profs gedaan zijn, en het is makkelijk weg te schuren dus op zich geen probleem, maar heeft iemand een idee van de oorzaak daarvan?
 

H@ns

  • #11
Luchtbellen ontstaan als je de stuc te slap aanmaakt.
De ideale dikte is moeilijk te bepalen maar te dik droogt te snel en te slap zakt uit, werkt niet fijn en kan luchtbellen geven.
"kippenvel" zal een gevolg zijn van klonters in de gips, meestal druk je die wel weg met het opbrengen maar soms komen ze nog te voorschijn met het doorschuren.
 

Bass

  • #12
Die eerste keer (met de luchtbellen) had ik de stuc inderdaad erg slap aangemaakt uit angst dat het allemaal te snel zou gaan. Het zakte aanvankelijk inderdaad ook wat uit.

En die tweede keer (nu je het zegt H@ns) zat het 'kippenvel' in het hoekje waar ik gips op heb gesmeerd dat onderuit de kuip kwam, waarvan ik al zag dat het niet optimaal gemengd was.

Bedankt voor de hulp allemaal.
 

EdP

  • #13
Meestal wordt de dikte van kwark aangehouden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu