Cementstuclaag afbikken

Harm80

  • #1
Hoi iedereen,

op onze halfsteens binnenmuren zit een laag van ongeveer 1 cm dikke cement, met daar over een heel dun laagje wit spul, ik denk gips met evt. kalk. Ik wil dat er af bikken.

Nu mijn vraag: aan de andere kant van de muur zat geen cementlaag. Dat was een kale muur. Die is inmiddels van een laagje leem (ongeveer 2 cm) met houtvezelisolatie en wandverwarming in leemstuc afgewerkt. Kan ik zonder kans op beschadiging van het leemstucwerk aan de andere kant van deze halfsteensmuur de cementlaag aan de ene kant er af bikken? Ik heb bijv. een beitel met moker, maar ook een hamerboor met SDS brede beitel om de laag er af te halen. Dat trilt natuurlijk wel een beetje. Kan zoiets veilig als er aan de andere kant van de muur leemstuc zit? Ik begrijp dat mijn vraag wel wat specifiek is door de leemstuc, dat is een wat minder gangbaar materiaal in deze moderne tijd. Maar misschien hebben jullie toch een tip / idee hier over?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet zo te zeggen, zo'n laag cement kan zo vastzetten dat je veel stukken steen mee zal nemen met het loshakken en zo los dat je het er met de hand en een oude schroeven eraf krijgt.

Je kan onder in een hoek wat testen, maar ik zou eerder kijken of die 1 cm cement niet kan blijven zitten.
 

Sander 1972

  • #3
Als je niet te veel geweld wil gebruiken, dan zou ik de boorhamer gebruiken.
En als het goed is aangebracht, dan zou de andere kant weinig last hebben.
 

Charel

  • #4
Wat is de reden waarom je die cementpleister wilt verwijderen ? En waarom is die ooit aangebracht ?
Vaak werd die aangebracht om een halfsteens muurtje wat meer stevigheid te geven, vooral bij verweerde voegen tussen de stenen.
De leemstuc aan de andere kant heeft vele voordelen maar geeft geen versteviging van de muur.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Harm80

  • #5
Dank voor jullie reacties! Ik heb inmiddels een klein stukje vrij eenvoudig met plamuurmes en beitel met voorzichtigheid weg kunnen steken.

Reden om dit te willen verwijderen is omdat het een oud huis is met water onder de vloer in de winter, vooral nu met zeer veel neerslag is de grondwaterstand ook hoog. We hebben al wel drainage overwogen, maar zijn daar ook nog niet 100% door overtuigd. We wonen namelijk ook nog eens op een wierde, dat is een oude kunstmatig verhoging tegen zeewater. We wonen niet ver van de kust.

We hebben al wel veel natuurlijke ventilatie onder de vloer in de vorm van voornamelijk originele ventilatieroosters in de buitengevel, waardoor er wel flink gelucht wordt onder de houten vloeren van het oude huis. Maar het oude huis staat dus wel in vochtige kleigrond waardoor vocht verdampt en in de muur condenseert met als gevolg dat de oude stuclagen van cement en gips? en evt. kalk gaan afbrokkelen. Ik ben nog niet eens zo bang voor de muren zelf, maar vooral voor het hout zoals houten vloerbalken en trap die ook in of tegen de muur gebouwd zijn. Ik moet er wel bij vermelden dat die vloerbalken er allemaal naar mijn idee goed uitzien: ze staan wel in een zwartgekleurde verf, en vroeger gerbuikten ze misschien wel goed spul daarvoor, en het hout voelt daar waar het in de muur ligt hard aan. Het oogt ook goed. Maar enkele vloerplanken, precies waar ze tegen de muren aan zitten, hebben wat minimale vochtplekken gehad door zouten op de muur. Die zouten hebben we verwijderd, maar die houden vocht vast. Die zouten komen vermoedelijk uit cement of grondwater. (we wonen niet ver van de kust). Ik denk dus dat na 100 jaar alleen een paar vierkante cm vloerbalken iets aangetast zijn. Maar dit is minimaal gelukkig. Ik ga de paar slechte plekken zelf vervangen.

Ik ben vaak te angstig en voorzichtig met dingen en schat ze erger in dan het geval is, maar ik had liever niet 5 tot 10 cm water onder de vloer gehad. Ik heb het al experimenteel weggepompt, maar het water is er afhankelijk van de regenval vrij snel weer terug. Vandaag had ik zo'n 5 a 10 cm weggepompt, maar dat staat er nu wel weer na enkele uren tijd.

Het valt me op dat veel mensen veel verschillende ideeen hebben over wat je wel of niet moet doen. Ik heb zelf de volgende filosofie ontwikkeld, waar vast niet iedereen het mee eens zal zijn: ik ventileer zo veel mogelijk, in dit geval onder de houten vloer, met het idee dat condensatievocht afgevoerd kan worden. Ik wil zo veel mogelijk van de oude cementlagen verwijderen, wat ik al voor een deel van de muren heb gedaan. Gelukkig zat de cement niet op iedere muur. De cement laag is namelijk net als gips wel waterdamp-doorlatend, maar niet vocht-doorlatend. Als waterdamp uit de grond optrekt en in gasfase door de muren trekt kan het condenseren en zit het opgesloten. Door die cementlaag te vervangen voor bijv. kalkstuc kan het vocht er wel weer uit.

Een beetje een uitgebreid verhaal, en ik zal niet beweren dat alles wat ik denk juist is, maar je moet toch vind ik een bepaalde "oplossing" bedenken...

O ja, de vloeren zitten er al 100 jaar in, dus misschien is het in werkelijkheid niet zo'n groot probleem, die cementlaag, maar ik doe het liever goed als het kan - hij laat op enkele delen los - daar waar hij vochtig aanvoelt. De stukken die ik inmiddels weg heb gehaald daar voelt de muur nu een stuk droger.

Ik begrijp dat ik liever een boorhamer met SDS beitel gebruik dan dat ik handmatig met moker ga verwijderen. Wederom dank voor jullie hulp tot nu toe, het is als amateur klusser wel fijn om wat meningen van meer ervaren mensen te krijgen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu