Stuclaag te dun? Werken met stucgeleiders

Handige Harald

  • #1
Ik heb een aantal stukadoors aan het werk gehad. Ik merkte al snel dat het geen echte vakmensen waren. Ze gebruikten overal stucgeleiders terwijl de wanden kaarsrecht en vlak waren (gipsplaten)

Maar waar ik me nu zorgen om maak is het volgende:
Op de hoeken hebben ze 3mm profielen gebruikt. En bij het nog vochtige gips zie je die hoekprofielen nu door het gips heen (alsof de gipslaag nog doorzichtig is) De gipslaag is daar ook heel dun.

Mijn 'boerenverstand' zegt dat dit niet goed gaat als straks de zaak droog en hard is. Ik ben bang dat het gaat scheuren op de overgang van profiel naar gips. Ze hebben MP75 van Knauf gebruikt. Op de verpakking staat dat het vanaf 10mm wordt gebruikt.

Wie kan mij hier iets over zeggen?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Het is normaal dat je de profielen ziet tijdens het drogen. Eenmaal droog zie je hier niets meer van. Over het algemeen gaat het goed met mp75 op dunpleister profielen, maar het is natuurlijk niet zoals het hoort. En een vakman gebruikt inderdaad geen stucgeleiders😂.

Betreft je angst voor scheuren. In dit geval zit er gips(mp75) op gipsplaat er is geen spanningsverschil aanwezig tussen deze twee. Maar wel tussen de gipsplaat en regelwerk. Stel dat het hout gaat krimpen door uittreding van vocht zou in theorie de strip los kunnen scheuren. Maar dan maakt het niet uit of er 1cm laagdikte of minder op zit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zijn landen genoeg waar de vakmannen ook geleiders gebruiken.

Mits goed gebruik levert dat een vlakker resultaat ook bij de vakman.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Ik ken geen stukadoor
die geleiders gebruikt om een muur vlak en uitgelijnd te krijgen. Eerst stellen en vervolgens weer verwijderen. Door deze arbeid in je werk te investeren en een bewerkbaar aantal m2 er in te smeren is het overbodig voor een vakman om binnen de tolerantie te vallen. Alleen moet je wel met een rei en waterpas om kunnen gaan. Veelal verkopen mannen die je muur "vlak" maken met een spackmes van 50cm en zoveel m2 per dag smeren zich ook als "vakman". Voor het oog lijkt het dan wat. Maar kijk je langs de muur of probeer je en plint te plaatsen is het drama.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zijn landen genoeg waar ze dat wel zo doen uiteraadt wel met een rei van 3 meter of iets in die richting.

niet overal krijg je als stukadoor een mooie vlakke ondergrond zoals in Nederland over het algemeen het geval is.
 

Handige Harald

  • #6
Bedankt voor de reacties!

Wat ik nog vergeten was te vertellen is dat daar waar de stucgeleiders zaten nu zichtbare strepen zitten. Als je er met je vingers overheen gaat voel je een heel klein kuiltje. Ik ben bang dat je dat blijft zien als het straks geverfd is en het licht er op valt.......

Ze zijn wel tig x over de muur gegaan met een stucspaan. Zo heet dat toch? En ik vroeg mij af of je de muur wel eindeloos nat kunt houden of dat dan uiteindelijk de lijm (?) in de MP75 er uit wordt gespoeld.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Over welke landen heb je het Boertje125? Ik baseer het op mijn kennis over de Nederlandse stukadoor. Ik weet niet hoe het is in aangrensende landen. Maar wat ik wel zie wanneer ik op vakantie ga dat de norm qua afwerking in Nederland vele malen hoger ligt dan in mediterrane landen. Vooral in de afbouwbranche stukadoor/tegelzetter en schilder. Inderdaad is de ondergrond zoals blokken of gipswanden redelijk vlak wanneer dit gedaan word door een kundig persoon word uitgevoerd. Maar treft ook nog wel eens het tegendeel en dan moeten er pakketen gips op om het vlak en te lood te krijgen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Als er een kuiltje zit zal je dit ook zien na het schilderwerk. Er zit geen lijmstof in Mp75. Dit is restovengips. Oftewel gips brok(steen) een afvalproduct uit afvalverbrandingsovens dat word vermalen tot poeder en waarbij vocht is onttrokken.Op het moment van toevoeging van water start een verhardingsproces. Tijdens het stukadoren moeten meerdere handelingen worden uitgevoerd om het saus of behangklaar te maken. Opzetten/reien/nareien/messen/filzen/afmessen/namessen. Hier heb je gemiddeld 3.5 uur de tijd voor. Door elke stap krijg je steeds fijner materiaal om het gewenste afwerkniveau te krijgen. Dit is niet van invloed op de hechting. In bepaalde gips soorten waaronder hechtgipsen zit Hydroxypropyl Methylcelulose voor de hechting. Vraag dat maar aan de stukadoors die bij je bezig zijn geweest😋. Ik had een tijdens mij opleiding een leraar die echt een vakgek was anders had ik dit ook niet geweten 😜
 

Handige Harald

  • #9
Dank je Dennis!

Voorzie jij nog een probleem met de MP75 die er hier en daar maar 3 mm op zit? Op de verpakking staat 10mm minimaal. Of is dat om het goed te kunnen verwerken?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Zoals ik eerder al zei officeel hoort het niet zo maar voorzie zo snel geen problemen. Ik zie dat collega stukadoors dit wel meer doen. De cm is vooral omdat er gipskristallen gevormd moeten worden die zich aan de ondergrond hechten omdat er geen lijm stoffen zijn toegevoegd in dit gips. Daarvoor is een minimale laagdikte nodig zodat het water niet snel uittreed en het proces stopt.
 

Handige Harald

  • #11
Dank je! Geweldig geholpen. Echt super!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu