Bakstenen muur versterken met cementstuclaag?

Kareltje33

 • #1
Hallo medeklussers,

Ik heb een oud huis, waarvan de buitenmuren met een opgezet isolatiesysteem geisoleerd gaan worden: Polystyreenschuim platen worden op de muur gelijmd (buitenkant), daaroverheen wordt een wapeningsgaas gelijmd en tot slot wordt de zaak gestuct.
In principe houdt de lijm de platen op hun plaats, maar bijna alle leveranciers schrijven ook een aantal bevestigingen met speciale slagpluggen voor isolatieplaten voor (zo'n 4-12 per m2). Nadat de de platen zijn geplaatst, boort men door de plaat een gat in de muur en slaat daar dan zo'n slagplug in.
Nu is een van de muren met heel oude en zachte kalkmortel gemetseld, en als ik met de boorhamer een gat in de steen wil boren, wordt in plaat daarvan de steen losgetrild en achteruit de spouw ingeschoven. Klopboor werkt meestal beter (minder slagenergie), maar ik heb niet zoveel zin om 500 gaten met een klopboor te boren…
Als alternatief dacht ik de muur van een stuclaag van cement- of kalkcementmortel te voorzien, zodat de stuclaag de stenen beter op hun plaats houdt.

Zou dit:
a. het probleem kunnen oplossen?
en
b. de combinatie van zachte kalkMETSELmortel en hardere cement- of kalkcementSTUCmortel problemen geven als bijvoorbeeld scheuren in de muur?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Ciao, Kai
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
  Een stuclaag zal de stenen niet beter op zijn plaats houden. Je geeft het zelf al aan een zachte metselmortel en hardere stuclaag gaat niet samen. Door het spanningsverschil krijg je onthechting tussen de twee. Je zou dan een vertinlaag van minimaal 1cm aan moeten brengen. Kalkmortel 25kg met ongeveer 1 kg cement. Horizontaal ruw halen. Hierna minimaal 1cm kalkmortel 25kg met 2,5 kg cement aanbrengen.
  Maar dit is erg veel werk, voor iets wat je niet meer terug ziet. Ik zou het mooi zo laten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu