Welke dikte voor stuclaag op plafond (op 9 mm stucplaat)?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een vraag aangaande de gewenste (minimale) stuclaag die je moet toepassen op een nieuw plafond.

Het plafond zal 9 mm stucplaat worden, met betengeling HoH 30 cm.

De aannemer wil Knauf MP 75 gebruiken voor de stuclaag. Het productblad van Knauf zegt dat de laagdikte minimaal 10 mm moet zijn.

Knauf heeft ook het Rotband product. Is dit ook geschikt voor plafonds? Bij dit product staat in het productblad dat de laagdikte minimaal 5 mm moet zijn.
Een groot verschil dus met MP 75 en dus een stuk lichter op het plafond!

Welk product is aan te bevelen voor het plafond? En welke laagdikte is dan gebruikelijk om kans op scheurtjes (ook op langere termijn) te voorkomen?

Veel dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Scheurtjes ontstaan vooral door het doorbuigen van de balklaag waar het plafond aan vast zit.
Verder laat je dit doen door een aannemer, hij geeft garantie dus hij moet kiezen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Een dikker stuclaag hoeft niet per definitie zwaarder te zijn dan een dunnere laag. Dit hangt af van de toeslagstoffen/vulstoffen in de mortel. 5mm roodband of 1 cm mp75 kan uit eindelijk niet eens zoveel schelen qua gewicht. Maar roodband kan ook op plafond.

Scheurvorming is nooit 100% te voorkomen. Maar je aannemer zal er alles aan doen om dit te voorkomen. En zoals eerder vermeld. Hij geeft de garantie.
 

Marc-S

  • #4
Veel dank voor de reacties.
Idd zijn de hoofdoorzaken van scheurtjes: als de plafondconstructie niet stijf genoeg is of als het aan de bovenliggende balken hangt en die trillen of licht doorbuigen als daar mensen lopen. De balken hier zijn overigens 20 cm hoog.

Met Rotband (ook van Knauf) zou volgens hun product-informatie een laagdikte van 5 mm al genoeg zijn. Geldt dit ook voor plafonds?

En als Rotband ook op plafonds kan, waarom zou de aannemer MP 75 dan willen gebruiken op het plafond? Volgens Knauf zou met MP 75 er minimaal 10 mm stuc op het plafond moeten. Dit zal een stuk zwaarder zijn dan 5 mm Rotband er op en ook meer werk / aandacht vergen van de stucadoor.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Het begint inderdaad bij plafond constructie. Voldoende regelwerk. Platen liefst haaks op de rachel hart op hart 40 cm en deze verspringende aanbrengen en om de 10cm verschroeven. Bij jou is het regelwerk om de 30 cm en zal het wel in de lengterichting worden aangebracht. Juiste aantal schroeven en deze niet door papierlaag heen schroeven en gaasband aanbrengen. Dit alles samen zorgt voor een minimale kans op scheurvorming.

Minimale laagdikte geld voor zowel plafond als wand. Zoals ik eerder zei. Hoeft mp niet zwaarder te zijn dan roodband. Roodband is heel anders samengesteld dan MP75. Roodband bevat meer vette kalk. 1 kg veren heeft meer ook volume dan 1kg lood.

Waarom keuze qua materiaal. Mp is iets langer bewerkbaar. Roodband bind sneller af dus het is een kwestie wat je lekkerder vind verwerken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er bestaat ook mp75 2mm daar kan je vanaf 2 mm dikte mee pleisteren
 

Marc-S

  • #7
Nooit geweten dat er ook Knauf MP 75 bestaat waarmee je een plafond succesvol (voor de lange termijn) met 2 mm stucdikte kan stuccen. Staat dit op de zak met stuc of heeft het een speciale productcode?

Wat doet de professionele stuccer nu in het algemeen als hij op nieuw stucplaat een plafond stuct?
MP 75 standaard ca 10 mm dik of de speciale MP 75 ca 2 mm dik of anders ca 5 min dik met Rotband?

In mijn geval gaat het om een keuken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vanzelfsprekend staat dat op de zak
mocht de onderstaande link verwijderd worden google dan zelf even op mp75 2mm
 

Marc-S

  • #9
Veel dank! Ik heb even gegoogld en het gevonden.

Er staat wel: “ MP 75 2 mm is een kunststof gemodificeerde machinespuitpleister.“ Het is dus een spuitstuc en blijkbaar niet voor smeer-stuccen.

In feite is de basisvraag die ik heb: als een professioneel stuccer op nieuwe stucplaat (enkelvoudig 9 mm) een plafond van een keuken stuct, wat is ongeveer de stucdikte die hij zal gebruiken? En kiest hij bij voorkeur dan Rotband of MP 75 of wellicht nog iets anders?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Mp 75 is de meest gebruikte gips onder de Knau* smeerders gevolgt door roodband en goldband om sausklaar te maken. Stukadoors die Gypro* gebruiken de Finesse of Royal. Het is persoonkijke voorkeur. Vaak word er wel dunner gesmeerd dan op de zak word aangegeven. Stel dat 5mm word geadviseerd en het word 3mm leid dit niet tot problemen.
 

Marc-S

  • #11
OK Dennis, veel dank. Goed om te weten.

Ik denk wel dat als er op de zak van MP 75 staat dat de stucdikte minimaal 10 mm moet zijn, dat een dikte smeren van 5 mm niet echt de bedoeling is in de praktijk bij oudere huizen (bijv jaren ‘30).
Dit omdat daar alle muren en plafonds en vloeren uit baksteen resp. hout zijn opgetrokken. In de oudere huizen is veel meer ‘werking’ dan nieuwere woningen waar voor de structuur veel beton en stalen profielen worden ingezet.
 

Tiho

  • #12
Als een stukadoor aanmaakt voor de oppervlakte en de klusser heeft oneffenheden in de basislaag van bijna 10 mm.. Denk je dan dat hij nog een keer zoveel zakken gaat halen?
 

Marc-S

  • #13
Nee, uiteraard niet. Ik ben er vanuit gegaan dat het te stuccen plafond helemaal vlak is met nieuwe betengeling en stucplaten, alles uitgelijnd met grote waterpas of laser.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #14
Maak je niet druk om de laagdikte. Wanneer minder is dan voorgeschreven blijft het wel hangen. Voorgeschreven laagdikte zijn voor optimale hechting en om fabrikant in te dekken qua garantie. Fabrikant stelt deze eisen aan de verwerker van het product zodat deze niet naderhand aan kan kloppen wanneer er iets met de pleisterlaag is. Stel dat niet voldoende laagdikte is aangebracht staat de verwerker niet in het recht om de fabrikant verantwoordelijk te stellen.

Het water in de gips zorgt voor kristalvorming. Deze kristallen hechten zich vast aan elkaar en aan de ondergrond. Dit proces stopt wanneer al het water is uitgetreden. Daarom worden laagdiktes geadviseerd. 10 mm laagdikte is gemiddeld 10 dagen drogen/kristalliseren. Doordat aan roodband lijmstoffen zijn toegevoegd mag het dunner gesmeerd worden. Want het verkrijgt zijn hechting deels door de lijmstoffen.

Een ouder huis heeft het voordeel zich al gezet te hebben. Nieuwbouw moet je nog maar afwachten wat er gebeurt.
 
  • Like
Waarderingen: emp62

Marc-S

  • #15
Dennis,

Veel dank voor de extra uitleg, ben ik erg blij mee. Goed om allemaal te weten!! Het hele stuc-onderwerp vind ik zeer interessant en als particulier heb ik veel geleerd de laatste 2 dagen 😁👍🏻

Op mijn plafond ga ik dus Roodband laten zetten met een dikte van ca 5 mm.

Stucplaten zijn nu voorzien als enkellaags 9 mm..
Daarboven zit de originele balken structuur met isolatie tussen de balken (ca 10 cm dik).

Klopt het dat enkelvoudig 9 mm stucplaat voldoende is (met betengeling 30 of 40 cm HoH) en dat 12.5 mm dik stucplaat overkill zou zijn?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Ik heb mij ook al vaker hetzelfde afgevraagd, waarom staat er een minimale laagdikte voorgeschreven
als het in de praktijk niet zo toegepast wordt.
Bij mijn plafond in de keuken zit er zelfs maar een heel klein laagje op, misschien 1 a 2 mm.
(ook MP75)

Ik heb wel eens het vermoeden dat MP75 vooral gebruikt wordt omdat je het lang kan nabewerken,
en daardoor de minder goede stucadoors ook een kans kunt geven om alles glad te krijgen...

Misschien interessant om deze vraag te stellen aan de fabrikant zelf.
 
  • Like
Waarderingen: Nark0tix

Marc-S

  • #17
Aanvullend: is het toch aan te bevelen om 12.5 mm stucplaat te gebruiken?

Volgens het productblad van Knauf (voor 9,5 mm plaat) staat er namelijk: Na het monteren van de platen moet direct met het pleisteren worden begonnen, omdat niet bepleisterde Stuc-platen na een poosje gaan doorhangen.
 

Tegel

  • #18
Gebruik de platen waar ze voor bedoeld zijn.
Stuckplaten zijn speciaal om op te stuken.
Alle andere zijn meer bedoeld voor gladde afwerking of wanden.

Bij een stuckplaat zit ook een andere gips soort in dacht ik, die vocht op kan nemen.

MP 75 wordt meestal gebruikt omdat het lichter te verwerken is met de hand en een langere open tijd heeft als rodband.

En de platen gaan niet doorhangen als er voldoende tengels en schroeven in zitten.

Dus niet te moeilijk doen, en de aannemer moet tenslotte garantie geven op het werk wat hij levert.
 

Marc-S

  • #19
Uiteraard als werk niet goed is uitgevoerd (volgens de voorschriften) wordt het een garantiekwestie. Echter, het begrip garantie en aannemer gaan vaak niet goed samen. Als er later een probleem is dan zijn er nogal wat aannemers die er alles aan doen niet thuis te geven of met een lapmiddel het issue willen wegpoetsen of zelfs je hele verbouwing stil leggen om jou in een lastige hoek te duwen.

Dat is ook de reden dat ik zoveel mogelijk zelf doe in mijn huis of eerst heel goed zelf uitzoek hoe zaken gedaan moeten worden voordat men werkzaamheden start in mijn huis.
Hoe minder je een aannemer in je woonhuis hebt, des te beter. Veel beter om direct zelf met de juiste vakmensen te werken.
 

Tegel

  • #20
Een aannemer huurt ook vakmensen in, en zal niet zelf alles doen.
Dus het is lood om oud ijzer.
En niet alle aannemers of bouwvakkers zijn hetzelfde, dat denken mensen wel vaak.
Jammer is dat.

En als je niemand vertrouwd, moet je het inderdaad zelf doen.
En een vakman vind het ook niet prettig als je hem gaat vertellen hoe hij zijn werk moet doen voordat hij begint.
De meesten zullen dan al afhaken.

Dat zou ik zelf ook niet fijn vinden als de klant mij gaat vertellen hoe ik mijn werk moet doen.
Dan mag hij het mooi zelf doen als hij het beter denkt te weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu