Luchtafvoer: Enkel- of Dubbelwandige afvoerbuizen noodzakelijk?

HadieHuib

  • #1
L.S.

Onlangs is ons dak platte dak gerenoveerd in een WarmDak (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/plat-dak-vervangen-hoe-zit-het-precies.125647/)
Voor het creëren van een warmdak zijn de ventilatiepaddestoelen van het dak verwijderd en de luchtafvoerkanalen voor de Toilet, Badkamer en Keuken(afzuigkap) rechtstreeks naar buiten aangesloten op 'aluminium dubbelwandige ontluchtingen van 90-100mm & 125mm(keuken). Ventilatie in de woning vind nu plaats middels ventilatieroosters in alle kozijnen.

1629718752902.png


Omdat er een dakspouw is, heb ik voor het koppelen een hoogte moeten overbruggen van 50cm en gebruik gemaakt van gewone PVC buizen (2x100mm / 1x125mm).
De ITHO-Daalderop ventilator units voor de badkamer en toilet pasten precies in de 100mm buis, daar waar de de flexibele buis van de afzuigkap op de 125mm buis is aangesloten.

Nu komt de vraag, er bekruipt mij het vermoeden dat ik hier voor 'geisoleerde' afvoerbuizen had moeten kiezen ipv standaard buizen, dit om 'eventuele' condensatie tegen te gaan.
Ondanks de toepassing van dubbelwandige ontluchtingen. Klopt mijn vermoeden hier of wordt dit principe alleen toegepast bij WTW oplossingen?

Hoe luidt het devies hierin?

Bvd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ik hoop dat het niet zo gemaakt is, de plakplaat, die ronde flens, moet op de isolatie staan.
 

HadieHuib

  • #3
Dank voor jouw reactie Rola, gecontroleerd, je hebt helemaal gelijk, ik zat fout met mijn beeldvorming :prima: .

Herziening:
1629730112399.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Isolatie tussen de afvoerbuis en de doorvoer kan belangrijk zijn. Het is maar hoeveel vocht er vanuit binnen naar de doorvoer kan trekken en daar kan condenseren, blauw. De condens komt als water terug naar binnen.
Geel zijn maatregelen zodat er geen vocht van warm naar koud kan trekken.

Doorvoer condens binnenzijde.JPG
 

HadieHuib

  • #5
Dank voor de onderbouwing Wgb :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu