Hoe isoleer ik m'n oude luchtafvoer?

Vincent_Ams

  • #1
Hoi,

We hebben onze afzuigkap afgesloten van het interne luchtkanaal en hebben een circulaire opstelling van de afzuigkap geinstalleerd. Nu wil ik het oude luchtkanaal dichtmaken (er komt veel geluid- en geuroverlast doorheen door de rest van het huis).

Onlangs vertelde een klusjesman me laatst dat ik er een oude donsdeken in zou moeten proppen voordat ik het kanaal dicht maak als isolatie. Nu hebben we vrij vaak last van muizen in ons oude huis in de binnenstad. Is een donsdeken dan wel een goed idee om in die schacht te stoppen? Het lijkt me ergens ook ideaal nestmateriaal namelijk.

Zal ik voor die deken gaan of is het de moeite om steenwol oid te kopen en er in te proppen?

Ik hoop dat iemand me kan helpen met m'n vraag,

Groet
Vincent
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Komt het in het zicht of zit het in of achter een kastje?
Als niet in het zicht, dan zou ik er simpelweg een plaatje hout (multiplex) voor kitten. Dan is het luchtdicht en waarschijnlijk dempt dat ook al genoeg geluid.
 

Vincent_Ams

  • #3
Hoi Jackd,

Bedankt voor de tip. Ja het is behoorlijk zichtbaar in de keuken. Ik heb online een filmpje gezien hoe ik het gat kan dichten met voegentape en gipsplaat. Lijkt me leuk om dat proberen netjes weg te werken.

Maar ja ons huis is dus super gehorig (uit 1906) dus alle lege ruimten tussen onze verdiepingen zou ik het liefst opvullen met iets om geluid tegen te gaan.
 

ABCDE

  • #4
Beste dan de hele schoorsteen afbreken.

Maar geuroverlast door dat kanaal? Huh? Met een recirculatiekap houd je alle fijnstof binnen...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een combinatie van gaas en pur schuim. Daar blijven muizen wel uit weg.

" alle lege ruimten tussen onze verdiepingen zou ik het liefst opvullen "
Heeft dat direct iets met deze klus te maken?
 

Vincent_Ams

  • #6
@Jackd en @ABCDE bedankt voor de reacties!

Het gat bleek veel kleiner dan ik had gedacht (zag ik pas toen ik de koof weg had gehaald) dus een deken ging sowieso niet lukken. Zoals aanbevelopen heb ik een bus PUR schuim leeg gespoten in het gat en afgedekt met een vierkant plafondrozet die ik vast gelijmd heb met montagekit.

In eerst instantie een plankje geprobeerd met een laag gips maar dat sloot minder mooi aan . Ik ben goed tevreden met dit resultaat (het moet alleen nog even mee geschilderd worden)

Gat1.png IMG-7197.jpg IMG-7154.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu