Plat dak vervangen, hoe zit het precies?

HadieHuib

  • #1
Goededag,

Situatie I)
Ik heb een offerte gekregen om het dak te laten isoleren vanuit de buitenzijde(omgekeerd dak), dit door op de bestaande dakbedekking(Halmplanken) en dubbelgelaagde bitumen een omgekeerd dak te realiseren. (Dit om scheuren e.d. in het verlaagde plafond(stucgaas) te voorkomen als de halmplanken worden verwijderd+de kosten)

In mijn geval worden de stroplanken(halmplanken) niet vervangen, de ventilatiekokers worden allen verwijderd alsmede de beluchtingsopeningen die momenteel in de plafond van de woning zijn aangebracht.



Met welke koudebruggen e.d. moet ik rekening houden? De openruimte, wordt nu afgesloten, enige vorm van condens wordt dan gereguleerd via de muren?
Als ik het goed heb, dient de reeds geplaatste bitumen als een dampwerende laag, klopt dat?


Situatie II)
Wat is de winst, als ik toch de stroplanken laat vervangen? De ruimte tussen het dak en plafond zou dan blijven(toch?) Er wordt van buitenaf een nieuw dampwerende laag aangebracht+PIR+Dakbedekking)

Houd ik dan niet nog steeds kans als alles afgesloten wordt op koudebruggen welke de houtconstructie alsnog kan gaan aantasten? (net als in Situatie I)


Verneem graag jullie reactie, bvd voor het meedenken.


Topic afgesplitst, kapen is niet toegestaan, mod.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt offerte voor een omgekeerddak gevraagd? Google daar even op. Het zal je opvallen dat er grind wordt gebruikt en dat weegt nogal.

Of je laat de boel tot op de balklaag slopen en daarop wordt een warmdak gemaakt. Op de bestaande balken komt iest van een houtenplaat, daarop damprem en isolatie en dakbedekking. Dan blijft die ruimte bestaan en is lekker warm vrij van condens.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Halmplank ruikt ontzettend muf als het nat is geweest. Daarom het advies om het eraf te halen bij renovatie.
 

HadieHuib

  • #4
Dank voor jullie reacties, als ik het goed begrijp is de kans op condensvorming bij een omgekeerd dak groter dan een Warmdak? Vandaar dan ook de vervanging van de Halmplanken?

Momenteel ligt er grind op het huidige dak. Het onderhoudsrapport heb ik erop nagelezen en er was inderdaad een extra optie beschreven om de beplating eveneens te vervangen. Als ik het zo terug lees, de extra investering wel waard.

Echter lees ik bij een warmdak:
Attentiepunten zijn:
- ...
- vermeden moet worden dat zich onder de dampremmer en vooral tussen dampremmer en dakbedekking vocht ophoopt
Dit betekent:
- Elke (oude)luchtdoorvoer in het plafond afdichten
- Elke beluchtingspotje op het dak dichtmaken, dit gebeurd dan doordat de platen al vervangen worden.
- Elke vorm van vochtdoorlating door het plafond vermeden moet worden (StuckGaas is volgens mij niet vochtdoorlatend?)

De ruimte tussen plafond en dak wordt dus hermetisch afgesloten. Vraag is voor mij alleen nog of de muren bovenin vochtwerend zijn, moet hiervoor nog iets gebeuren?


Bvd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nu zie ik omdat het plaatje wat groter op de site is gezet dat er grind op je dak ligt. Mijn opmerking omgekeerddak mag je vergeten.

Condens is uitgesloten als het hele pakket aan dakbedekkings materialen, damprem, isolatie en de waterdichte laag boven de dakvloer wordt aangebracht. Uiteraard alles volgens de regels van het vak aangebracht.

Als je budget hebt doen wat Rola al geopperd heeft. Vanaf de balklaag beginnen. Als er lekkage ontstaat omdat de werkzaamheden slordig worden uitgevoerd zit je behoorlijk in de problemen. Dit type dakplaat heeft vervelende eigenschappen.
Stuckgaas is vochtdoorlatend.
 

HadieHuib

  • #6
Goedemiddag,

Tot op heden ligt het plan er nog steeds, aanvullend heb ik nog een paar vragen op de offerte.

In verband met het creeeren van een ‘warm-dak’-principe, wordt volgens de offerte de aanwezige ventilatievoorzieningen voor de dakspouw verwijderd c.q. gedicht. De overige ventilatiekanalen worden dubbelwandig uitgevoerd(afzuigkap/douche/...). Het dakleer wordt ontdaan van grint en schoongeveegd waarop PIR(90mm/Rc ≥ 3,5 m²K/W) wordt geplaatst en afgedekt met een onderlaag en toplaag.

Waar mijn zorg/onzekerheid zit... met het dichten van het ventilatiekanaal van de spouw, met dit principe geen vocht wordt opgebouwd. Totale ventilatie van de spouw wordt m.i. uitgesloten en de platen + balken zouden door condensatie kunnen worden aangetast?

@Wgb, u noemde het al:
Condens is uitgesloten als het hele pakket aan dakbedekkings materialen, damprem, isolatie en de waterdichte laag boven de dakvloer wordt aangebracht. Uiteraard alles volgens de regels van het vak aangebracht.
Kunt u hierop een toelichting geven waar het condensatiepunt dan komt te liggen? Ligt dit dan boven het oude dakleer wat de condens dan uitsluit?

Dan zou een overlaging tot de mogelijkheden behoren i.t.t. op de balklaag alles verwijderen. Het geheel slopen tot op de balklaag zou het stucplafond m.i. ook niet positief beinvloeden.

Bvd.

IMG_0484.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu