Muur opvullen - luchtafvoer te diep gelegen

aiosje

 • #1
Graag jullie advies: we hebben bij het verbouwen van de keuken een groot deel van de oude schouw weggebroken, zie foto;s. De bedoeling is om deze muur weer op te vullen en vervolgens nieuwe keukenkastjes eraan te hangen (na stucen). De resterende schouw zal dan een nieuwe koof krijgen tot aan de kastjes waarop ook de afzuigkap opnieuw wordt aangesloten.

Het huidige gat waar de oude luchtafvoer doorheen liep is echter veel te diep gelegen (+/- 5cm verschil) ten opzichte van de rest van de muur. Zie ook de 3 latjes (ieder 22mm dik) die voor het beeld nu in het gat geschroefd zitten.

Hoe zouden we dit verschil over zo'n groot oppervlak kunnen wegwerken?

20200813_112436.jpg 20200813_112458.jpg 20200813_112502.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Stucen van roetaanslag is nooit een goed idee. Het beste is denk ik er gipsplaat tegenaan en dat stucen. Bij de aansluitingen aan de zijkant heb je nog steeds kans dat het roet er doorheen komt. Gebruik daar een goede primer.

  In het stucwerk gaas op de overgangen, als het naadloos moet, moet de hele wand gestuct worden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  En een schoorsteenkanaal blijft ook uit zichzelf hangen, dat blijkt.
   

  aiosje

  • #4
  Het kanaal is in verstek in de muur gemetseld, vandaar dat het blijft hangen. Aanvullende vraag: Als we er een gipsplaat overheen zetten kunnen de keukenkastjes dan nog stabiel daaraan hangen? Hoe zorgen we dan dat dit stevig genoeg is? De ruimte vullen met hout en dan de gipsplaat daarop? De hele muur wordt nog een keer volledig gestuced dus dat zou goed moeten gaan.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Multiplex is handiger om kastjes aan te hangen. Kan al voldoende zijn om waar de bovenkant van de kastjes komen, daar een strook multiplex achter de gipsplaat te zetten.

  Wordt er nog wel wat onder het kanaal gemaakt ter ondersteuning? Je wil niet dat er stenen naar beneden kunnen vallen.
   

  aiosje

  • #6
  Het kanaal wordt afgesloten aan de onderkant, en zit in twee houten balken verankerd die ook de muur in lopen. Het geheel lijkt erg vast te zitten dus ik ben niet zo bang dat het naar beneden zal komen.

  Dan zou het advies dus zijn om te proberen met latjes de boel ongeveer op gelijke hoogte te krijgen en er dan een plaat multiplex op te schroeven? Ik geloof alleen dat multiplex niet goed te stucen is? Dus dan het hele zaakje wat dieper in de muur en over de multiplex nog een gipsplaat?
   

  aiosje

  • #7
  Zou je het eventueel ook kunnen opvullen met iets van betonmortel? Of 4 in 1 mortel?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Je kijkt nu wel tegen de onderkant van bakstenen aan. Die kunnen (later) naar beneden komen. Ook al zit het nu goed vast. Metselwerk is zo niet bedoeld.

  Overleg met de stucadoor over de opbouw.

  Bij stucen van roetaanslag is er altijd risico dat dit er doorheen komt. Hoe dik de laag ook is. Met cementstuc is dit risico wel een stuk kleiner dan bij gips. Als er kastjes overheen komen zie je er niets van, dus die afweging mag je zelf maken :wink:

  Betonmortel is niet geschikt. Er is stucmiddel op basis van cement. Ook hier een goede primer achter gebruiken!
   

  aiosje

  • #9
  Wat zou het advies zijn om de resterende schouw te ondersteunen?

  Ik denk dat we in dit geval toch een laag osb of multiplex maken en daarop de gipsplaatschroeven om daarop het stucwerk aan te brengen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik zit aan zoiets te denken. Kan ik hout of staal. Beide kanten een diagonaal. Het middenstuk ook ondersteunen.

  ondersteun.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu