LTV verdeler wordt warm bij groepen dicht door radiator boven

Zenegroen

 • #1
Beste klussers,

Begin dit jaar is onze woning verbouwd en is er op de begane grond vloerverwarming aangelegd, ongeveer 85m2 verdeeld over 11 groepen met een Robot Pro verdeler. Zie hieronder een afbeelding van de situatie beneden, daar zijn ook geen radiatoren meer.

Het hele systeem is voorzien van een Watts Vision Console met 3 losse thermostaten voor 3 ruimtes. Boven hebben we nog 5 radiatoren verdeeld over 4 slaapkamers en een badkamer, twee slaapkamer en de badkamer zijn voorzien van een Watts Vision radiatorknop. De andere 2 radiators staan altijd uit. De badkamer heeft ook een RTL met thermostaatknop die altijd openstaat op 4.

Nu valt mij op dat wanneer beneden de vloerverwarming uitstaat en ik boven een radiator (of meerdere) aanzet de temperaturen in onderstaande LTV verdeler op zowel aanvoer als retour hard oplopen en het systeem begon te fluiten. Nu zat er 1 open groep op de verdeler voor de hal (helemaal rechts). Deze heb ik inmiddels ook voorzien van een zone motortje die op de module van Watts Vision is aangesloten zodat die ook afsluit als er geen vraag is. Dat was alleen niet de oplossing.

Nu ik de aanvoertemperatuur op 55 graden heb gezet fluit die niet meer maar het de verdeler wordt nog steeds erg warm! Mijn vraag is is het normaal dat wanneer alle groepen gesloten zijn en er warmtevraag is vanaf de CV dit ook altijd via de verdeler loopt?


20231005_200343.jpg

20231005_200352.jpg


Zie hieronder de meters. De thermostaat van de VV staat op 40 graden maar als de radiatoren aanstaan en de VV uit loopt het tot onderstaande temperaturen op.

20231024_195117.jpg

In Visio wat aan het prutsen geweest om een beetje duidelijkheid te kunnen geven over de situatie.
2023-10-25 08_28_33-Tekening_installatie_Wintergroen_19.vsdx - Visio Professional.png
20231024_195117.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
De pomp blijft lopen bij gesloten groepen,daardoor kunnne de kleppen open gedrukt worden.
Het is geen LTV verdelen maar een mengverdeler.
Als er ergens vraag is zal er warmte door het transportsysteem gaan en als er mogelijkheid is tot stroming zal dat deel opwarmen.
Doordat alle kleppen dicht staan loopt het transportwater door de aanvoer direct naar de retour en die worden daardoor warm.

Zet op de watts een klepmotor welke boven de thermostatische kraan gemonteerd word en sluit deze aan op het contact voor de pomp.
Zo zal alleen de toevoer geopend worden als er vraag is uit de set.
 
 • Like
Waarderingen: Auto-Geen

Zenegroen

 • #3
Beste Headhunter,

Dank voor je reactie en verbetering voor wat betreft LTV verdeler wat mengverdeler moest zijn. Er zit een LTV ventiel op vandaar dat ik deze conclusie trok.

Als ik het goed begrijp moet ik een klepmotor plaatsen voor de thermokraan en deze aansluiten op die Watts Aansluitmodule 6 zones? Heeft deze daarvoor een speciale aansluiting? Of moet die aangesloten worden op de pomp zelf? Is dat een klepmotor gelijk aan de motoren die op de groepen zitten?

Alvast mijn dank.
 

Zenegroen

 • #4
Correctie je bedoelt dit contactpunt waarschijnlijk? Dan een klepmotor erop gelijk aan die op de groepen zitten?

2023-10-25 10_47_49-20231005_195140.jpg ‎- Foto's.png
 

Auto-Geen

 • #5
Een verdeler voor stadsverwarming voorkomt dit probleem. Hier zit tussen de aanvoer en retour een terugslagklep.
 

Zenegroen

 • #6
Of nog eenvoudiger moet de pomp niet rechtstreeks op deze aansluitmodule worden aangesloten? Bij geen vraag geen pomp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
Nee dan is er nogsteeds transport naar de unit, eigenlijk moet en de pomp en het transport stilgezet worden.

Kik even naar de uitgangen waar nu se kleppen Zitten mogelijk heb je een uitgang die or hiervoor bedoeld is of zo gekoppeld kan worden.
En zorg even dat die draden geisoleerd ingevoerd zijn, ik zie er veel koper.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Zenegroen

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
op de pompaansluiting zou ook kunnen maar dan wel een 230v zonemotor gebruiken
 
 • Like
Waarderingen: Zenegroen

Zenegroen

 • #9
Contact gehad met Watts Vision. Mail gestuurd en ze belden binnen 10 minuten, goede service dus. Advies is zoals Headhunter aangeeft een zoneklep voor de thermostaat plaatsen en aansluiten op de PUMP aansluiting van de aansluitmodule zoals de afbeelding eerder in deze topic. Omdat het even kan duren voordat de zoneklep opent bestaat er een kleine kans op pendelen van ketel, vooral op volle vermogen afgesteld.

Uiteraard wordt dit een klus voor onze installateur omdat alle leidingen ook zo netjes geperst zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu