LTV Verdeler met pomp en mengventiel

Robin T

  • #21
Nou, ik denk dat ik op de goede weg ben! Ik heb de mengventielen dichtgedraaid, Keteltemperatuur op 40 graden gezet en nu stookt de ketel echt héél rustig en op de meter van de ketel geeft ie net iets minder dan 40 graden aan, en op de aanvoerbalken van de verdelers 40 graden. De woonkamer/vloer word gewoon goed warm. Het enige wat me opvalt is dat ik iets minder flow door de vloer krijg; dat was altijd rond de 2 liter per minuut en nu rond de 1,5 liter per minuut. De groepen zijn tussen de 85 en 90 meter dus ik hoor dat 1,5liter per minuut dan voldoende is?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #22
Welke delta T wil je over de vloerlussen hebben? Hoe kleiner de temperatuurval, deste meer liter per minuut er overheen moet. Die lussen van 85/90 meter zijn vrij lang voor echte LTV verwarming waar je met een zo laag mogelijke delta T wilt stoken.
 

Robin T

  • #23
Ik geloof dat die ketel met een aan/uit thermostaat zelf moduleert op basis van retourtemperatuur, delta T van 20 geloof ik.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #24
Ik bedoel de delta-T van de vloerverwarmingsverdeler. Vaak zit die rond een graad of 10. Als je terug kunt naar 5 graden verschiltemperatuur over de vloerverwarmingsverdeler kun je ook verder terug in je aanvoertemperatuur van de CV ketel. Maar ergens bots je tegen de limiet aan dat het niet meer lukt de warmte van het water in de vloer te krijgen.
 

Robin T

  • #25
Ah oké, ik begrijp wat je bedoelt. Maar dan zou ik iets moeten gaan halen om dat eens te meten, want er zit (helaas) geen temperatuurmeter op de retourbalk van de verdelers.
Maar ik ben nu van een cv aanvoertemperatuur van een graad of 65 naar 40 gegaan, dus dat lijkt me al best een mooie besparing.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #26
Een HR ketel haalt een hoger rendement naarmate de retourtemperatuur lager is. Aanvoertemperatuur maakt niet zoveel uit voor het ketelrendement.

Nog even terugkomend op die 1,5 liter per minuut die je nu meet per streng, dat is 90 liter per uur en komt overeen met 90/86 = 1,05 kW per streng bij een delta-T van de vloerverdeler van 10 graden, en 90/172 = 0,52 kW per streng bij een delta-T van de vloerverdeler van 5 graden. Hoeveel vermogen je per streng nodig hebt om de woning warm te houden hangt erg af van de isolatietoestand en de buitentemperatuur natuurlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu