WA vloerverwarming: LTV verdeler nodig?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Ik ben een systeem aan het plannen met alleen vloerverwarming, weersafhankelijk geregeld. WA heeft als gevolg dat de temp in de cv toevoerleiding laag zal zijn.

Kan in zo'n systeem een gewone verdeler gebruikt worden? Of is het beter om een LTV verdeler toe te passen, die het bijmengen van koud retourwater kan knijpen?

Dank,
Wim
 

Chathanky

  • #2
Probleem is dat je ketelpomp niet een heel huis met vloerverwarming kan voeden.
Een vloerverdeler is dan nog altijd nodig. De vloerregeling en de beveiliging kan dan wel achter wegen blijven.
Zoek daarbij een ketel die echt laag kan moduleren, dit voorkomt het pendelen van de ketel.

Verder zal hier ook goed over nagedacht moeten worden hoe je de ruimtes gaat regelen kwa temperatuur.
 

Wamelis

  • #3
Aanvulling: ik bedoelde ook een vloerverwarmingsverdeler met pomp, sorry als ik niet duidelijk was.

Er komen door het huis verspreid drie vv verdelers, allemaal hydraulisch neutraal. De ketel is een Avanta CW5.
De eerste verdeler moet ik binnen een paar dagen aanschaffen. (Volgende week wordt namelijk een dekvloer gestort, ik moet de leidingen onder druk kunnen zetten.)

Nu wordt bij lage temperatuur systemen (zoals bv stadsverwarming) een LTV verdeler gebruikt, om het bijmengen van koud retourwater in de vv verdeler te kunnen regelen.

Mijn vraag was: is dat in mijn situatie ook aan te raden, omdat in mijn weersafhankelijke systeem de temperatuur vrij laag zal zijn?
 

Chathanky

  • #4
Dat bijmengen heb je zelf in de hand met het inregelen van je verdelers.
Als je debiet van de verdeler zeg 5 m3 is en je voedt de verdeler met 5 m3 vanuit de ketel dan zal er geen menging plaats vinden.

Een dergelijke installatie kun je het beste uitvoeren met een goede installateur. Want er zijn nog wel meer zaken om alles in goede banen te leiden.
Eigenlijk te veel om het met matige kennis echt goed tot z`n recht te laten komen.
Als je nu al in de uitvoering zit vind ik dat wat aan de late kant, maar goed het is niet anders.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Neemt niet weg dat er ook de nodige kennis nodig is van WA regelingen.

Een WA regeling is niet automatisch een LTV systeem. Dit is volledig afhankelijk van type WA regeling en tot hoever je de stooklijnen kan laten zakken.

groet
 

Xr8

  • #6
Hoe ga je de Avanta WA regelen? Deze ketel is daar standaard eigenlijk niet echt geschikt voor. De voorbereiding zit er niet in.

Kijk tevens even in het hydrolisch aansluitschema, een open verdeler kan nodig zijn.

Heb overigens wel van dit soort LTV verdelers geplaatst waarbij alleen de pomp van de ketel het geheel door de vloer pompt. Werkt prima. Op deze verdelers zit geen pomp. Er zit daar overigens alleen maar vvw op. Geen radiatoren.

Succes.
 

Chathanky

  • #7
In de ketel zelf zit geen wa regeling maar dat hoeft totaal geen belemmering te zijn om een wa regeling aan te sluiten op de ketel.
Zoek naar een opentherm weersafhankelijke thermostaat en de wa regeling is een feit.
Er zijn hele deftige regelingen die puur voor vloerverwarming geschikt zijn. Ze zijn niet echt voordelig maar je hebt dan wel een hele goede regelaar in huis. Kijk wel of hij wel geschikt is voor jou ketel of vraag dit nadrukkelijk na!

De ketel kan direct op een vloerverwarmingsinstallatie worden
aangesloten. Indien nodig de instellingen van de ketel aanpassen bij
aansluiting op de LTV-installatie.

Verder kan ik geen wa regelaar bedenken die niet zo laag kan worden ingestelt dat hij niet geschikt is voor het gebruik van een vloerverwarming.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Beste Wamelis, waarop baseer jij trouwens dat stadsverwarming LTV is?
 

Chathanky

  • #9
Bij het hebben van een stadsverwarming past men een ltv verdeler toe staat er in niet al te eenvoudige bewoording geschreven. :wink:
 

Xr8

  • #10
Mijn opmerking is alleen omdat de Isense tegenwoordig meegeleverd kan worden in een set. Deze thermostaat in WA in te stellen, echter de buitenvoeler kun je niet aansluiten. Via een interface is dit wel mogelijk, alleen is de interface duur en werkt eea niet echt fijn. Door remeha zelf aangegeven. Je kunt dan wellicht beter voor de Calenta of Quinta kiezen daar deze ketels standaard en op een goedkope manier WA kunnen stoken. Kost alleen een buitenvoeler extra.

Er zijn inderdaad WA modulerende regelingen te koop waarbij je de buitenvoeler op de montageplaat van de thermostaat aansluit. Deze kan er uiteraard wel op aangesloten worden.

Het verhaal van de open verdeler staat overigens in de handleiding vermeld op pagina 21. Wel opgemerkt dat hierbij wel een schema staat getekend met radiatoren erbij.

Succes.
 

Chathanky

  • #11
Ik heb het gezien ja, met 3 pompen notabene.
Een neutrale verdeler heeft geen open verdeler nodig en een actieve heeft geen exta pomp nodig als je een open verdeler er tussen plaatst.
 

Wamelis

  • #12
Ik besef dat zo'n regeling lastig is, maar ik heb aardig wat tijd voor het opzetten van het complete systeem. Voorlopig ga ik maar een klein deel van het huis verwarmen, nog niet weersafhankelijk. Op zijn vroegst in het najaar wordt het hele huis in gebruik genomen en moet het definitieve systeem klaar zijn. Dus ik kan nog een half jaar puzzelen :D

Het gaat me er nu om dat ik de vloerverwarming onder druk moet zetten voor het storten van de dekvloer, en dan is het handig om alvast 1 vv verdeler te plaatsen. (En die wordt dan over ong 10 weken aan de ketel gehangen, als de vloer droog is.)

@Chathanky:
Ik begrijp dat een LTV verdeler niet nodig is als je de verdeler kunt voeden met een bepaald debiet uit de ketel. Ik weet inderdaad niet hoe je dat zou moeten doen?
Maar de oorspronkelijke vraag andersom gesteld: kan het kwaad om een LTV verdeler te plaatsen? Zoveel maakt het qua prijs niet uit, en als ik met zo'n verdeler op safe speel, dan is dat prima.

@xr8:
Over de Remeha Gateway: "werkt eea niet echt fijn". Zijn er speciale dingen die ik zou moeten weten over dat apparaatje?
De keuze voor deze ketel was overigens vooral praktisch: ik heb beperkte ruimte, en dit is de CW5 ketel die het beste past.
 

Chathanky

  • #13
Je kunt het debiet zo goed als zeker niet enkel van de ketelpomp halen.
Er gaan heel wat meters vloerleiding in de vloer die de pomp niet kan rondpompen.
 

Xr8

  • #14
Laat je over eea goed informeren. Klant van ons had een nieuwbouwwoning met gateway en celsia. Gaf een enorm gasverbruik bij nooit thuis. Alles verwijderd en ruimtegeregeld gemaakt zonder nachtverlaging. Werkt veel beter. En stuk zuiniger. Fabriek raadde ons eea in ieder geval af.

Gateway zal best prijzig zijn. Als je WA wilt regelen zou ik eens naar een thermostaat kijken waarbij je de buitenvoeler op de montageplaat kunt aansluiten. Zo werkt de regeling min of meer als stand/alone regeling.

Reclame mag niet maar kijk bij Honeywell chronotherm modulation. Daarvan weet ik zeker dat de mogelijkheid er is. Andere ken ik niet.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu