LTV Verdeler met pomp en mengventiel

Ik heb een vraag over de LTV verdelers van het vloerverwarmingssysteem in onze woning;
Wij hebben zowel op de begane grond, als op de eerste verdieping vloerverwarming. Beneden 6 groepen, en boven ook 6 groepen, waarvan er op dit moment maar 4 in gebruik zijn. (De resterende 2 groepen komen later in de badkamer). Beneden een stalen 6 groeps LTV verdeler met pomp, boven dezelfde stalen LTV verdeler met pomp.
Op de zolder hangt nog 1 redelijk grote radiator welke altijd volledig open staat.
De cv-ketel is een Nefit Ecomline Classic HR22 die ook op de zolder hangt en deze word geschakeld door een gewone aan/uit thermostaat.
Nu is het zo dat beide verdelers voorzien zijn van een mengregelventiel waarmee je de retour bijmenging kan knijpen zodat je met een lagere aanvoer vanaf de cv-ketel kan verwarmen. In de praktijk rond de 60graden cv water aanvoer, de mengventielen behoorlijk geknepen, en dan komt de temperatuur op de aanvoerbalken van de verdelers uit op 40graden. Het duurt echter, wanneer de ketel gaat branden, best lang voordat die 60graden gehaald word, en dit komt vermoedelijk door het retourwater van de radiator op zolder (dus dichtbij de cv-ketel) want die stuurt dus heel snel warm retourwater terug naar de ketel.
Maar nu is mijn vraag dus eigelijk; waarom retourwater mengen in de verdelers?
In de omschrijving van deze verdelers staat;

“met het mengventiel kan men de hoeveelheid retourwater regelen. Als men dit ventiel volledig sluit, dan is de verdeler hydraulisch actief. De verdeler zuigt dan als het ware het cv water de vloer in, en er word dan geen retourwater bij gemengd”.

Dus in feite, wat de ketel levert gaat de vloer in.. Volgens de beschrijving van onze Nefit Ecomline Classic HR22 is de cv aanvoertemperatuur in te stellen van 40 tot 90 graden.
Is het dan mogelijk om op beide verdelers de mengventielen dicht te draaien (dus hydraulisch actief) en de cv temperatuur te verlagen naar 40 graden? Kan dat technisch gezien met deze ketel of gaat dat niet werken? Ik vraag me namelijk af wat er gebeurd als de cv-ketel aan het verwarmen is, en er is ineens warm tapwater vraag... De 3-weg klep schakelt dan om naar tapwater, dus dan heb je geen cv water aanvoer meer, maar de vloerverwarmingspompen blijven er wel aan zuigen.. Mij lijkt dan dat de aanvoerzijde vacuüm getrokken word en in de retourzijde de druk (gevaarlijk?) oploopt, of zie ik dat verkeerd?
 
Zou je een foto van de verdeler(s) met het leidingwerk eromheen kunnen plaatsen? Dat is voor ons wat gemakkelijker om precies antwoord te geven. LTV verdeler is nogal een algemeen begrip.
 
4E9049E9-F88C-44DF-9E0F-26C5068597EF.png
 
Het leidingwerk is volgens mij gewoon zoals gebruikelijk; vanaf de ketel een standleiding (25mm kunststof) naar beneden. Boven op de slaapkamer waar de verdeler hangt een aftakking naar de verdeler, en beneden idem..
 
Je hebt een vraag over je installatie maar je geeft geen informatie van de werkelijke situatie. Alleen een lap tekst met aannames hoe je denkt hoe het zit en een verkoopfoto.

Dus even terug naar de basis: Heb je een werkelijk probleem met de functie van de verwarmingsinstallatie of heb je een probleem met dat je niet snapt hoe het werkt?
 
Ik beschrijf toch exact hoe de installatie in elkaar zit, en m’n vraag is toch ook gewoon duidelijk?? Ik zal het simpeler voor je maken; kunnen er hydraulisch actieve verdelers in combinatie met deze cv-ketel? Of gaat dat niet werken?
 
De foto is van een hydraulisch neutrale verdeler :roll: Bij een hydraulisch actieve verdeler zitten de aanvoer en retour aan weerszijden van de pomp.
 
Dit is wat er letterlijk in de beschrijving van de verdeler staat;
Met het inregelventiel kan bijmenging van het retourwater worden geregeld. Bij een hoge aanvoertemperatuur kan het ventiel geheel geopend blijven. In geval van een lage aanvoertemperatuur kan de weerstand in de verdeler worden verhoogd. Door het dichtdraaien van het inregelventiel kan bepaald worden hoeveel retourwater er vermengd wordt met het relatief warme aanvoerwater. Indien het ventiel geheel dicht wordt gedraaid zal er geen retourwater bij het aanvoerwater gemengd worden.

“Tevens kan met behulp van het inregelventiel een drukverschil gecreëerd worden, waardoor de pomp van de verdeler het cv water "aanzuigt" en het warme water het systeem instuwt. Met andere woorden, door het inregelventiel dicht te draaien wordt het systeem hydraulisch actief.”

Dus....
 
Dat is alleen als je het balansinregelventiel (instelling helemaal rechts op de balk) bijna dicht draait. Als je regulier stookt met 60 graden vanuit de ketel zoals je hierboven aangeeft gebruik je hem in feite als een normale open meng verdeler.
 
Ja, dat snap ik ook wel.. Maar je kan ze volledig dichtdraaien, en dan zijn ze dus actief zoals in de beschrijving staat. De vraag is; kan dat in combinatie met de cv-ketel die ik heb, of kan dat niet? Want als de mengventielen dicht staan word er geen retourwater bijgemengd en zou ik in theorie de cv temperatuur kunnen verlagen naar 40 graden. En dat lijkt me zuiniger als wel retour bijmengen en de cv temperatuur op 60 graden stoken.
 
Voor de ketel maakt het niet uit of de verdeler actief is want dit toestel is voorzien van een 3wegklep, maar aangezien u nog een radiator hebt en de aanvoer 60 graden is zal er gemengt moeten worden want 60 graden is veel te warm om door de vloer te laten gaan.
Mocht u er voor kiezen om het ventiel bijna dicht te draaien zal de aanvoertemperatuur op de ketel naar beneden bijgesteld moeten worden.
Ook adviseer ik altijd om een bypass ventiel te plaatsen bijnde verdeler beneden mocht de radiator boven toch een keer dichtgezet worden zorgt dit ventiel ervoor dat er altijd stroming over de installatie kan plaatsvinden
 
  • Like
Waarderingen: Mikesmike
Oké dat is duidelijk. Dat de radiator op zolder niet meer warm word als ik de ketel op 40 graden zet maakt me niet uit, het is een rommelzolder dus word niet als woonruimte gebruikt. Maar wat gebeurt er als de 3 wegklep naar tapwater schakeld, of de maximaal thermostaat op de verdeler dicht zou gaan? De aanvoer vanuit de ketel word dan geblokkeerd maar de vloerverwarmingspompen blijven dan wel draaien, en er dus aan zuigen. Kan dat kwaad? Trekken de vloerverwarmingspompen dan de aanvoerleiding niet vacuüm en loopt de druk in de retour dan niet op door die pompen, of kan dat niet? Niet dat ik dit straks ga proberen en dat de retourslangen van m’n verdelers klappen ofzo?
 
Indianenverhalen. De maximale verschildruk die een circulatiepomp kan leveren ligt rond de 0,7 bar. De standaard druk in een CV installatie ligt al rond de 1,5 bar. Een vergelijkbaar effect gebeurt ook wanneer in een reguliere CV installatie alle (thermostaat)kranen dicht gaan en de CV pomp blijft draaien. De druk aan de aanvoerzijde wordt wat hoger, die aan de retourzijde wat lager. Het ruist misschien hier en daar wat meer, maar dat is het.
 
Oké, dus dat kan allemaal geen kwaad als ik het goed begrijp? Dan ga ik komend weekend er eens mee experimenteren. De keteltemperatuur op 40 graden, mengventielen dichtdraaien en dan maar eens kijken wat er gebeurd.
 
Zit dezelfde pomp op de verdelers als op de foto? Als met de rode instelknop op de pomp de instelling gekozen wordt met de horizontaal liggende grafiek (normaal voor vloerverwarming) dan zal deze pomp proberen een constante drukval te genereren en zichzelf terugregelen of opregelen afhankelijk van de circuitweerstand. Die weerstand varieert met instelling van het mengventiel.

Houd daarom ook de flow in de vloerstrengen in de gaten via de flowmeters van elke streng, zodat de warmte wel de vloer in blijft stromen.
 
bovenste staat inderdaad bij de constant-druk stand. Bij de tweede is dat niet te zien omdat er geen ledjes branden. In normaal bedrijf zou bij het middelste vierkantje het ledje aan moeten zijn.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
5K
Verwarming inclusief leidingwerk
Obelix2
Reacties
13
Weergaven
9K
Reacties
7
Weergaven
629

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu