Naar LTV in Italie

Luuk-V

  • #1
Goedemiddag,
Mijn familie heeft een vakantiewoning in Italie, bouwjaar 1990 met oude radiatoren. Deze zijn flink oud en verroest helaas; we gaan deze sowieso vervangen. We willen de woning op termijn verduurzamen door over te stappen op een warmtepomp en daarom zouden we nu graag op een LVT verwarmingssysteem overstappen.
We hebben ervaring met warmtepompen in NL en ook met Jaga strada LTV convectoren. We hebben contact opgenomen met Jaga Belgie uiteindelijk en die geeft als opties Jaga strada en een nieuw model; Jaga EcoReviva, ontwikkeld voor de renovatiemarkt in Duitsland. Bij beide zitten de aansluitingen niet op de plekken waar de leidingen uit de muur komen. We willen niet het hele huis slopen om leidingen te verleggen dus kijken we wat mogelijk is met behoud van bestaande leidingen.

Nu vraag ik mij af of het mogelijk is de koperen leidingen met een flexbuis aan te sluiten op de aansluitingen van Jaga. Het is 14 mm koper (ik ken in NL alleen 15 mm buitenmaat) en de flexibele slang zou dan binnen de omkasting van de Jaga vallen.
Heeft iemand tips tav het type slang en de koppeling? Ik heb meerdere topics gelezen maar vrijwel altijd wordt ertegen geadviseerd omdat het er niet mooi uit ziet. Ik verwacht echter dat het lastig wordt met normaal koper om de radiatoren aan te sluiten door de vreemde hoh maten (ze foto's). Ik heb dit artikel helemaal doorgenomen maar kom toch niet uit de maten.

NB: e beseffen ons dat dat eigenlijk te weinig is voor de flow van een warmtepomp maar de woning wordt niet heel vaak gebruikt in het winterseizoen dus we accepteren hoorbaar geruis en het wat hogere gebruik van de waterpomp.

Hartelijk dank!

IMG_20230523_085927.jpg IMG_20230523_085938.jpg IMG_20230523_085931.jpg IMG_20230523_085935.jpg signal-2023-11-12-08-53-09-941-1.jpg signal-2023-11-12-08-53-09-941.jpg image.jpeg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Weet je waar de leidingen naar toe lopen?
Naar boven of naar beneden?

Plaats er een buffervat tussen de warmtepomp en de installatie en sluit deze hydraulisch neutraal aan.
Met een transportpomp (energie zuinige met auto adapt) achter het buffervat welke geschakeld word met de kamer thermostaat heb je een hoop minder stromingsgeluid en draait de pomp alleen bij warmtevraag.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
De eerste vraag moet eigenlijk zijn, in welk land ben je van plan de radiatoren of convectoren in te kopen?
Als dat in Nederland is dan is het onmogelijk om de EcoReviva te krijgen.

Bij dit soort installaties is ombouwen naar echte LTV een uitdaging.
Niet alleen de aansluitingen en dat soort zaken maar zeker ook alle leidingen zijn van groot belang.
In de meeste gevallen zullen de leidingen ook vervangen moeten worden ivm de benodigde grotere diameter bij een warmtepomp.

Niet dat ik je wil ontmoedigen, maar zoek eerst een goede installateur met kennis van zaken en het liefst in hetzelfde land.

In Nederland zou je het beste kunnen kijken naar een Strada Hybrid, evt. met U uitsparingen aan de linker of rechterkant om het aansluiten makkelijker te maken.
 

Luuk-V

  • #4
Bedankt voor jullie reacties!
De tip van het buffervat is een goede, we hebben ruimte genoeg dus daar kunnen we wel wat mee.

De leidingen lopen helaas allemaal naar beneden en liggen in de betonnen vloeren. We hebben al een installateur lokaal gevraagd maar die zegt dat vervangen door nieuwe leidingen 'minimaal 50.000' gaat kosten omdat alles dan uitgebroken moet worden.

We hebben Jaga NL al geprobeerd maar die verwezen door naar België. De nieuwe EcoReviva is volgens mij nog in ontwikkeling maar Jaga denkt enorm goed mee en kijkt of ze wat kunnen regelen qua aansluitingen (misschien inderdaad zo'n U profiel?) Zodat het gaat passen. Helaas verkopen ze geen Jaga in Italie.

De laatste optie is opnieuw een lokale installateur vragen maar onze ervaring tot nu toe is dat die niet begrijpen waarom we van het gas af willen. Het is voor Italie al heel wat dat we een vaste aansluiting hebben en ze zijn nog veel conservatieve dan in NL.
Aansluitend gaan we dus misschien ook wel zelf doen. Vandaar ook mijn vraag over de flexibele leidingen; dat zou het een stuk makkelijker maken aangezien we geen ervaring hebben in het buigen van koper.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je hebt al bekeken hoe winddicht en hoe goed de woning geisoleerd is. Dat zijn de belangrijks zaken voor comfort bij lage temperatuur.
 

Luuk-V

  • #6
Het is een label C woning met bijpassende (her en der) isolatie. Niet geweldig maar we hebben zoals gezegd ervaring: twee jaren 30 woningen in NL van het gas af zonder problemen. We gaan van. 8800 watt vermogen van de oude radiatoren op 75 graden naar 7460 watt nieuwe Jaga's op 45 graden max. Nu houden we het huis prima warm op 50 graden dus ik verwacht niet echt problemen en anders plaatsen we een airco bij als bijverwarming is het idee.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Omzetten naar LTV met Jaga is heel simpel, maar de uitdaging is de rest van het verhaal.
Aansluiten met flexbuis (VPE/ALU b.v.) is ook geen probleem, daarvoor selecteer je de juiste
knelkoppelingen bij de ventielen of aansluitsets die je gaat gebruiken.
Helaas is een fabrikant niet het juiste aanspreekpunt om de hele installatie te gaan bespreken.
Natuurlijk kan iedereen een aanname doen van het benodigd vermogen (schatting W/m2 of W.m3)
maar de echte goede basis blijft een warmteverliesberekening.
Daarna ga je de leidingen bepalen, de diameters, de aansluitsets en knelkoppelingen en de convectoren
aan de hand van de benodigde vermogens, de beschikbare ruimten (hoogte/breedte) en evt. kies je
een bepaald toestel die je mooi(er) vindt. Ook weer afhankelijk van het benodigd vermogen,
de beschikbare ruimte en het temperatuurtraject kies je ventilator ondersteuning zoals DBH of
een ander toestel waar standaard al een radiale ventilator in zit.

Maar dan nog steeds de vraag, wil je in Nederland kopen of toch ergens in 't buitenland.
Daarvan hangt ook de keuze af van de beschikbare toestellen en de evt. ondersteuning.
Verwacht niet dat een of andere fabrikant iedereen telefonisch als "installateur" wil opleiden.
 
  • Like
Waarderingen: Luuk-V

Luuk-V

  • #8
Beste Ronny,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. We gaan er nog even goed over nadenken wat jouw voorstel zou inhouden dat wel alle vloeren en leidingen uit zouden moeten hakken en een volledig nieuw leidingsysteem aan moeten leggen. Voor een vakantiewoning lijkt dat wat ver gaan aangezien we er maximaal 3 weken per jaar in de winter zijn. Verder moet het huis vooral anto-vorst beveiligd zijn.

Qua leidingen zat ik aan zoiets te denken. Zou dat ook kunnen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu