Louvredeuren afhangen in kozijn

Roelofjansen

  • #1
Hoi,

Ik heb een scheidingwand met daarin een deurkozijn (81,4 cm breed). Hierin wil ik twee louvrdeuren (39,4 cm breed, dus 2 stuks = 78,8 cm breed) afhangen met dubbelwerkende veerscharnieren:

----





De scharnieren grijpen als het ware om de deurtjes heen waardoor ik een rechthoekige uitsparing in de louvredeuren moet maken zodat de scharnieren "over" de louvredeuren vallen. De louvredeuren zijn gemaakt van vurenhout.

Een aantal vragen hierover:
  1. Hoe kan ik op een nette manier deze uitsparing maken, ZONDER een bovenfrees (die heb ik niet, en ben ik ook niet van plan te kopen voor 1 keer gebruik).
  2. De binnenkant van het kozijn is breder dan de louvredeurtjes samen. Ik wil de naad tussen de deurtjes en de kozijnstijlen zo klein mogelijk houden. Hoe kan ik, op een nette manier, de deurtjes breder maken? Zelf dacht ik aan latjes vurenhout, die erop lijmen, de naad met de deur plamuren en vervolgens aflakken.
  3. De linker stijl van het kozijn loopt niet precies evenwijdig aan de rechter stijl (hout kromt lichtjes). Ik wil dat de deurtjes in het midden met elkaar wel netjes evenwijdig lopen en ook met de bovendorpel. Zijn er tips/trucks om dit netjes te doen?
Bedankt.

Groeten,
Roelof.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De uitsparing zou ik gewoon met een handzaag maken.

- Eerst aftekenen wat er uitgespaard moet worden;
- Netjes inzagen tot iets boven het diepste punt;
- Tussen de zijkanten nog een aantal zaagsneden extra, afhankelijk van de houtnerf;
- Met een scherpe houtbeitel wegsteken en recht maken.
- Met een stukje hout met schuurpapier eromheen afwerken.

De overige vragen heb ik geen antwoord op, misschien iemand anders?
 

Pepjo

  • #3
Ad 2) Het is mooier om de deurtjes aan de scharnierkant te verbreden.
Zorg dat de opdeklatjes net iets breder dan de deur zijn, zodat je ze mooi gelijk kan schuren of schaven.
Verder wel op de manier zoals voorgesteld.

Ad 3) Ik denk dat je een beetje moet "rommelen " en zelf kijken wat mooi uitkomt. Echte tips heb ik niet, behalve zorgen dat je rechte deurtjes koopt, maar dat is nu te laat. :D
 

Arjan'74

  • #4
Je moet in totaal dus 2.6 cm speling opvullen als de deurtjes stijf in het gat zouden zitten. Als je de naad zo klein mogelijk zou willen houden dan zou je overal iets van 3mm ruimte moeten overlaten, heb je dus nog 17 mm op te vullen.

In dat geval zou ik zelf denk ik uit een mooi paneel van 9 mm 2 stroken zagen met de breedte (of net iets breder) van de deurtjes en deze monteren op de achterzijde van de deuren dmv lijmen en een spijkertje.

Daarna met de schaaf rondom het opgezette stuk op de juiste breedte maken en de ene deur net zo 'krom' schaven als de sponning.
 

Kees61

  • #5
Het rechthoekige plaatje van de scharnier moet je in het kozijn inlaten zodat dit gelijk komt met het kozijn.

Het bewegende deel van de scharnier zal zo'n 4 mm dik zijn (denk ik, ik moet ff uit mijn hoofd werken). Die ruimte heb je nodig om de deur goed te laten scharnieren. Als je dat deel in de deur inlaat om een minimale kier te hebben tussen deur en kozijn, dan draait het niet goed.

De deur ter plaatste dunner maken kan je met een beitel doen. Netjes afschrijven met een winkelhaak en dan voorzichtig aan beide kanten van de deur inhakken. De deur mag niet dikker zijn dan de scharnier anders draait het niet meer.

Om het bovenaan het kozijn netjes te laten passen, zet je de deur aan de hangkant in het kozijn en kan je bovenaan zien hoe scheef je de deur moet zagen. Dat moet je natuurlijk doen voordat je de scharnieren er in maakt.

Waar de tussenmaat groter is daar zou ik de deur wat breder laten aan de scharnierkant.
Dus eerst de deuren breder maken en dan goed bovenin het kozijn laten passen en dan pas de scharnieren afschrijven en inhakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu