Deur afhangen en plaatje verplaatsen

Sake909

  • #1
Een van mijn verplaatste deuren in mijn woning hangt scheef en klemt (links onder) in het kozijn zoals te zien is op de eerste foto. Iemand een idee hoe deze goed af te hangen? Het onderste scharnier heb ik al een paar mm opgevuld aan de deurzijde, daardoor helaas geen extra ruimte gekomen.

Tevens dient het plaatje in het kozijn een paar cm verplaatst te worden. Iemand hier nog handige tips voor? Of gewoon een kwestie van demonteren, indien nodig plamuren, opnieuw aftekenen, uithakken en vastzetten?



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo te zien zijn de scharnieren uitgelubberd, als die vervangen worden zal het slotplaatje ook weer op de goede hoogte zitten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Klemt de deur ook als de scharnierpennen er helemaal inzitten?
 

Sake909

  • #4
Jan,

Hoe zie je dat? De deur is verplaatst vandaar dat het slotplaatje niet past.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De hele deur hangt scheef t.a.v. het kozijn, dat wijst op versleten scharnieren.
Dat kun je zelf proberen door de deur op te tillen bij het slot, als er speling op zit is er speling in de scharnieren of de schroeven zitten los.
Als de deur recht in de scharnieren hangt komt hij bij het slot hoger te zitten, met een beetje geluk past de schoot dan net in het slotplaatje, anders met een dremel iets weg slijpen, dan hoeft er niets gesloopt te worden.
 

Sake909

  • #6
Rola,

Ja, dan hangt de deur ook scheef.
 

Sake909

  • #7
Kozijn is waterpas, de deur hangt inderdaad uit het lood. Ik voel geen speling op de deur als ik deze bij het slot op til. Bovenste scharnier (foto 1) is ongeveer 1 a 2 millimeter naar onderenen verplaatst in het kozijn omdat deze net niet goed uitlijnde. Zit even diep als het middelste (foto 2) en onderste scharnier.

Wat is wijsheid? Bovenste scharnier dieper in het kozijn plaatsen?

deur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Op de foto zit de linkerkant van het scharnier scheef in de deur, als je dat stukje vlak maakt moet dat volgens mij al voldoende zijn.
Waarschijnlijk zal er achter het scharnier onderaan iets opgedikt moeten worden, ik gebruik daar een oud bankpasje voor.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het kozijn kan in de nieuwe situatie wel waterpas en te lood gesteld zijn, maar waarschijnlijk zal dat in de oude situatie niet zo zijn geweest. Die verplaatsing zie je nu terug.

Daarnaast zijn de scharnieren oud en versleten. Die zou ik als eerste vervangen, samen met het goed opmeten en inpassen van de deur.
 

Sake909

  • #10
Scharnieren vervangen waarbij een opnieuw gepositioneerd. Uiteindelijk een dag werk maar het hangt nu goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu