Voordeur hangt scheef, opnieuw afhangen of nieuw kozijn?

Mr.Patrick

  • #1
Hi,

mijn voordeur hangt al een tijdje scheef, blijft niet open en schaaft aan de onderkant. Het wordt telkens erger, kan denk ik ook te maken hebben met de wintermaanden. Vandaag wat beter onderzoek gedaan en volgens mij is de bovenste schanier krom gaan hangen, waardoor de deur lichtelijk tilt. Vandaag geprobeerd het opnieuw er in te zetten, maar tevergeefs. Ik denk zelfs dat ik het wat erger heb gemaakt. Nu twijfel ik of ik het gewoon moet accepteren en de onderkant van de deur iets moet schuren, of dat ik nieuwe schanieren koop en het alles opnieuw laat afhangen. Wat zijn jullie tips? zie ook de waterpas resultaten, volgens mij is mijn kozijn niet geheel waterpas.

Alvast dank voor de tips.

tempImagesVB88r.png tempImageLeDgVi.png tempImageC2mlJ3.png tempImageIcq9nC.png tempImageCAzuSP.png tempImagey6qcoF.png
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Je kunt pas met een waterpas werken als alles ook echt waterpas is gemaakt.
9 van de 10 keer is dat niet het geval en wordt iets gemaakt zoals het is.
Dus wordt er een kozijn geplaatst en daarna de deur pas in dat kozijn gemaakt.

In dat geval heb je dus niets meer aan een waterpas.

Belangrijker is dan om naar de naden te kijken, lopen die recht of is de ene kant smaller dan de andere kant. Is dat verschil 1 a 2 mm dan is er vaak nog niets aan de hand, maar als je aangeeft dat de deur sleept over de dorpel dan moet er haast wel iets aan de hand zijn.

Je geeft zelf al aan dat het te maken kan hebben met de wintermaanden en vaak is dat ook zo omdat het dan veel vochtiger is. Echter kan het ook te maken hebben met dat er ergens in het schilderwerk wat fout zit waardoor er water in het houtwerk kan komen en waardoor deze opzwelt.

Dat hoeft nog niet aan de deur te liggen maar kan ook nog aan de dorpel liggen.

Dat een deur niet open blijft staan kan bewust zijn gebeurd (hoeft niet) sommigen hangen een deur altijd zo af dat deze vanzelf dichtloopt. (bespaart op stookkosten)

Maar als je boven de deur kijkt en richting de voorkant van de deur wordt de naad steeds breder dan zou je het bovenste scharnier iets dieper kunnen plaatsen, hierdoor komt de voorzijde van deur iets omhoog en kan het slepen over de dorpel ook meteen over zijn.
Maar pas op dat je niet te diep gaat want dan kan de deur weer gaan "wrikken in de scharnieren" doordat de achterzijde van de deur tegen het kozijn komt.
Alternatief is dan om het scharnier aan de onderzijde juist iets op te hogen (vulplaatje van bijv. 1mm dikte er tussen)
Maar belangrijk is dus om eerst naar je naden rondom de deur te kijken en aan de hand daarvan actie te ondernemen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En graag de foto's bij het plaatsen in de juiste stand zetten. Bij het plaatsen is daar een speciaal knopje voor.
 

Mr.Patrick

  • #4
Bedankt voor je uitgebreide uitleg, erg nuttig! Het ziet er inderdaad naar uit dat er ±1mm verschil zit in de naden. Ik zal eens eerst proberen dit te fixen om te kijken of het euvel zich oplost. Nog 1 vraag hoe kan ik ontdekken of mijn deur opzwelt door het regen? Ik zie namelijk geen zichtbare vochtige plekken in de deur.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Hoeft niet direct van de regen te komen, nu is het nl. gewoon veel vochtiger dan in de zomermaanden en langzaam maar zeker wordt je hout dan ook vochtiger als de verf de deur niet goed beschermd.
Je zal dan ook geen vochtige plekken zien maar je moet op zoek naar barstjes in je verf, kit naadjes die niet meer goed aansluiten en niet geheel onbelangrijk of de boven en onderkant van de deur mee geschilderd is want dat wil men nog wel eens vergeten.
Is je dorpel van hout (meestal zijn ze wel van steen) dan daar ook even goed naar kijken want die kan ook de problemen veroorzaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu