Afhangen binnendeur

Rob_G

  • #1
Voor mijn nieuwe stompe deuren heb ik Renov8 Ecosy kozijnen geplaatst. Ik kom er nu achter dat de sponning diepte van deze kozijnen vrij groot is, nl. ca 47 mm tot aan het deurrubber. Als ik de deur (39mm dik) gelijk met het kozijn hang zit er dus een ruimte tussen de deur en het deurrubber van 8 mm. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ik zoek naar een goedeoplossing.

Eerste optie is dat ik de deur tegen de rubbers in het kozijn plaats, het scharnier op het kozijn op gebruikelijke wijze plaats en de scharnieren op de deur plaats zoals ze dan uitkomen. De deur ligt dan ca. 8 mm verdiept t.o.v het kozijn, maar dan kijk je tegen ca. 10 mm scharnierblad aan wat voorbij de deur steekt. Dit lijkt me wat veel en een lelijk gezicht.
optie 1.png


Een tweede optie is om ter plaatse van het scharnier een deel van het kozijn weg te vrezen, en het scharnier t.o.v. het kozijn dieper liggend te plaatsen. De deur ligt dan nog steeds ca. 8mm verdiept.
optie 2.png


Een derde optie is om dikkere deurrubbers te plaatsen (nog niet gevonden) of 6mm lat met een nieuw deurrubber te plaatsen, zodat de deur nog maar 2 mm verdiept ligt (niet 0 mm, want gelijk is ongelijk).
optie 3.png



Zijn er nog meer opties, en wat is in dit geval een gebruikelijke manier om de deur af te hangen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bij optie B: dan kan de deur er niet uitgepakt worden, dan zou je een scharnier met doorgezette knoop moeten gebruiken. Of een scharnierhol over de volledige hoogte moeten frezen.
 

Rob_G

  • #3
Ah, een scharnier met doorgezette knoop kende ik nog niet. Daarbij ligt de buitenkant van de knoop in lijn met de kozijnkant van de scharnierplaat als ik het goed begrijp?
Bij optie B met een doorgezette knoop heb ik toch evengoed dat de deur er niet uitgenomen kan worden? Het scharnier zit in een inkrozing, en de knoop dan dus ook. Om de pen eruit te kunnen halen is over die hoogte ook een hol nodig toch?
optie 2B.png


Of zijn er ook scharnieren waarbij de knoop juist binnen het blad valt? (dus in het bovenste plaatje nog verder naar rechts t.o.v. het scharnierblad)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Bij een doorgezette knoop kan je er voor kiezen om het blad op het kozijn niet in te laten en op de deur dan dieper. Persoonlijk vind ik dat minder fraai.

Het scharnierhol ontbreekt gewoon, ook aan de sluitkant is dat ook wel prettig. De dagschoot komt dan niet op een haakse hoek terecht.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou eens bij de fabrikant van de kozijnen navragen hoe dit op de lossen is. Hun eigen binnendeuren zijn ook maar rond de 40 mm dik.
 

Rob_G

  • #6
Aan de sluitzijde komt een magnetische dagschoot, dus een afschuining is is daar niet nodig.
Een doorgezette knoop op het kozijn vind ik ook wat minder fraai, maar het is wel een mogelijkheid natuurlijk.


De vraag staat al uit bij de fabrikant, maar ik heb tot dusverre geen inhoudelijk antwoord gekregen. Ik verwacht er ook niet zoveel van want ze wisten me ook niet precies te vertellen wat de afmetingen van de kozijnen waren...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
optie A is niets mis mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu