Lood onder kunststof kozijn, helemaal naar binnen

Autoklusser

  • #1
Gister heb ik een vensterbank in de slaapkamer los getrokken, omdat het er enorm onderdoor tochtte en alle kitranden gescheurd waren. Hier is ca 20 jaar geleden een kunststof kozijn in geplaatst, waar recent HR++ glas in is gekomen, zonder grote verbetering in die kamer. Bij het los trekken van de vensterbank, kwam ook de eerste laag kalkzandsteen blokken mee. Daarachter trof ik een (volgens mij) behoorlijk prutswerkje. Spouwlatten die schots en scheef zaten, schroeven van het kozijn die naast de spouwlatten terecht kwamen, en vooral vinger-dikke kieren en een spouw die vol puin zat. Wat bleek? Er was nagenoeg niks gepurd. Dus alles schoon gezogen en nu tijd om te purren.
Wat mij opvalt is dat er een loodslab zit aan de onderkant van het kozijn, die vanaf de binnenkant van het buitenblad (deze is van buiten niet zichtbaar), onder de spouwlat langs, aan de binnenzijde van de spouwlat bevestigd is. Zie foto. Er zit tussen spouwlat, loodslab en buitenmuur dus over de volle lengte een driehoekige kamer waar ook tocht door komt. Er zitten kunststof kozijnen in die bovenop de raamdorpelstenen afwateren , dus ik zie geen reden waarom dit lood er met name aan de binnenzijde zit. Ik denk dat hier eerder een houten kozijn heeft gezeten zoals de rest vh huis. Loodslab lijkt mij overbodig dus. Klopt dit vermoeden?
Liever haal ik het weg aan de binnenkant, om een ruwe tussenlaag (oud lood) weg te halen, en de te metselen laag kalkzandstenen strak tegen de spouwlat aan te zetten, eventueel met een dun reepje pur, of anders wat schroeven half in de spouwlat draaien ter plaatse van de verticale voegen om de spouwlat meer stevigheid te geven. Het viel mij op dat de laatste laag stenen aan de binnenkant over de volle lengte vh kozijn namelijk aan de spouwkant op plaatsen af was gebikt.

Wat is hier verder nu de juiste volgorde? Metselen, uitharden, en dan de naad tussen spouwlat en binnenblad purren?
Met of zonder tussenliggende loodslab?

PXL_20211222_141116902.jpg
 

Autoklusser

  • #3
Een derde optie lijkt mij om desnoods de loodslab kort te knippen, en 1cm in te metselen onder de bovenste laag stenen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu