Dakkapel isoleren - scheur in lood

jacobv

 • #1
Vanwege het opnieuw isoleren van onze zolder, ook de dakkapel gestript. Toen viel het me op dat er een scheur(tje) zit in het lood. Is dat erg? Hoe kun je dit goed herstellen? Toen ik bij de kamer ernaast (zelfde dakkapel) keek zag ik ook daar een scheurtje. Zie foto's.

Dakkapel binnenkant na strippen
IMG_9795.jpg
IMG_9796.jpg
IMG_9797.jpg
Andere kamer, zelfde dakkapel
IMG_9800.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Lood uit één lengte toegepast?
  Je hebt nu kans op lekkage.
   

  Impie

  • #3
  Ik heb toevallig hetzelfde project en probleem gehad. Je hebt geluk dat de zwaartekracht je helpt en het daardoor binnenin (grotendeels) afwatert op een dakpan; daardoor is je lekkage redelijk beperkt. Toch zou ik het repareren, omdat je met regen+wind of sneeuw toch water naar binnen zult krijgen. Met isolatie gaat de droogtijd flink omhoog en kan er dus ook meer schade ontstaan.

  Bij mijn dakkapel zaten er aan de zijkant een aantal (hele kleine) scheurtjes, maar dat is dus wel steeds de isolatie en het knieschot in gelopen. De vorige bewoners hebben dat niet gemerkt, maar bij het strippen kwamen we toch wat aangetast hout en schimmel tegen: zie bijlagen.

  Is de loodslab toevallig één geheel over de breedte? Deze scheuren ontstaan vaak als het lood in te lange stukken is gelegd en niet genoeg kan werken; de richtlijn is daarom om stukken van maximaal 1,5 meter te gebruiken. Bij mij waren het stukken van 4 meter, die ik een aantal maanden geleden heb laten vervangen door een bitumen loodvervanger.

  Lood kun je overigens ook repareren door het te solderen, maar het hangt onder andere af van de leeftijd of dat nog zinnig is. Als het een veel te lang stuk is, zou ik het sowieso vervangen gezien het risico op toekomstige scheuren.

  thumbnail_IMG_20211025_165950_1.jpg thumbnail_IMG_20211025_170003.jpg thumbnail_IMG_20211025_165956.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu