Toestemming nodig voor lood aanbrengen in muur buurman

RonDeKlusser

  • #1
Ik wil graag een overkapping maken in de achtertuin deels (3 meter) tegen de muur van de garage van de buurman.
Om het waterdicht te maken zal er dan lood in de voegen geslepen moeten worden over het dak van de overkapping.
Er wordt ook wel eens epdm tegen de muur gekit heb ik gezien maar dat schijnt geen duurzame (wel goedkope) oplossing te zijn.
Ik heb dit reeds besproken met de buurman maar die voelt hier niet zoveel voor.
De vraag is of ik hier formele toestemming voor nodig heb want ik verander niets aan constructie en zorg er netjes voor dat de buurman geen vochtproblemen krijgt.
In de muur mag ik wel boren om de overkapping te bevestigen volgens link verwijderd - mod

Alternatief is dat ik 15 cm tussen de muur en de achterkant van overkapping laat. Het nadeel daarvan is dat daar allemaal bladeren inkomen en regen met vochtproblemen tot gevolg waardoor het hout aan de achterkant sneller gaat rotten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hharbers

  • #2
Als midden van de muur op de erfgrens staat is deze waarschijnlijk mandelig (gezamelijk) en heb je ook zeggenschap over jouw zijde maar zul je nog in overleg moeten

Als muur van buurman op zijn eigen grond staat heb je er helemaal niks over te zeggen en heb je zijn toestemming nodig Dus ook om er een spijker in te slaan of iets tegenaan te kitten.
Geeft hij die niet is dat jouw probleem

Ik heb een overkapping gehad welke ook bijna tegen mandelige muur mer buren stond maar spleet van 5 cm tussen zat . Deze afdichting wilde ik niet boren in hun muur (mocht het wel maar had andere reden)
Ik heb een dik rubber flap aan overkapping gemaakt welke omhoog stond tegen de muur van buurman maar er niet aan vast zat. Door stugheid van flap drukte deze stevig tegen de muur waardoor er geen regen of rommel tussendoor kwam.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3

RonDeKlusser

  • #4
Het is een privemuur inderdaad. Ik kwam tegen dat het recht van een privemuur niet zo absoluut is:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Nou...

Gebruik van de privémuur van een ander

Een muur kan een privémuur zijn omdat deze slechts op het perceel staat van één van de twee buren, en dus niet op de erfgrens. Maar ook een muur die op de erfgrens staat kan slechts in eigendom van één van de twee buren zijn. Dit is het geval wanneer de muur dient als zijmuur (lees: onderdeel) van een gebouw dat slechts eigendom is van één van de twee buren, terwijl de andere buurman de muur dus niet gebruikt als onderdeel van een eigen bouwwerk. Een bekend voorbeeld is een uitbouw aan de achterzijde van de woning.


In beginsel hoeft een eigenaar van een privémuur niet toe te staan dat een buurman daarvan gebruik maakt. Artikel 5:1 BW bepaalt dat eigendom het meest omvattende recht is dat een persoon op een zaak kan hebben. In beginsel is het onrechtmatig in de zin van artikel 6:162 BW om inbreuk te plegen op een eigendomsrecht (behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond). Hierna volgt een opsomming van jurisprudentie. Daaruit zal blijken dat het eigendomsrecht van de eigen muur niet zo absoluut is. Van belang is dat in alle rechtszaken die hierna worden besproken uiteraard geen toestemming was verleend door de eigenaar van de privémuur.


Het komt wel eens voor dat een buurman een afdak (overkapping) verankert aan een privémuur. Het verankeren van een afdak (overkapping) in de muur van een woonhuis werd als onrechtmatig bestempeld.[2] Van belang was dat deze onrechtmatige inbalking voor vochtoverlast zorgde. De overkapping moest daarom worden verwijderd. Bij een enigszins vergelijkbaar geval speelde het navolgende. Hier hadden de buren een stalen draagbalk aangebracht aan de privémuur om daar vervolgens een serre aan vast te maken. Volgens een deskundigenoordeel had de eigenaar van de privémuur hierdoor geen schade geleden. De buurman had weliswaar een inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht, maar bij gebreke van schade zouden de buren onevenredig in hun belang worden benadeeld wanneer zij hun serre zouden moeten afbreken.[3] Deze mocht dus in dit geval blijven staan.
 

RonDeKlusser

  • #6
Precies dat staat in het artikel op die website, Walker. Ik berokken de buurman geen schade door tegen zijn gevel aan te bouwen want ik maak het netjes waterdicht met lood. Als ik het 15 cm open zou laten krijgt hij juist meer vochtproblemen en zou ik ook benadeeld worden doordat mijn hout sneller gaat rotten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Geen toestemming = niet bouwen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De antwoorden zijn helder. Dit betreft een juridische vraag, dat is niet waar dit forum voor is bedoeld. Daarom gaat dit topic op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu