Loden afvoer leiding lekt

Habbetje

  • #1
Na het storten van een zandcement (vloerverwarming) op beton.
Is de loden standpijp (8cm) ter hoogte van de beton vloer gaan lekken/zweten. Ter plaatste heb ik de zandcement deel weg gebikt. Aangezien ik verder kom i.v.m. het beton. Heb ik dus een probleem.
Is het mogelijk om de standpijp af te zagen, zeg 2 cm boven de vloer en er dan een dunnere pijp in te steken? Hopelijk kom ik wel voorbij het lek met de binnenpijp. Echter hoe maak je dit waterdicht en hoe sluit je de bovenkant weer aan op lood.
Ps. de enige functie van van deze afvoer is het condens water en de overdruk van de CV ketel. tevens zag ik op het forum dat condens van de CV zuur is en zink aantast. Geld dit ook voor lood?

Dinsdag komt de nieuwe keuken en moet het opgelost zijn.

Alvast bedankt voor jullie advies.
 

Fiesiekus

  • #2
Afhankelijk van de aansluiting van de loden pijp onder de vloer (kan je daar makkelijk bij/een nieuwe aansluiting maken op het riool maken?) zou ik de hele leiding vervangen door een PVC 32 mm rond. Scheelt ruimte en lekkage.
 

Habbetje

  • #3
Het is een betonnen keukenvloer zonder kruipruimte! In de jaren 80 aangelegd. Aan de bestaande huis (1950). Dat is niet te doen!
Als ik de condens afvoer verplaats waardoor de loden leiding niet meer een functie heeft. Kan ik dan nog een probleem verwachten? Ik denk aan stank, overstroming bij verstopping van riool. Ik vraag het hierom aangezien de keuken dinsdag geplaatst word en ik er dus nooit meer bij kan?

De ketel staat onder schuine deel van het pannendak. Mag ik de condens afvoer door door het pannendak afvoeren op mijn platte dak?

groet,
 

Fiesiekus

  • #4
De condensafvoer moet op het riool aangesloten zijn. Je hebt dus wel een probleempje met de loden pijp; 80 mm is misschien dicht te solderen (eerst samenknijpen) of misschien PUR-ren.

Misschien weten de specialisten of er overgangsstukken zijn van PVC (.. mm) naar zo'n loden pijp? Met een PVC krimpsok er omheen misschien? Of een rubberen band die met slangenklemmen wordt vastgezet.

En van het PVC-overgangsstuk verkleinen tot bijv. 32 mm rond (als je me nog kan volgen..)?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Nog een opmerking, een loden pijp is absoluut niet geschikt om condenswater van een HR ketel af te voeren.

Dit kan uitsluitend door een PVC buis van minimaal 32 mm die dan direct aangesloten is op een vuilwater riool en niet op een afvoer naar oppervlakte water.

De lodenbuis lost als het ware op door het condensaat en zal als een oude krant uit elkaar gaan vallen.

Eveneens is het volgens de installatie voorschriften niet toegestaan, en dit zijn wettelijke normen geworden.

En het condensaat mag dus ook niet op het platte dak afgevoerd worden, dit is dus vaak een reden dat er geen HR toestel kan worden geplaatst.

Vr Gr en succes ermee
 

Habbetje

  • #6
Dat is mooi klote.... Condens water is toch niet gifig of zo. Oké de pH is erg laag en dus niet neutraal 4-5pH.
Heel wat anders. Als ik mij niet vergis staan er heel wat Aico te draaien op daken. Zit deze condens afvoer dan ook op het riool..ik denk het niet toch? Wat is de concequentie als ik dit toch doe?
By the way de hemelwater afvoer zit uiteindelijk toch ook weer op het riool. Of hen ik het mis?

groet,
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Er zijn messing overganstukken die moet je met loodsoldeer plaatsen de maten zijn 5/4 x 32mm of 1 1/2 x40mm.

Je had over dat het een keuken leiding is dan is de standleiding in de buurt, ik zou zeggen kap de vloer open en volg die leiding tot hoofd aan sluiting en vervang hem.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Een airco heeft geen verplichte condens afvoer.

Bij een CV HR ketel zijn voorschriften en deze dienen te worden opgevolgd.

Als u een CV ketel installeert die niet voldoet aan de installatievoorschriften dan is dat te vergelijken met het gebruik van een niet goedgekeurd toestel.

En niet goed gekeurde toestellen mogen in Nederland niet worden gebruikt.

Uw uitgangspunt is dus verkeerd geformuleerd, bij een CV HR ketel zijn wettelijke verplichtingen die bij aircos niet bestaan.

De PH waarde van condenwater bij een airco is gewoon 7 bij een HR ketel is dit CA 3,5 .

U heeft het inderdaad dus gewoon mis.

Als u het gewoon doet, pleegt u een milieu delict.

Vr Gr en succes ermee
 

Fiesiekus

  • #9
Dat klopt allemaal ja, CV-condens is niet te vergelijken met airco-condens. Is het mogelijk de afvoer op zolder om te leiden, naar beneden en dan bijv. in de badkamer op de PVC-buizen daar aan te sluiten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu