Lelijk stuckwerk

Pieter t

  • #1
In ons huis zijn een aantal muren gestuct met een sierstructuur.

Wij vinden dit niet mooi en willen egale muren. ik weet niet wat voor stucwerk er is gebruikt en ook niet wat er aan verf op is aangebracht, maar ik vroeg mij af of het mogelijk was het geheel weer glad te stucen, of dat ik toch eerst de oude laag moet verwijderen.

weet iemand hoe ik te werk moet gaan en met welke materialen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dit granol sierpleister, is goed over te stucen.

Maar kijk eerst of het goed vast zit op de muren.
Probeer met een plamuurmes, of je het er af kunt steken ergens in een hoekje.

De muren eerst voorstrijken met beta contakt.
En daarna vlakzetten met roodband.
 

Pieter t

  • #3
Bedankt voor je reactie.

rest mij nog de vragen:

1. maakt het nog uit wat voor een muurverf is in de jaren over de granol is gegaan? of is het hechtmiddel daar de oplossing voor?

2. is roodband geschikt als eindfinish?
Stel, als ik mijn best doe om het een beetje strak te krijgen, kan ik dan een prima muur krijgen door er daarna nog wat muurverf op te toen?

(nb, het hoeft niet een spiegelgladde muur te worden, als het maar enigszins egaal steenachtig is)

3. tot slot, ik heb een beetje gegoogled op de diverse banden, maar wat nu het verschil is tussen rood- geel- of groenband werd me niet duidelijk, enkel dat roodband toch duurder was.

kan iemand mij het verschil uitleggen?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Pieter t schreef:
2. is roodband geschikt als eindfinish?
Stel, als ik mijn best doe om het een beetje strak te krijgen, kan ik dan een prima muur krijgen door er daarna nog wat muurverf op te toen?
Als de stuccer het roodband 2x nasponst, wordt het behoorlijk glad. Eventueel kan je het zelf nog pleisteren en lichtjes naschuren, dan wordt het helemaal spiegelglad.
Pieter t schreef:
3. tot slot, ik heb een beetje gegoogled op de diverse banden, maar wat nu het verschil is tussen rood- geel- of groenband werd me niet duidelijk, enkel dat roodband toch duurder was.
Geel- en groenband is voor schuurwerk en niet voor gladde afwerking. Roodband is prima voor jouw toepassing.
 

Stuck

  • #5
Hallo je kan het eerst voorstrijken en met mp 75 spuitgips glad trekken of je kan kv gebruiken van brander dat is stuck pleister :roll:
 

Pieter t

  • #6
Ik heb van meerdere mensen gehoord dat MP 75 geschikt is voor de amateur stucadoor, omdat het wat langer verwerkbaar blijft.

het is mij alleen nog niet duidelijk hoe ik het precies moet aanmengen. de instucties op de verpakking zijn immers gericht op het instellen van een spuitmachine.

ik zou graag willen weten wat de verhouding water (l) tov. gips (kg) is die het juiste mengsel geeft, en misschien ook wat tips over het goed mengen.

ik heb zojuist een eerste muurtje uitgeprobeerd, en dat ging op zich niet slecht, alleen lukte het totaal niet om te mengen. het werd klonterig en dat blijft zichtbaar op de muur. mischien was een zak van 25 kg ook teveel voor de mortelton die ik gebuikte.

(mocht deze vraag beter zijn voor een nieuw topic, dan hoor ik het wel)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Klonten strijk je er op de muur wel uit. Maar ik zou het ook liever niet hebben en vind dat het lastigste van het stucen :)
 

Pieter t

  • #8
Nou, inmiddels wat muurtjes meer ervaring. ondervindingen tot nu toe:

niet meer dan een halve zak per keer aanmaken, eventueel wat extra toevoegen naar de eerste mengbeurt. mp75 stijft langzaam op, dus ook als je alleen werkt is er tijd genoeg om de ton schoon te maken en nog een halve zak aan te maken en aan te brengen.

ik gebruik zo'n tien liter op een halve zak. dat is iets meer dan de voorgeschreven 16 l/25kg, maar het werkt erg goed, het is dan als romige vette kwark/yoghurt.

het gips met een troffel zachtjes in het water schudden, zodat het tijd heeft om door het water opgezogen te worden.

goed mengen met een zware boormachine met een roer eraan is voldoende.


enige probleem waar ik nu nog tegen aan loop is luchtbellen in het aangemaakte gips. die zorgen voor dat er bultjes komen omdat als de lucht eenmaal is ingesloten het er niet meer zomaar uit gaat.
 

BeeTeeWee

  • #9
Als het geen droge klontjes zijn, dan had je dat gips toch iets te dun aangemaakt, is mijn ervaring. Yoghurtdik is wel dunnetjes, hoor. Het moet nog een beetje als pindakaas/boter blijven. Een klodder moet je tegen de muur aan kunnen gooien zonder dat ie meteen al naar beneden zakt.

Ik stuc zelf ook het liefst met MP75. Het geeft zelfs de amateur tijd voor een bakkie koffie tussendoor vanwege de langere pottijd ten opzichte van Rotband. Met Rotband werk je je op grotere muren ongans, zeker in je eentje. Bovendien is MP75 zo'n EUR 2,50 goedkoper per zak. Voor de grootverbruikert tikt dat wel door op een heel huis...
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
Pindakaas/boter is te dik en yoghurt zeker te dun. Als we nu toch voedsel analogieën gebruiken (ik krijg er honger van) zou ik het op cake- of taartbeslag houden :P

Mp75 is dan wel makkelijker, langer smeerbaar en goedkoper dan roodband, maar roodband is veel sterker en minder gevoelig voor putjes.
 

Pieter t

  • #11
Ik ben ook voor cake beslag, dat is lekkerder, maar dat is ook precies wat ik bedoel, alleen wist ik niet of dat zodanig herkenbaar zou zijn.

boter is zeker te dik, je maakt het werk dan voor jezelf ook een stuk zwaarder.
 

Tfro71

  • #12
Ik ben gek op yoghurt, pindakaas, cake en taart maar gebruik toch een ander truukje. Zodra het spul nog overeind blijft staan als je de mixer eruit haalt dan is het goed. Meestal maak ik het net ietsje te dun aan en dan steeds gips erbij tot het overeind blijft. Maar stuc maar twee keer per jaar ;)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je de juiste verhouding eenmaal hebt
(Dat kan nog wel een verschillen in verband met de opslagtijd van het gips)

Gooi dan in 1 keer de juiste hoeveelheid water in de kuip
het gips er bij goed mengen
5 minuten laten aantrekken
nogmaals kort mengen en je hebt klontvrij gips
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu