Lelijke wand na schilderen pas gestucte muur: hoe oplossen ?

Snoopy01

  • #1
Een aantal weken geleden is een muur bij mij gestuct.

Op advies van de stukadoor, heb ik de eerste laag verf met water verdund.

Het ziet er niet uit ! Inmiddels heb ik op de wand 2 ( op sommige plekken 3 lagen verf geschilderd ), maar ik blijf een lelijk relief zien. Ik krijg het verf gewoon niet mooi uitgesmeerd.

Ik vermoed dat ik te weinig water heb gebruikt voor het verdunnen van de eerste verflaag of de muur zuigt nog teveel of ik had niet naar de stukadoor moeten luisteren en had direct voorstrijkmiddel moeten kopen.
Geen idee.

Gisteren ben ik bij een bouwwinkel geweest voor een voorstrijkmiddel en kreeg ik het advies het e.e.a. te testen ( of hij nog veel water opzuigt ). Het was bij hem ook niet bekend of het op een geschilderde wand kan worden toegepast, maar misschien ligt dit wel aan het merk ? Ook kreeg ik het advies om de wand te schuren hoewel ik dit erg veel werk vind.

Om te voorkomen dat ik zometeen weer allerlei kosten moet maken zonder resultaat, ben ik benieuwd naar uw reactie over hoe ik de wand weer kan herstellen.

Hoe kan ik de muur weer egaal krijgen ? Zometeen ga ik de muur schuren, schilder ik er weer muurverf overheen en dan ben ik weer terug bij af.

Om u een beeld te geven: ik ben bijna 7-8 liter verf kwijt voor een muur van ca. 12m2. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Weggegooid geld. Alles kan opnieuw.

Mijn laatste vraag: egaliseert voorstrijkmiddel deze pas geschilderde wand ook weer enigszins ?
 

Tiho

  • #2
Verf is niet gemaakt om te vullen of om reliëf weg te krijgen. Het lijkt mij dus dat het stucwerk al het reliëf had.

En nee voorstrijk egaliseert niet. Dit is slechts een hechtmiddel.
 

Snoopy01

  • #3
Hartelijk dank @Tiho. Ik had er nooit aan gedacht dat het misschien aan het stucwerk kon liggen.

De stukadoor had zowieso al problemen / schade veroorzaakt, maar dit zie ik wel als iets wat hier los van staat.

Misschien heeft hij wel niet goed geegaliseerd ( zijn er teveel oneffenheden op de wand )?
Volgens mij gebruikte hij ook geen lat om te kijken of het wel egaal was.

Ik zal morgen iets anders proberen en kijken of het wel lukt. In ieder geval wel schuren.

Wellicht dat ik nog laat weten of het al dan niet is gelukt.

Goed dat u dat heeft genoemd van het voorstrijk middel.

Vanavond dacht ik ineens terug aan de stukadoor die per abuis het e.e.a. op de zijwand had gesmeerd ( net zoals de kabelgoot, snoeren etc. ). Ik vermoed dat dit ook een voorstrijkmiddel was ( het was gelig ). Ik herinnerde mij, dat toen ik hier overheen wilde schilderen, ik dit gedeelte met het verf niet goed gedekt kreeg. Je krijgt dan een afwijking op de wand.

Toch maar goed dat ik nog geen voorstrijk heb gekocht. ;)

Ik heb nog wel een gedeelte wat ik nog niet heb geschilderd. Misschien dat ik hiervoor wel wat voorstrijk ga gebruiken, alhoewel ik nog wel twijfel.
Het zal mij vermoedelijk wel verf schelen.
 

Tiho

  • #4
Ik zou absoluut wel voorstrijk halen voor een volgende keer met nieuw stucwerk.


Dat scheelt je sws verf een volgende keer. Maar nu heeft dat geen zin meer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Heb je tussen de verflagen door, de verf eerst wel goed laten drogen, voordat je er een nieuwe laag op zet.
 

Snoopy01

  • #6
@Peter en @Tiho; volgens mij heb ik het wel goed laten drogen, maar ik kan mij natuurlijk altijd vergissen. Wel neem ik normaal meer tijd tussen de eerste en de 2e laag, dus de kans bestaat dat het te snel is gegaan. Ik denk dat ik teveel heb gekeken naar de schilders die hier laatst waren. Die deden na ca. 1,5 uur direct de 2e laag. Misschien is dit wel afhankelijk van het soort verf ?

Zojuist de muur geprobeerd te schuren met een schuurapparaat. Naast heel veel stof en veel kabaal, zie ik ook hierbij te weinig resultaat.

De wand blijft een lelijke structuur houden.

Misschien inderdaad wel voorstrijk halen voor het gedeelte wat ik nog niet heb gedaan, maar ik heb nu ook gelezen dat met water verdunnen inderdaad een optie is. Ik vermoed dat ik echt te weinig water heb toegevoegd, want het bovenste gedeelte is wel vrij egaal in tegenstelling tot de rest. Het is maar een klein gedeelte wat voorgestreken moet worden, dus dat valt met de kosten wel mee.

Het machinaal schuren ga ik voortijdig beeindigen.

Het is ook een huurhuis waar ik veel te veel tijd, geld en energie in stop en ik stel mezelf nu ook de vraag of ik hier nu niet eens mee op moet houden, maar dit terzijde. Bovendien gaan er zometeen vrij grote schilderijen tegenaan en valt de 'schade' hopelijk wel mee.

De wand die al geschilderd is, ga ik dus niet voorstrijken.

Weet nu voor de toekomst dat ik beter uit moet dunnen of direct een voorstrijkmiddel moet gebruiken. Vermoedelijk pas ik in de toekomst direct een voorstrijkmiddel toe, om dit soort ellende te voorkomen. Ook m.b.t. de 2e laag kan ik beter mijn oude werkwijze behouden.

Ondanks de stress, wel weer wat geleerd. Hartelijk dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu