Lekspanning op droger

tafelzeil

  • #1
Hoi,

Vraag: Als ik meet met mijn spanningsmeter (Fluke T130) tussen de trommel van mijn droger en aarde meet ik een lekspanning.
Als ik meet tussen de trommel en de aardaansluiting op de stekker die aan de droger zit meet is deze wel verbonden.

Als ik dit herhaal met de trommel van mijn wasmachine op dezelfde WCD is er geen spanningsverschil.

Aardlektest werk gewoon en aardlekschakelaar springt uit.

Is dit normaal?

Ps. Er is wel een andere groep in huis waarbij er een probleem is met de aarde, dit moet nog onderzocht worden. mogelijk heeft dit invloed?

Groetjes Jos
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Misschien heb ik je verhaal niet goed begrepen maar werkt de droger nu wel of niet goed? En springt de aardlekschakelaar er alleen uit wanneer je op het test knopje drukt, of ook wanneer de droger aan is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Wat voor spanning meet je dan? Hoeveel volt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij heel veel drogers is deel van de trommel (of alleen de meenemers) geïsoleerd tov. de rest van het frame van die machine. Dat wordt gedaan t.b.v. vochtigheidsmeting, die de ohmse weerstand van het wasgoed tussen dat deel van de trommel en het andere (wel geaarde) deel meet.

Wanneer je nu met een universeelmeter met hoogohmige ingang de spanning meet van dat geïsoleerde deel, dan is het enige dat je werkelijk meet de wisselspanning uit de omgeving. Net zoals je zou meten wanneer je de ene pool van de meter aan aarde legt en de andere in je hand houdt. Die wordt capacitief overgedragen op het te meten object.

In dat geval is er helemaal niets aan de hand en ontstaat het probleem min of meer door een meetfout / redenatiefout omdat je wat spanning op de meter ziet.
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: XanderH en Krunnie

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Je meet overigens een spanningsverschil of een stroom, een lekspanning is niet mogelijk.
Je kunt wel een lekstroom krijgen als er een spanningsverschil is en een weerstand tussen beide polen.
 
  • Like
Waarderingen: tafelzeil

tafelzeil

  • #6
WoW, top al die snelle reacties!!

@Krunnie : droger functioneert verder prima. Aardlek springt er niet uit, alleen bij test met laagohmige test op fluke.

@Vonken_trekker : Gementen spanning niet opgeschreven, ik dacht 30v

@Kees : bedoel je dat ik de meting ook kan uitvoeren door de probe met display in de buurt van de trommel te houden en de andere op de aarde?

@Ronny ; bedankt om me de basisbegrippen weer even bij te brengen. Was te lang geleden...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
tafelzeil schreef:
bedoel je dat ik de meting ook kan uitvoeren door de probe met display in de buurt van de trommel te houden en de andere op de aarde?
Nee, dat bedoel ik niet. Één probe op aarde en één probe op een willekeurig geleidend voorwerp, dat verder geïsoleerd opgesteld staat. Een geleidend (metalen) voorwerp zal altijd wisselspanning opvangen van de omgeving, zelfs als het voorwerp zelf volledig geïsoleerd opgesteld staat.

Zoals ik al beschreef: je kunt het ook testen met één probe aan je eigen lichaam (kan geen enkele kwaad zolang je de andere aan aarde hebt zitten). Als je je vinger daarvoor nat maakt werkt het beter. Bekend fenomeen, wordt vaak 'inductie' genoemd, maar het is eigenlijk een capacitieve overdracht.

De probe zelf heeft te weinig 'omvang' om spanningen uit de omgeving te kunnen opvangen.

Wees overigens niet verbaasd als je op je eigen lichaam zomaar 40 V oid meet!
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Inderdaad niets om je zorgen over te maken. Als je willekeurige zaken gaat meten ten opzichte van aarde dan zul je wel op meer plekken lage spanningen meten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb overigens de handleiding van de Fluke T130 even bekeken: daar zit een mogelijkheid op een belaste meting te verrichten. Die is ervoor bedoeld dergelijke meetfoutenuit te sluiten.

Daartoe moet je op beide probes een knopje indrukken:
017202.jpg


Je zult zien dat de gemeten spanning dan verdwijnt. Gebeurt dat niet, dan heb je pas redenen om je zorgen te maken.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
tafelzeil schreef:
Als ik meet tussen de trommel en de aardaansluiting op de stekker die aan de droger zit meet is deze wel verbonden.
Als de trommel geïsoleerd is opgesteld, hoe verklaren we dit dan?

@tafelzeil Wat noem jij "verbonden"? Is dat <1 ohm? Of 100kOhm?
 

tafelzeil

  • #11
Kees,

Oké, sorry als ik het niet helemaal begrijp.
Ik heb die test met multimeter uitgevoerd (Oude Velleman multimeter met Ingangsimpedantie : 10MΩ) , en meet inderdaad een spanning van 0,8V tussen mijn lichaam aarde en 0,5V tussen wasmachinetrommel en aarde (met stekker los). Die spanning verdwijnt zodra ik stekker er weer in doe en machine dus geaard is.

Bij de droger blijft die spanning dus met geaarde stekker erin, maar daarvan geef je aan dat komt omdat vaak de trommel is geïsoleerd t.o.v. rest van machine.
Zoals @XanderH aangeeft snap ik dan alleen niet dat er geen spanningsverschil wordt gemeten tussen trommel en uiteinde van stekker.
Met verbonden bedoel ik dat het een gesloten kring is, dus zelfde resultaat als 2 probes tegen elkaar aanhouden (Heet dit de doorbeltest?)

Jos
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Als je daadwerkelijk een verwaarlosbare impedantie meet tussen de trommel en het aardcontact van de stekker, blijkt de trommel dus niet geïsoleerd opgesteld.

Als je vervolgens spanning meet (hoe laag dan ook) tussen de geaarde trommel en aarde, zou ik haast zeggen dat de stekker geen goed contact maakt met de aardcontacten van de contactdoos. Zijn deze niet naar buiten verbogen ofzo?

Als je met de stekker in de contactdoos weerstand meet tussen de trommel en aarde (bijvoorbeeld het aardcontact van een andere WCD), meet je dan ook dat het verbonden is? En als je hetzelfde probeert met een blank stuk metaal van de behuizing?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Het lijkt me ook vreemd dat een trommel geïsoleerd opgesteld zou zijn, dan zou er een niet metalen
verbinding moeten zijn tussen de as/lager en de trommel. Maar ik ben geen wastrommelspecialist.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het ene systeem werkt met trommelhelften (voor en achter) die tov. elkaar geïsoleerd zijn. Heel veel drogers uit de Electrolux stal (AEG, Zanussi etc.) werk(t)en zo. Als je zo zoekt, dan kom je een en ander aan servicemanuals tegen waarin dat beschreven staat.

Bij het andere systeem zijn alleen de meenemers geïsoleerd t.o.v. de trommel. Bijv. heel veel BSH (Bosch / Siemens) drogers.
Dat kun je dan zien aan de explosietekening van de betreffende drogers. Een willekeurig voorbeeld vind je in deze explosietekeningen (blz. 4 van 5).

Verbinding van de trommelhelften of meenemers gebeurt bij beide systemen mbv. kool- of draadborstels.

En er bestaan (steeds meer) systemen, waarbij de trommel helemaal geen rol (meer) speelt in het meten van de droogtegraad. Dan zit er ergens een aparte voeler, meestal bestaande uit een strip. Bijv. Bauknecht/Whirlpool.

Het is dus niet zo dat de gehele trommel geïsoleerd is, alleen een deel ervan.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

tafelzeil

  • #15
Ik ga maandag even opnieuw meten, kom dan terug met mijn bevindingen.
 

tafelzeil

  • #16
Oké, vandaag gemeten (duurde wat langer i.v.m. corona).

Als ik met mijn Fluke meet (met stekker van droger in geaarde wcd) kom ik tot de volgende waardes:
Tussen trommel en aarde of nul 100V onbelast en 10V belast.
Tussen trommel en fase 270V onbelast en 23V belast.

Lijkt erop dat trommel dus (deels) geïsoleerd is opgesteld, bedankt voor jullie hulp.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
@tafelzeil kun je ook wat weerstandsmetingen doen zoals eerder gevraagd?

- Trommel naar aardcontact van de stekker (dit had je al gemeten en je zei dat dit "verbonden" is, maar wat meet je dan?)

- Behuizing naar aardcontact van de stekker (meet wel op een ongelakt deel, bijvoorbeeld op een schroef in de achterzijde van de machine)

Je schreef eerder dat de trommel verbonden was met het aardcontact van de stekker. En nu meet je spanning tussen de trommel en aarde, hoewel die met elkaar verbonden zouden zijn. Dat kan eigenlijk niet.

Dit kan nog steeds betekenen dat de machine niet goed met aarde is verbonden, bijvoorbeeld omdat de aardcontacten van de contactdoos verbogen zijn en geen contact meer met de stekker maken.
 

DSR9500

  • #18
wat voor merk en type is het ?

zit er ook een netfilter in? die willen ook wel eens gaan 'lekken'.
 

tafelzeil

  • #19
@XanderH
Gisteren opnieuw gemeten en probleem zit toch in WCD:

-Blijkbaar heb ik de eerste keer niet goed gemeten en is er geen weerstand tussen trommel/machine en aardcontact van de stekker. Dit is dus goed.

-Wel is het zo dat er een spanning meetbaar blijft (tussen trommel/machine en aarde) als het onderste deksel van WCD weer is teruggeplaatst en de stekker van de droger hier in zit. (Dubbele WCD zie foto)

-Blijkbaar drukt deksel van WCD ergens tegenaan waardoor machine dan niet meer geaard is, ik kom er niet achter wat dit veroozaakt, en op bovenste WCD heb ik dit probleem ook niet.

-Ik ga de WCD vervangen, maar waarvoor dienen de goudkleurige pootjes links en rechts op foto?

wcd.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Goed dat je dit nog nakijkt! Spanning tussen een geaarde machine en aarde is natuurlijk niet goed.

Raar dat het verschil lijkt te maken of je de inzetplaat plaatst of niet. Misschien dat er ergens een draad niet goed vast zit of dat de inzetplaat de aardcontacten aan de kant drukt?

Ben je wel overtuigd dat de aarding tot aan de contactdoos goed is? Niet dat er verderop in een lasdoos ofzo iets verkeerd zit?

Die pootjes lijken mij alleen om het binnenwerk op zijn plek te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu