Veroorzaakt 5-aderig lekspanning?

P van Dijk

  • #1
Hallo,

Ik wil graag twee apart geschakelde stopcontacten aanleggen. De schakelaars en de stopcontacten zitten elk ongeveer 5 meter van elkaar verwijderd. Daarom heb ik een 5-aderige YMVK-kabel (2,5mm2) getrokken. Echter, elk geschakeld stopcontact geeft 50-90 volt als de bijbehorende schakelaar 'uit' staat. De stopcontacten geven 230 volt als de schakelaar 'aan' staat, zoals te verwachten. Weet iemand waarom ik 50-90 volt meet i.p.v. 0 volt?

Hoe loopt de stroom?
Er is een 3-aderige aanvoer die aankomt bij schakelaar A. Hier wordt de fase gesplitst in zwart welke wordt verbonden met de bijbehorende stopcontacten en bruin welke wordt doorgelusd als fase naar schakelaar B. Schakelaar B splits de fase in grijs en lust door naar stopcontact C. Stopcontact C moet altijd 230 volt leveren.
De schakelaar hebben een LED-indicator en daarmee ook een nuldraad nodig. Deze draag wordt steeds doorgelusd.

Vanaf schakelaar B 'vertrekt' de 5-aderige draad richting de stopcontacten. De draden zijn fase, schakeldraad A (zwart), schakeldraad B (grijs), nul en aarde.

5-ader.png


De volgende zaken heb ik al geprobeerd:
  • 5-aderige kabel vervangen
  • Schakelaars vervangen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die spanning heb je dan zeer waarschijnlijk gemeten met een meetinstrument met hoge ingangsimpedantie. Zoals bij de meeste 'normale' universeelmeters het geval is. Zou je de spanning gemeten hebben met een meetinstrument die over een belastingsweerstand aan de ingang beschikt (bijv. 'Duspol'), dan had je geen spanning gemeten.

Die spanning wordt namelijk veroorzaakt door de capacitieve overdracht in de kabel tusse de fasedraad en de schakeldraad. Inductiespanning wordt dat ook wel (niet helemaal correct) genoemd. Helemaal niets aan de hand dus.
 

P van Dijk

  • #3
@Kees, dank je wel voor je snelle antwoord. Van capacitieve overdracht had ik nog nooit gehoord. Goed om te weten!

Wat ik nog niet snap, is wat er gebeurt met eventuele aangesloten apparaten. Stel ik sluit een 40w gloeilamp aan, zal deze dan licht geven tot een maximum van 50 volt en dus ampère 'trekken'? Zo ja, wordt dit door de meter in de meterkast geteld?
Reden dat ik het vraag is omdat ik oude (=gevoelige) muziekapparatuur op de geschakelde stopcontacten wil aansluiten. Om te voorkomen dat deze 'een knal' krijgen bij stroompieken waarbij de interne circuits kapot gaan, dacht ik ze fysiek te onderbreken met de schakelaars wanneer ik ze niet gebruik.


Voor de volledigheid; ik meet de spanning met deze multi-meter en mijn spanningszoeker licht ook op.
Multimeter.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan kan je er beter een spanningsbeveiliging tussen zetten.
er zijn stekkerdozen die dit hebben inclusief een ingebouwde schakelaar
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
P van Dijk schreef:
Stel ik sluit een 40w gloeilamp aan, zal deze dan licht geven tot een maximum van 50 volt en dus ampère 'trekken'? Zo ja, wordt dit door de meter in de meterkast geteld?
Nee, de inductiespanning is een spanning in nagenoeg onbelaste toestand.
Maw. er staat alleen spanning op als je die gaat meten met een minimale stroom en dan heb je het niet over mili-amperes maar vaak over micro-amperes.
Zou je een lamp aansluiten dan staat nog steeds je schakelaar uit en is er geen stroomkring dus zal je lamp ook niet gaan branden.
Zou je wel een stroomkring aansluiten (apparaat oid.) dan is de gemeten spanning ook meteen weg omdat de stroom die zou kunnen lopen zo klein is dat deze spanning met een normale belasting meteen in elkaar stort.
 

P van Dijk

  • #6
@Boertje125 & @Gerrit B, dank voor jullie tips & uitleg. Ik snap het en fijn om te weten wat het probleem is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu