Lekspanning of restspanning

hugohaasje

  • #1
Ik meette gisteren met een spanningzoeker (zo'n schroevendraaiertje) in een lasdop of er spanning op stond. De bruine draad kwam van de meterkast en werd via een lasdoos in de douche met een lasdop doorverbonden naar de schuur. Ik meette met mijn spanningzoeker in de lasdop van de bruine draad. Lampje ging netjes branden. Groep uit laten zetten door mijn pa. Lichtje spanningzoeker gin netjes uit. Dus geen stroom. Lasdop eraf. Toch voor de zekerheid even beide draden nog getest op de draad zelf. Kant van schuur gaf niks, maar bij de bruine draad van de meterkast ging het lampje nu ineens wel weer branden. Vond ik heel vreemd. Ik heb dat tot wel 4x gechecked (lasdop erop, stroom erop, meten, lampje aan, groep uit, meteen lampje uit, draden meten, plus vanmeterkast deed spanningzoeker b tranebranden). 4 x hetzelfde resultaat. Beetje getest met groepen aan uit. Op een gegeven moment draden weer terug in lasdop. Mijn vader (naar mijn idee precies hetzelfde laten doen met de stoppenkast als toen ik wel 4x iets meette. Maar nu meette ik in de lasdop. Lichtje aan. Groep uit. Lasdop eraf. Op geen van beide draden spanning. 2x getest. Snapte er niks van. Uiteindelijk maar een elektricien erbij gehaald. Zelfde gedaan. Zijn duspel gaf geen 220 aan, maar bij controle wel een kleine restspanning. Hij zei dat dat kon komen door andere draden waar wel spanning op zat die een minimale spanning in deze kabel komen veroorzaken door ik geloof magnetisme? Dat was wat mijn spanningzoeker gemeten kon hebben zei hij. Snap ik helemaal.

Wat ik niet snap is dat ik eerst 4x getest heb met resultaat lampje spanningzoeker gaat branden. En even later op dezelfde manier meerdere keren test en lampje gaat niet branden. Ik had het idee dat, toen de restspanning die met de duspel gemeten werd, het soms ook aan en uit ging bij zijn lampje, maar zeker weet ik het niet. Hoe kan 2x precies dezelfde meting verschillende meetresultaten opleveren? Kan restspanning er dan wel zijn en dan weer niet? Of hebben de schakelaars in de meterkast niet precies hetzelfde gestaan en is er ergens een fout gemaakt? Kan het gewoon niet verklaren.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt met zo'n lampjesschroevendraaier geen betrouwbare meting kunnen uitvoeren. Die dingen zijn hooguit goed om schroeven mee te draaien.
Met een Duspol krijg je wel betrouwbare resultaten. Je kunt bij de Duspol met behulp van de twee knoppen een last bijschakelen. Als op dat moment de spanning in elkaar breekt, dan is er niets aan de hand. Weet je of de elektricien onder last heeft gemeten?
 

hugohaasje

  • #3
Weet ik niet. Ik probeer alleen voor mezelf te begrijpen hoe ik 4x wel spanning kan meten. Dan ineens niet meer. En later meer de duspel ineens wel weer restspaning. Kan zo'n restspanning dan wel dan niet aanwezig zijn?
 

ABCDE

  • #4
Die schroevendraaiertjes met lampje zijn niet geschikt voor hetgeen jij ze gebruikt.

Als er op een deel van het traject spanningsvoerende geleiders parallel liggen neemt hij een klein beetje over. Genoeg om dat waardeloze schroevendraaiertje te laten branden maar niet genoeg voor iets anders.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Als je het helmaal wilt uitzoeken, dan is mijn advies om zelf een Duspol aan te schaffen. Dat is sowieso het eerste stuk gereedschap dat je zou moeten kopen, als je met elektraklussen aan de slag wilt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Duspol is een merk. Er zijn meer tweepolige spanningstesters dan alleen van dat merk.

Bijv. zo te vinden: tweepolige spanningstester (de meeste afbeeldingen voldoen aan wat normaal gesproken vereist is).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je kan geen meting doen met een lampje.
Een meting geeft een waarde een lampje alleen licht.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu