Lekkende perskoppeling (V-bek)

robin69

 • #1
Helaas is het manueel persen mislukt van een henco koppeling van 16 flex naar 15 koper. Het was dan ook mijn eerste keer.
De koperleiding was geoxideerd en na contact met Viega technische dienst heb ik deze wat radiaal opgeschuurd, zodat het gedeelte dat in de koppeling terecht komt mooi blank is. Er zaten absoluut geen groefjes in het geschuurde deel.
Alle andere koppelingen met TH bek geperst (bek voor Henco) en conform specificatie het koperdeel met V-bek. Alle koppleingen zijn waterdicht, behalve het belangrijke koppelstuk koper - flex op de koperzijde.
Ik zal vast wat verkeerd hebben gedaan, maar ik vind het persdeel op koper best kort. Er gaat maar 1,5cm koperleiding in en dan zit daar de epdm O-ring.
Dit stukje met de O-ring wordt door de bek ook niet geperst. Het persen gebeurd op dat 1,5cm stukje. Een zeskant. Dat kan toch ook niet goed gaan?

Komt dit door de handpers, die dan toch te weinig druk kan zetten? Of is het schuren toch geen goed idee? Volgens de vertegenwoordiger van Henco van Henco zou je ook op oxidatie kunnen persen, maar dat leek me vanwege de onregelmatigheid toch niet echt een goed idee.

Dit herstellen is niet grappig. Er zijn een paar opties:
- sowieso flexleiding doorknippen en een 16-16 koppeling erop en dan weer met flex naar de koperleiding toe. Koperleiding achter de koppeling eraf draaien.
- dan het zelfde doen, maar nu met een accu perstang proberen. Of er werkruimte is valt te bezien. Ik weet niet hoe dik zo’n accutang is.
- koppeling flex naar koperknel. Koper weer wat opschuren. Maar de koppeling gaat onder de fundering komen, dus er ooit bijkomen is geen sprake meer van
- eerst koper verder weg eraf draaien. Dan een sok erop solderen. nieuw stukje koper 15 in de sok solderen en dan weer als boven. Toch weer met persen proberen.
- aan koperzijde een puntstuk erop 1/2”. Dan aan flex kant een schroefbus. Het schroefdraad dicht ik af met Loctite 55

Brrr
-

5D2C984A-1C8B-42D9-85DB-2BFB557F8D47.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wessiejj91

  • #2
  Is waarschijnlijk nog te persen. In het opstaande randje van de koppeling zit een o-ring. Ik begrijp uit je verhaal dat je er naast bent gaat zitten. De groef van de persbek moet wel over het 'opstaande randje' zitten.

  Dus niet de 1,5 cm enaast
   
  Laatst bewerkt:

  robin69

  • #3
  Het opstaande randje met de O-ring zat in de groef van de persbek. Daarom perst hij daar juist niet volgens mij. Het echte persen is die zeskant die erin geperst wordt.

  Ik heb het nog 3 keer nageperst. Telkens de perskop wat verder gedraaid (als je een manuele hebt, weet je wel wat ik bedoel). Zonder de perskop te verdraaien heb ik TH bek gebruikt voor de Henco koppelingen die ik had en daarna het V-bek erin gezet. Ik heb dus met dezelfde kracht geperst. Het ging veel soepeler met de V-bek. Ik heb dat geweten aan het zachtere koper.

  Ik kan bij warmteservice een accupers huren. Is dat nog een overweging? Ik dacht zelf dat je maar één keer mag persen.. Ik heb het nu al 3 keer manueel geprobeerd.
   

  Wessiejj91

  • #4
  Dan zet je toch echt de bek verkeerd op de koppeling. Het ziet er misschien logisch uit om de bek naast de rand te zetten, maar zo werkt het niet. De groef, in het midden van de bek, moet over de rand met o-ring.
   

  robin69

  • #5
  Nogmaals, dat heb ik op die manier gedaan. De opstaande rand van de koppeling zat in de groef van het persprofiel.
   

  Infine

  • #6
  Welke maat persbek heb je? V15 of V16?
   

  robin69

  • #7
  V15.

  V16 bestaat volgens mij niet
   

  Infine

  • #8
  V16 bestaat wel degelijk. Maar ik vind het vreemd omdat je zelf denkt dat de o-ring niet geperst is.
  Heb je geen M-bek om te proberen of dit wel werkt? Je kunt de koppeling ook met een M-bek persen namelijk.
   

  robin69

  • #9
  Helaas geen M bek hier. Ik zie/zag geen persafdruk op dat randje waar de o ring inzit, vandaar mijn idee dat daar ter plaatse niet echt geperst werd. Maar dat is waarschijnlijk een illusie. Hij perst er denk ik nu wel degelijk, maar blijkbaar niet goed genoeg.

  Zojuist contact gehad met Henco. Hun eigen installateurs stoppen weleens een schuurpapiertje tussen koppeling en persbek, in het geval dat de diameter terplaatse toch wat minder is dan 15mm. Deze truuk werkt ten dele bij mij. Het tempo van druppelen is beduidend minder geworden, maar lekt nog wel.

  Waarschijnlijk kom ik perskracht te kort, of is de bek niet goed gekalibreerd voor 15mm. Het is een webshop artikel, geef ik eerlijk toe, dus kwaliteit bek is wellicht inferieur.

  Ik ga nu bij warnteservice een hydraulische accu bek huren. Wellicht wordt ie daarmee waterdicht. Volgens Henco mag een een persing meermaals proberen (ik dacht dat het maar één keer mocht).

  Mocht dit niet werken, dan ga ik de leiding solderen en boven de fundering in de muur de overgang opnieuw persen met accupers. Misschien moet ik dit maar sowieso doen, mocht er toch een probleem zijn met die epdm O ringen in de toekomst, dan hoeft niet de vloer weer open. Daar komt een elektrische vloerverwarming en tegels op, dus veel ellende om dit gat dan weer te maken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Je hebt gewoon de verkeerde persbek gebruikt.
  Deze koppeling hoort op de ring van het rubber geperst te worden.
  Je hebt een V (viega) of M (BONFIX, VSH ) persbek nodig om het koperen gedeelte te persen.
   

  robin69

  • #11
  Pfffff, sorry, iets beter lezen Peter. Ik heb V15 gebruikt.

  Om alle twijfel bij iedereen weg te halen: hiermee is de koperzijde geperst:

  D83EF357-276B-4500-AB01-CF3468C2F5EA.jpeg 894253F2-8A98-4534-940F-F524C7D6FE0B.jpeg
   
  Laatst bewerkt:

  robin69

  • #12
  Wat een service van warmteservice. Misschien mag dit niet van de forumrgels, maar ik wil dat toch even kwijt.

  Ik kreeg een persmachine met een M bek mee en hij is nu dicht! Me so happy!

  DC1E2F45-2F4D-4C76-8813-203BDAFB96D1.jpeg
   

  Infine

  • #13
  Goed om te horen, zo zie je maar weer.. goedkoop is duurkoop kwa gereedschap
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #14
  ligt niet aan de persbek zelf, maar gewoon aan verkeerde persprofiel voor de koppeling
   

  Infine

  • #15
  Nee hoor, met een v-profiel kun je normaliter deze koppeling ook goed persen
   
  • Like
  Waarderingen: robin69

  robin69

  • #16
  Goed om te horen, zo zie je maar weer.. goedkoop is duurkoop kwa gereedschap

  Je hebt geheel gelijk, maar ik heb voor de klus rond de 30 persingen nodig en om dan een accupers aan te schaffen a 1200,-, dat ging me te ver.

  ligt niet aan de persbek zelf, maar gewoon aan verkeerde persprofiel voor de koppeling

  goedendag, wat een onzin, en dat van een moderator. op afstand weet hij precies hoe het zit.
   

  Dimkal

  • #17
  Infine schreef:
  Nee hoor, met een v-profiel kun je normaliter deze koppeling ook goed
  Dit advies klopt helemaal niet. V contour van Viega en M contour van voorheen Mannesmann tegenwoordig Mapress mag je absoluut niet door elkaar gebruiken want dit zijn technisch gezien twee verschillende persingen. De M contour perst aan een zijde van de vellingkant en de bij de V contour aan twee zijden. Als je geluk hebt is het waterdicht als je dit combineerd maar er zIjn projecten waar alle fittingen vervangen moesten worden na diverse lekkages na verloop van tijd. Ook een dubbele persing is niet goed. Als je de bek al iets verschoven hebt tov een eerdere persing dan vervorm je de zeskant persing nog een keer waardoor de o-ring minder goed wordt opgesloten met lekkage risico's. Een verkeerde persing betekent fitting vervangen voor een nieuwe, mocht je dan een lekkage hebben dan heb misschien ook nog kans op garantie en dus kans op vergoeding bij schade.
   

  robin69

  • #18
  Deze henco koppelingen van flex naar koper wordt geadverteerd door henco als te persen met V en M bek profiel, dus…..

  ik dacht ook altijd 1x persen en daarna dus een nieuwe als die is mislukt, maar dat wordt door henco zelf en viega tegengesproken.
  je argumentatie mbt de zeskant volg ik volledig. Dat was ook mijn zorg nu ik 5 of 6 keer manueel heb geperst. Die zeskant is geen zeskant meer. Maar het afdichten gebeurt niet op die zeskant. Dat doet de O ring. Die zeskant is om het plat te zeggen verneukt. Maar na het verneuken is de O ring nu prima geperst. Diverse technici die jarenlang hebben geperst heb ik gevraagd en ze hebben allemaal geen enkele bedenking om deze persing nu te laten voor wat het is. Hij lekt nog altijd niet. Ik laat hem een week onder volle druk en dan gaat de fundering dicht als hij nog altijd droog is. Ik heb er wel vertrouwen in.

  het enige wat henco nog adviseerde is om de koppeling in densotape te wikkelen, omdat de koppeling in een zandbed terecht komt waarvan ze niet weten of die verontreinigd is met stoffen die de koppeling kunnen aantasten.

  Vwb de garantie waar je het over hebt. Wie zou die garantie moeten geven?
   

  robin69

  • #19
  Overigens zie ik dat Uponor fittingen naar koper ook met V of M bek naar koper te persen zijn.
   

  Dimkal

  • #20
  Lees inderdaad bij deze overgangen van deze merken Henco en Uponor dat dat inderdaad mag. Maar wel vreemd want bij Viega en Mapress denken ze hier anders over. Daarom wordt er ook bij de persing met een orginele M-bek een M in de fitting geperst zodat ze kunnen zien dat het juiste materiaal is gebruikt bij eventuele garantie claims. De zeskant vervorming is nodig voor de treksterkte om te voorkomen dat de buis uit de fitting schiet. Dit staat los van de o-ring. De o-ring moet goed opgesloten zitten om ervoor te zorgen dat er geen zuurstof bij komt want dit verouderd de o-ring. Meerdere keren messing persen zorgt voor spanningscorosie en na verloop van jaren ontstaan er lekkages. Datzelfde gebeurt bijvoorbeeld ook met knelkoppelingen die te vast worden aangedraaid.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu